Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 21, 2024

ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ στις Κυκλάδες για την παρατεταμένη ανομβρία...

 

Τα νησιά των Κυκλάδων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα παρατεταμένης ξηρασίας, που έχει επηρεάσει βαθιά τις αγροτικές καλλιέργειες και τις προσπάθειες διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων. Με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης να γίνονται όλο και πιο αισθητές, οι κάτοικοι των νησιών προσπαθούν να βρουν λύσεις.
Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει πλήξει σκληρά τον γεωργικό τομέα, ιδιαίτερα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που βασίζονται στο νερό για την επιβίωση των καλλιεργειών και των ζώων τους. Καθώς οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να διαχειριστούν το πρόβλημα της λειψυδρίας, η Εκκλησία ανέλαβε πρωτοβουλίες, προχωρώντας σε λιτανείες και δεήσεις για βροχή. Η πίστη στην ανάγκη για θεϊκή παρέμβαση φανερώνει το μέγεθος της απελπισίας, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία συνεχίζει να απειλεί την ευημερία τους.
Λιτανείες σε πολλά νησιά
Με απόφαση του Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλινίκου, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν λιτανείες σε όλες τις ιερές μονές, τις ενορίες και τα προσκυνήματα της Νάξου και της Πάρου, κατά τη διάρκεια των οποίων προέβησαν σε δεήσεις για την παρατεταμένη ανομβρία .
Για τον Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων το πρόβλημα δεν είναι ότι η Νάξος δεν έχει αρκετό νερό, αλλά ότι η ζήτηση αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με την προσφορά.
«Το α’ τρίμηνο του 2024, η κατανάλωση νερού στη Νάξο αυξανόταν κατά 21% σε σύγκριση με την κατανάλωση του προηγούμενου έτους. Αν δεν αυξάναμε τα τιμολόγια του νερού, η κατάσταση θα ξέφευγε», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, μιλώντας στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» για το πρόβλημα της ανομβρίας.
«Έχει εισχωρήσει θαλασσινό νερό σε πηγάδια.Έχουμε γεωτρήσεις αλλά σιγά σιγά στερεύουν» ανέφερε ο Δ. Καπούνης πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου.
Την τελευταία φορά που στο νησί είχε γίνει λιτανεία για να παρακαλέσουν τον Θεό για βροχή το 1966. Τότε, ιερείς και ποίμνιο είχαν κατεβάσει τις εικόνες στη θάλασσα και την επόμενη ημέρα έβρεξε, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου.
Η Νάξος είναι από τα νησιά των Κυκλάδων που δεν διαθέτει δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης, κάτι που έχει, για παράδειγμα, η γειτονική Πάρος. Στη Νάξο, όπως και σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων, υπάρχει απλώς τμήμα του Δήμου που ασχολείται με την ύδρευση και την αποχέτευση, τόσο του νησιού όσο και των οικισμών των Μικρών Κυκλάδων.
Στην Πάρο το πρωί κάτοικοι και ιερείς έβαλαν σε λιτανεία στο λιμάνι του νησιού, την Παροικιά, την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, κάνοντας παράκληση για βροχή, καθώς, πέραν των άλλων καλλιεργειών, έχει πληγεί ιδιαίτερα ο ελαιοκομικός κλάδος, με τους καλλιεργητές να επισημαίνουν ότι η παραγωγή θα σημειώσει φέτος μείωση έως και 50%.
Στην Άνδρο, την προηγούμενη Κυριακή, οι κάτοικοι του χωριού Κόρθι συγκεντρώθηκαν για λιτανεία «επί της μάστιγος της ανομβρίας», με τον πατέρα Ευστράτιο να καλεί τους πιστούς να ψάλουν το απολυτίκιο του Προφήτη Ηλία. «Ας ελπίσουμε ότι θα δεηθεί στον Θεό για να βρέξει επιτέλους και αντί της στέρησης να έχουμε βροχόπτωση», ανέφερε ο ιερέας, εκφράζοντας τις ελπίδες των κατοίκων.
Παρόμοιες σκηνές διαδραματίστηκαν στη Σύρο, όπου στην Ερμούπολη πραγματοποιήθηκε δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεου. Ο Μητροπολίτης, σε εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ανέπεμψε δέηση «υπέρ καταπαύσεως της συνεχιζόμενης ανομβρίας», μετά από αιτήματα των πιστών που βιώνουν τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην καθημερινότητά τους.
Το πρόβλημα της λειψυδρίας
Η προσφυγή στη θεία βοήθεια για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας αντικατοπτρίζει την απουσία άμεσων και βιώσιμων λύσεων για το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων. Η έλλειψη υποδομών, όπως φράγματα και δίκτυα αποταμίευσης νερού, καθώς και η ανάγκη για περισσότερες πρωτοβουλίες βιώσιμης διαχείρισης, είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε πρακτικό επίπεδο.
Το φαινόμενο της λειψυδρίας είναι κάτι που έχει επηρεάσει ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά τα νησιά των Κυκλάδων, με τις ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματολογικές τους συνθήκες, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η αγροτική παραγωγή έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, ενώ οι κάτοικοι αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η έλλειψη νερού δεν επηρεάζει μόνο τις καλλιέργειες, αλλά και την καθημερινή ζωή, με τις τοπικές κοινωνίες να καλούνται να βρουν άμεσες λύσεις.
Αν και οι λιτανείες για βροχή αποτελούν μια συμβολική κίνηση ενότητας και πίστης, η ανάγκη για πρακτικά μέτρα διαχείρισης του υδάτινου πόρου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου