Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 24, 2024

ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα έστειλε στρατεύματα στη Ρωσία για να πολεμήσουν στο ουκρανικό μέτωπο – Απορρίπτει τους ισχυρισμούς το Κρεμλίνο

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε χθες ότι τουλάχιστον 3.000 στρατιώτες από την

Βόρεια Κορεά στάλθηκαν για εκπαίδευση στη Ρωσία και ενδέχεται να μεταφερθούν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.


Η αποστολή των Βορειοκορεατών στο ουκρανικό μέτωπο θα ήταν μια απόδειξη της αυξανόμενης απόγνωσης της Ρωσίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού, Οίκου Τζον Κίρμπι.

 Λίγο νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, τουλάχιστον 3.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές βάσεις στην ανατολική Ρωσία. Πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν με πλοία, κάποια στιγμή από τις αρχές μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, από την περιοχή Βονσάν της Βόρειας Κορέας στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να κρίνει κανείς ποιες θα ήταν οι συνέπειες από την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης. Δεν υπάρχει επίσης κάποια εκτίμηση για το ακριβές είδος της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι άνδρες αυτοί στη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον πάντως θεωρεί ότι αν οι Βορειοκορεάτες αναπτυχθούν στο ουκρανικό μέτωπο, θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο ενώ και η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «μεγάλες προκλήσεις» σε ό,τι αφορά τη γλώσσα και τον έλεγχό τους.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα επικοινωνήσουν με την Κίνα για το θέμα αυτό.

Ο Ζελένσκι επικρίνει τη Βόρεια Κορέα

Εδώ και εβδομάδες αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών, με προεξάρχοντα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη Σεούλ, δηλώνουν ότι η Πιονγιάνγκ συνδράμει την Μόσχα με στρατιωτικό προσωπικό στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, είχε αναφερθεί για την προετοιμασία δύο μονάδων με πιθανώς έως και 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που θα συμμετείχαν στον πόλεμο μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

«Εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να παρέμβει στον πόλεμο στην Ευρώπη, τότε η πίεση σε αυτό το καθεστώς σίγουρα δεν είναι αρκετή», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Είναι σαφές ότι η Πιονγκγιάνγκ, όπως και η Μόσχα, (…) δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή», συμπλήρωσε ο ουκρανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής πρέπει να σταματήσει.


Ωστόσο, και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, λέγοντας για ημέρες ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες.

Επιβεβαίωση των ΗΠΑ και διεθνείς αντιδράσεις

Εχθές όμως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «έχουμε αποδείξεις ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας έχουν πάει στη (…) Ρωσία».

«Τι ακριβώς κάνουν; Αυτό μένει να φανεί», πρόσθεσε. «Αν θα πολεμήσουν, αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα».

Στις Βρυξέλλες, ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι χώρες της Συμμαχίας «έχουν επιβεβαιώσει στοιχεία για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία».

«Αν αυτά τα στρατεύματα προορίζονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης της Βόρειας Κορέας στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Επιπρόσθετα σήμερα, η Γερμανία κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Βόρειας Κορέας στο Βερολίνο λόγω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Πιονγκγιάνγκ αυξάνει την υποστήριξή της στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

«Αν αληθεύουν οι αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία και αν η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει τώρα τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία με στρατεύματα, αυτό θα είναι κάτι σοβαρό και μια παραβίαση του διεθνούς δίκαιου», ανέφερε το γερμανικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα Νοτιοκορεάτες βουλευτές -μετά από ενημέρωση που είχαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας- τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει υποσχεθεί να στείλει στη Ρωσία συνολικά περίπου 10.000 στρατιώτες, η ανάπτυξη των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα η NIS ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε 1.500 στρατιώτες των ειδικών της δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή για να εκπαιδευθούν και να εγκλιματιστούν σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις και πιθανόν θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Εχθές, η NIS ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλενει «μεγάλους αριθμούς» στρατιωτών για να υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συμμαχίας με τη Μόσχα που θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο.

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο, μέχρι εχθές, απέρριπτε τους ισχυρισμούς αυτούς για ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας ως «ψευδείς ειδήσεις» ενώ ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη έκανε λόγο για «αβάσιμες φήμες».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας είπε ότι Σεούλ, Κίεβο, Ουάσινγκτον που κατηγορούν την Μόσχα ότι υποδέχεται Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο έδαφός της, θα πρέπει να «ρωτήσουν την Πιονγκγιάνγκ» πού βρίσκονται τα στρατεύματά της.

«Πού βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας; Ρωτήστε την Πιονγκγιάνγκ!», είπε η Ζαχάροβα.

Ένας Νοτιοκορεάτης βουλευτής είπε ότι οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ προσπαθούν να εμποδίσουν τη διάδοση των ειδήσεων για την ανάπτυξη.

Ομόφωνη επικύρωση της σύμπραξης Ρωσίας – Βόρειας Κορέας

Οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν σήμερα ομόφωνα την επικύρωση της «συνθήκης για τη συνολική στρατηγική σύμπραξη» με τη Βόρεια Κορέα.

Η ψηφοφορία αυτή στη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που οι Δυτικοί υποστηρίζουν πως διαθέτουν αποδείξεις για την αποστολή χιλιάδων βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.

Αυτή η «συνθήκη συνολικής στρατηγικής σύμπραξης» ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα είχε υπογραφεί στις 19 Ιουνίου στη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ, που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

Συνολικά 397 βουλευτές της Δούμας ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συνθήκης. Θα πρέπει στη συνέχεια να σταλεί στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, για να ψηφιστεί, πριν υπογραφεί από τον πρόεδρο Πούτιν.

Η συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 4 «άμεση στρατιωτική αρωγή» σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, «αν ένα από τα μέρη υποστεί ένοπλη επίθεση εκ μέρους οποιουδήποτε κράτους ή ομάδας κρατών και βρεθεί έτσι σε κατάσταση πολέμου, το άλλο μέρος θα παράσχει αμέσως στρατιωτική ή άλλη αρωγή με όλα τα μέσα που διαθέτει, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού του ΟΗΕ και τη ρωσική και τη βορειοκορεατική νομοθεσία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου