Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 23, 2024

Γκάλαντ σε Μπλίνκεν: «Στηρίξτε μας έπειτα από την επίθεση στο Ιράν» – Τον αποτροπιασμό του για το πλήγμα σε νοσοκομείο εκφράζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε την Τρίτη (22/10) στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πως η χώρα του λογαριάζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον «αφού επιτεθεί στο Ιράν», σε αντίποινα για την επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου με περίπου 200 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον κ. Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, ο κ. Γκάλαντ «αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του Ιράν μέσω των εντολοδόχων του σ’ όλη τη Μέση Ανατολή» υπογράμμισε τη «σημασία» που έχει οι ΗΠΑ να «υποστηρίξουν το Ισραήλ αφού θα έχει επιτεθεί στο Ιράν», σύμφωνα με ανακοίνωση που διένειμαν στον Τύπο οι υπηρεσίες του. «Αυτό θα ενισχύσει την περιφερειακή αποτροπή και θα αποδυναμώσει τον ‘άξονα του κακού’», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δείτε σχετική ανάρτηση

Φόλκερ Τουρκ: «Αποτροπιασμός για το ισραηλινό πλήγμα»

Την ίδια ώρα, τον αποτροπιασμό του για το ισραηλινό πλήγμα κοντά σε νοσοκομείο στη Βηρυτό τη Δευτέρα (21/10)  εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ απαιτώντας τη διενέργεια «ταχείας και ενδελεχούς έρευνας».

 «Εκφράζω αποτροπιασμό για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Τζναχ της Βηρυτού, η οποία φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά, και τον τραυματισμό άλλων 60. Οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που αφορούν την προστασία των αμάχων πρέπει να τηρούνται», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Την Τρίτη (22/10), οι διασώστες συνέχισαν να αναζητούν τυχόν επιζώντες, εκφράζοντας φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο φέρεται να υπέστη μόνο μικρές ζημιές «στα ηλιακά πάνελ και τις γυάλινες προσόψεις», δήλωσε ο διευθυντής του. Όμως, εκεί κοντά, τέσσερα κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα πλήγματα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Τουρκ δήλωσε, επίσης, ότι »κατά τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφεύγονται, και σε κάθε περίπτωση να ελαχιστοποιούνται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αμάχων όπως και οι ζημιές σε αστικές περιουσίες» και πρόσθεσε: «Τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται ειδικά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

«Επαναλαμβάνω την έκκληση του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και υπενθυμίζω προς όλες τις πλευρές ότι η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Τουρκ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου