Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 14, 2024

Δακτύλιος: Σε ισχύ από σήμερα για το κέντρο της Αθήνας – Ποιες μέρες ισχύει και ποιοι εξαιρούνται

Ξεκινώντας από σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, και έως την Παρασκευή

18 Ιουλίου 2025, επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, γνωστά ως “Μικρός Δακτύλιος“.


Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου καθορίζονται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ, Λεωφόρος Μεσογείων, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπύρου Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλία Ηλιού, Αμβροσίου Φραντζή, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιερά Οδός, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλατεία Καραϊσκάκη, Καρόλου, Μάρνη, Πατησίων και Λεωφόρος Αλεξάνδρας

 Οι οριακές αυτές λεωφόροι και οδοί δεν επηρεάζονται από τα μέτρα του Μικρού Δακτυλίου, ενώ οι δρόμοι εντός του επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων με περιορισμούς. Ειδικότερα, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία Ι.Χ. αυτοκινήτων και φορτηγών Ι.Χ. με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος έως 2,2 τόνους, με εναλλαγή ανάλογα με τον αριθμό κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαιρούνται από τους παραπάνω περιορισμούς τα οχήματα συγκεκριμένων κατηγοριών, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στον Μικρό Δακτύλιο, είτε λόγω εξαιρέσεων είτε με ειδικές άδειες, οι οποίες εκδίδονται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής βάσει της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 5627/τ.Β’).

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκτυπώσουν το ειδικό σήμα κυκλοφορίας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (gov.gr), είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά στο κινητό τους. Οι κατηγορίες οχημάτων που δικαιούνται άδεια κυκλοφορίας περιλαμβάνουν:

  • Οχήματα αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά.
  • Αυτοκίνητα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  • Αυτοκίνητα EURO 6 που εκπέμπουν έως 120g/km CO2, αν ταξινομήθηκαν έως 31.12.2020.
  • Αυτοκίνητα EURO 6 που εκπέμπουν έως 145g/km CO2, αν ταξινομήθηκαν από 01.01.2021 και μετά.

Οι κάτοικοι που διαμένουν εντός του Μικρού Δακτυλίου μπορούν να λάβουν ειδική κάρτα από τον Δήμο Αθηναίων για την είσοδο και έξοδο από τις ειδικά καθορισμένες ζώνες.

Τα μέτρα ισχύουν τις καθημερινές ως εξής:

  • Από Δευτέρα έως Πέμπτη, από τις 07:00 έως τις 20:00.
  • Τις Παρασκευές, από τις 07:00 έως τις 15:00.

Τα περιοριστικά μέτρα δεν εφαρμόζονται τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και κατά τη διάρκεια απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αιτήσεις για την έκδοση των ειδικών αδειών μπορούν να υποβληθούν στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής από Δευτέρα έως Παρασκευή (08:00 – 14:00) και τα Σάββατα (08:00 – 12:00). Οι αιτούντες πρέπει να προσκομίσουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, την άδεια οδήγησης, το ισχύον ΚΤΕΟ και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας που χορηγήθηκαν για την περίοδο 2023-2024 ισχύουν μέχρι τις 18 Ιουλίου 2025. Οι παραβάτες των μέτρων θα τιμωρούνται βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου