Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 17, 2024

Την πιέζουν να δωρίσει το νεφρό της στην αδελφή της – «Δεν θέλω να την βοηθήσω, έκανε την παιδική μου ηλικία μια κόλαση»

Πώς θα νιώθατε αν, η οικογένεια, σας πίεζε να γίνετε δωρητής οργάνων σε κάποιον με τον οποίο δεν τα πάτε καλά; Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει μια 19χρονη, οι γονείς της οποίας της ζητούν να δωρίσει το νεφρό της στην μεγάλη της αδελφή, παρά τους κινδύνους που ενέχει η διαδικασία και παρά το γεγονός ότι δεν τα πάνε καλά.


Η 19χρονη έχει μια αδελφή 23 ετών, η οποία πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και χρειάζεται να κάνει μεταμόσχευση νεφρού. Πρόσφατα η οικογένεια έμαθε ότι η αδελφή είναι ο μόνος συμβατός δότης. Τότε, της είπαν ότι, ο μόνος τρόπος να σώσει τη ζωή της αδελφής της, είναι το να της δωρίσει το νεφρό της. Αυτό την έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την αδελφή της, από τότε που ήταν παιδιά.

 «Ανέκαθεν ήταν επικριτική και απαξιωτική μαζί μου. Επί χρόνια, η σχέση μας ήταν κακή. Με το ζόρι μιλούσαμε, λέγαμε μόνο τα τυπικά».

Εκτός από την άσχημη σχέση με την αδελφή της, η γυναίκα έχει και άλλους λόγους να διστάζει.

Παρά τα δικά της προβλήματα υγείας, η δωρεά του νεφρού της ενέχει τα δικά της ρίσκα. Η κοπέλα έχει αυτοάνοσο νόσημα και χρόνιες ημικρανίες, προβλήματα τα οποία ενδέχεται να επιδεινωθούν μετά την μεταμόσχευση.

Εκτός από το γεγονός ότι η αδελφή της δεν ήταν ποτέ κοντά της, κάποιες φορές ήταν ακόμη και βίαιη, άρα δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο είναι υποχρεωμένη να ρισκάρει τη ζωή της για χάρη της.

«Δέχομαι πολλή πίεση και νιώθω τύψεις»

Ωστόσο, οι δικοί της, την πιέζουν πολλοί από τότε που έμαθαν ότι είναι συμβατή, και τη φορτώνουν με τύψεις, λέγοντάς της ότι πρέπει να κάνει στην άκρη την αντιπάθειά της και να της δωρίσει το νεφρό της. Εκτός όμως από τη ζωή της αδελφής της, το χειρουργείο θα επηρεάσει και τη δική της ζωή.

«Νιώθω πολλές τύψεις και σύγχυση, επειδή, αν και θέλω να τη στηρίξω, δεν θέλω να θυσιάσω τη δική μου υγεία για κάποια που έκανε τη ζωή μου δύσκολη», παραδέχεται η νεαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου