Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή μετά από ένα ικανό διάστημα έκρυβε αρκετές συγκινήσεις για τους… ρέκτες των κοινοβουλευτικών συγκρούσεων. Με πρώτη και καλύτερη την αποχώρηση του πρωθυπουργού από τα κυβερνητικά έδρανα, την ώρα που από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς.
Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης που επιδιώκει να «ζεστάνει» και ένα ακροατήριο με πιο έντονα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηριστικά καταφέρθηκε ευθέως και σε υψηλούς τόνους εναντίον του κ. Παππά, τον οποίον αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως συνομιλητή. Με δεδομένο ότι ο κ. Παππάς αφενός έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από το ειδικό δικαστήριο με ομοφωνία 13-0 για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αφετέρου ότι είναι ασαφές ποιον από τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος εκπροσωπεί εντός Κοινοβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει μαζί του επ’ ουδενί τρόπω. Γι’ αυτό και αποχώρησε εκ νέου και κατά τη δευτερολογία του κ. Παππά από το βήμα της Βουλής.
Τα καρφιά μέσω του κ. Παππά, όμως, δεν ήταν ενδιαφέροντα μόνο γιατί τεκμηριώνουν την ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου περί ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ήταν η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για όσους «χαριεντίζονται» με τον κ. Παππά. Και μπορεί να αναφέρθηκε και σε δημοσιογράφους, ήταν όμως μάλλον ξεκάθαρο ότι το εν λόγω «καρφί» πήγαινε στον Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην πρωθυπουργό που εμφανίστηκε προ ημερών στα βραβεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου να έχει θερμή χειραψία και συνομιλία με τον κ. Παππά. Είχε μάλιστα σχολιαστεί έντονα και εκείνες τις μέρες ότι από το «μέχρι τέλους» για τη σκευωρία της Novartis, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε να συνομιλεί σαν να μην έγινε τίποτα με τον κ. Παππά, ασχέτως του περιεχομένου ή της διάρκειας της συνομιλίας των δύο ανδρών.
Είναι προφανές ότι οι διαρκείς διαφοροποιήσεις και τα αιχμηρά σχόλια του πρώην πρωθυπουργού έχουν ενοχλήσει σφόδρα το Μέγαρο Μαξίμου. Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να είπε προ ημερών ότι οι απόψεις του για τα εθνικά θέματα είναι σεβαστές και δεν αθροίζονται με αυτές των «υπερπατριωτών», όμως ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να αφήσει εκείνο το ενσταντανέ ασχολίαστο.
H απάντηση Σαμαρά
H αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού ήλθε μέσω συνεργατών του προϊδεάζοντας για κλιμάκωση της εσωκομματικής σύγκρουσης: «Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρα όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθισει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση…
»Άλλωστε η δηλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Νοβαρτις, ότι θα παει ολους τους υπεύθυνους «μέχρι τέλος», ισχύει στο ακέραιο.
»Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλεον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Οπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε οτι οχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα!
»Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις».
Ραντεβού το… 2027 με το ΠΑΣΟΚ
Ως προς το ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ως προς τις πολιτικές του προθέσεις ιδιαίτερα στην τριτολογία του. Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έκανε στροφή 360 μοιρών-γύρω από τον εαυτό του-και ότι δεν άλλαξε τίποτα. Και αφού επέστρεψε στην αίθουσα για να ακούσει τη δευτερολογία Ανδρουλάκη πέρασε στην αντεπίθεση και έδωσε ραντεβού στις κάλπες του 2027.
«Η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών. Το 2009 ψηφίζατε προϋπολογισμό που προέβλεπε αύξηση δαπανών, γιατί λεφτά υπήρχαν. Και η χώρα έσκασε», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, με μια αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί ως υπεράσπιση της περιόδου Καραμανλή και διαχωρισμού από την πολιτεία Σαμαρά. Κάλεσε, δε, το ΠΑΣΟΚ την επόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να ψηφίσει την επιλογή του Δημήτρη Σωτηρόπουλου για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ δεσμεύτηκε σύντομα να φέρει διάταξη για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, «πολύ κοντά στη διάταξη που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το πιο ενδιαφέρον σκέλος της απάντησης, όμως, αφορούσε τα μελλούμενα, αναγορεύοντας το ΠΑΣΟΚ σε οιωνεί αντίπαλο ενόψει των εκλογών του 2027. «Έρχεστε όμως εσείς με τον ενθουσιασμό της εκλογής σας να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνετε και να μας ανοίξετε την πόρτα για να φύγουμε εμείς και να έρθετε υποθέτω εσείς. Ελάτε με φόρα - που έλεγε και η κυρία Τσαπανίδου. Θεμιτή η φιλοδοξία σας αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε 3 χρόνια. Εδώ θα είμαστε λοιπόν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Είναι προφανώς το πρώτο από τα αρκετά επεισόδια που θα ακολουθήσουν στην αναβίωση μιας πολιτικής κόντρας που είχε ενταφιαστεί από το 2011 και εντεύθεν-τουλάχιστον με όρους κομμάτων εξουσίας.
Οι «χρησμοί» Ανδρουλάκη μετά τη συνεδρίαση
«Όλα στην ώρα τους» απάντησε συβιλλικά ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ερώτηση δημοσιογράφων στους διαδρόμους της Βουλής, μετά το τέλος της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών, σχετικά με το αν θα γίνει το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός στο συγχαρητήριο τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ της επανεκλογής του, ανανέωσε την πρόσκλησή του για μία συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για την αποχώρησή του από την ομιλία του Νίκου Παππά - «δεν μπορείς να υποτιμάς την αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση για το κατά πόσον ο πρωθυπουργός τον κατέστησε βασικό αντίπαλό του στη Βουλή, περιορίστηκε να απαντήσει «ο λαός τα κρίνει αυτά», εναλαμβάνοντας με έναν τρόπο την σχετική ατάκα του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου