Στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλιμακωνόταν η πιστοληπτική του ικανότητα του Ισραήλ υποβαθμιζόταν για άλλη μια φορά από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Παρόλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Bezalel Smotrich υποστήριζε σε δηλώσεις του ότι: «Η οικονομία του Ισραήλ φέρει το βάρος του πιο μακροχρόνιου και ακριβότερου πολέμου στην ιστορία της χώρας» και υποστήριξε ότι «η Ισραηλινή οικονομία είναι μια ισχυρή οικονομία που ακόμη και σήμερα προσελκύει επενδύσεις».
Ένα χρόνο μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ κλιμακώνει τις πολεμικές του ενέργειες σε πολλαπλά μέτωπα. Στη Γάζα με τη Χαμάς, στον Λίβανο με τη Χεζμπολάχ, με τους Χούθι στην Υεμένη και απειλεί με αντίποινα το Ιράν για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους. Καθώς η σύγκρουση εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή, το οικονομικό κόστος θα αυξηθεί επίσης, τόσο για το Ισραήλ όσο και για άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, σημειώνει ανάλυση του CNN.
Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση στη Γάζα, προκαλώντας μια τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση εδώ και πολύ καιρό, και η Δυτική Όχθη «πλήττεται μια ταχεία και ανησυχητική οικονομική πτώση», ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεσή τους τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με την BMI, μια εταιρεία ερευνών που ανήκει στη Fitch Solutions, η οικονομία του Λιβάνου, θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 5% το 2024 εξαιτίας της σύγκρουσης Χεζμπολάχ και Ισραήλ και τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα.
Η οικονομία του Ισραήλ
Η οικονομία του Ισραήλ θα μπορούσε να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο από αυτήν του Λιβάνου, με βάση το «κακό σενάριο» που έχει παρουσιάσει το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Αλλά και με βάση το «καλό σενάριο», οι ερευνητές του Ινστιτούτου εκτιμούν επίσης ότι το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Ισραήλ θα μειώνεται. Πριν τον πόλεμο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είχε ξεπεράσει το αντίστοιχο βρετανικό!
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου 2023, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι η οικονομία του Ισραήλ θα αναπτυχθεί το 2024 κατά ένα εξαιρετικό ποσοστό, το οποίο προσδιόριζε στο 3,6%. Τώρα, οι προβλέψεις των οικονομολόγων κυμαίνονται για το 2024 μεταξύ 1% και 1,9%. Ενώ οι προβλέψεις για το 2025 είναι πολύ χειρότερες.
Παρά την εξασθένηση της ανάπτυξης η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ δεν είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια για να δώσει πνοή στην οικονομία, επειδή ο πληθωρισμός επιταχύνεται, ωθούμενος από την αύξηση των μισθών και την εκτίναξη των κρατικών δαπανών για τη χρηματοδότηση του πολέμου.
Το κόστος του πολέμου
Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ υπολόγισε τον περασμένο Μάιο ότι το κόστος που θα προέκυπτε από τον πόλεμο σε 250 δισεκατομμύρια σεκέλ (66 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δαπανών, αλλά και του κόστους για τη στέγαση χιλιάδων Ισραηλινών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα δικά τους σπίτια στον Βορρά και τον Νότο. Αυτό το κόστος φαίνεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς ο πόλεμος ήδη έχει κλιμακωθεί από τότε που έγινε εκτίμηση (Μάιος 2024) με νέα μέτωπα κατά του Ιράν, του Λιβάνου (Χεζμπολάχ) και των Χούθι, σύμφωνα με το CNN.
Ο Smotrich, ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, είναι βέβαιος ότι η οικονομία του Ισραήλ θα ανακάμψει μόλις τελειώσει ο πόλεμος, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν ότι η ζημιά θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τον πόλεμο.
Ο Flug, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ και νυν αντιπρόεδρος έρευνας στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας, υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος η ισραηλινή κυβέρνηση να περικόψει τις επενδύσεις ώστε να απελευθερώσει πόρους για την άμυνα, μειώνοντας τη δυνητική ανάπτυξη της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου