Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 26, 2024

Ισραήλ: Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν – Στάση αναμονής για πιθανή απάντηση της Τεχεράνης

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, έπειτα

από τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ.

Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι τα δύο τελευταία κύματα ισραηλινών επιδρομών είχαν στόχο βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ισχυρές εκρήξεις

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (26/10) την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εν είδει αντιποίνων για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο των ισραηλινών επιθέσεων, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης.


Το Ισραήλ δεν έπληξε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών δικτύων ABC και NBC.


«Το καθεστώς του Ιράν και οι εντολοδόχοι του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου (2023) – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), ανακοινώνοντας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. «Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

Ενήμερη η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ενημέρωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο ABC News. Επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή, το ABC αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί πλήγμα σε ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Απειλεί με απάντηση το Ιράν

Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε είδους ισραηλινή επίθεση, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Συρίας, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA). Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ και κατέρριψε αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με το SANA.

Νωρίτερα, είχαν αναφερθεί ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου