Το Ανώτατο Δικαστήριο (High Court of Justice) της Βρετανίας αποφάσισε ότι το να αποκαλείται κάποιος «φαλακρός» αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή που ακολούθησε σχετική καταγγελία από εργαζόμενο ο χαρακτηρισμός αυτός αντίκειται στους νόμος περί ισότητας των δύο φύλων και έχει «προέλευση που παραπέμπει σε σεξιστικά πρότυπα».
Το χρονικό της απόφασης
Το… θύμα που δικαιώθηκε είναι ένας ηλεκτρολόγος ονόματι Τόνι Φιν, ο οποίος κατήγγειλε ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια ενός έντονου καβγά που είχε στον χώρο εργασίας του το 2019. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Φιν θεώρησε ότι έπεσε θύμα διάκρισης όταν ο προϊστάμενος του – με τον οποίο είχε τον καβγά – τον αποκάλεσε «καραφλό μ@@@ι» (αγγλιστί bald cunt).
Όταν το 2021 απολύθηκε ο ηλεκτρολόγος πήγε την υπόθεση σε δικαστήριο για εργασιακά δικαιώματα. Η απόφαση που βγήκε τον Φεβρουάριο του 2022 τον δικαίωσε, αν και ο πρώην εργοδότης του υπέβαλε αμέσως έφεση κατά της απόφασης. Το δικαστήριο που εκδίκασε την έφεση αποφάσισε να απορρίψει την έφεση που στηριζόταν στο σκεπτικό ότι επειδή και τα δύο φύλα – άνδρας και γυναίκα – μπορεί να είναι φαλακρά, είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω επιλογής – ο χαρακτηρισμός αυτός δεν μπορεί να αποτελεί παραβίαση της ισότητας των δύο φύλων.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να «σχετίζεται εγγενώς με το σεξ» και πλέον ο ενάγων ηλεκτρολόγος μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση πέντε χρόνια μετά το επεισόδιο.
Η απόφαση του Φεβρουαρίου του 2022 δικαίωνε αρχικά τον Φιν, αναφορικά με το άδικο της απόλυσής του, αλλά και στο ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση και εκφοβισμό λόγω του χαρακτηρισμού που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του από τον τότε εργοδότη του. Η γραμμή υπεράσπισης του κατηγορούμενου ισχυρίστηκε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν έχει σχέση με το φύλο, καθώς αν και το 99% των ανδρών είναι άνδρες μπορεί να υπάρξει και 1% από γυναίκες που μπορεί να είναι φαλακρές. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, μια γυναίκα μπορεί να είναι φαλακρή είτε λόγω αλωπεκίας είτε λόγω χημειοθεραπειών είτε ακόμα επειδή κάποιες επιλέγουν να ξυρίζουν το κεφάλι τους λόγω πεποίθησης ή λόγω θρησκείας.
Η απόφαση καταλήγει στο ότι το να σχολιάζει κάποιος την φαλάκρα ενός άνδρα στον χώρο εργασίας είναι ισοδύναμο με το σχόλιο που μπορεί να γίνει για το μέγεθος του στήθους μιας γυναίκας, κάτι που εμπίπτει στους νόμους περί σεξουαλικής παρενόχλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου