Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 13, 2024

Χριστόφορος Κολόμβος: Τέλος στο μυστήριο αιώνων για την καταγωγή του – Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Η απάντηση στο μυστήριο αιώνων για την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου δόθηκε μέσα από μια πρόσφατη ανάλυση DNA, η οποία παρουσιάστηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην ισπανική τηλεόραση μέσω του ντοκιμαντέρ «Το DNA του Κολόμβου: Οι πραγματικές του ρίζες» (Colón ADN. Su verdadero origen).

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, όπως αναφέρει ο Guardian, αποκαλύφθηκε πως ο διάσημος εξερευνητής ήταν Ισπανοεβραίος.

Η έρευνα αυτή, υπό την καθοδήγηση του ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε, περιελάμβανε την ανάλυση μικροσκοπικών δειγμάτων λειψάνων που βρέθηκαν στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης. Τα λείψανα συγκρίθηκαν με δείγματα από συγγενείς και απογόνους του Κολόμβου, επιβεβαιώνοντας τελικά την ταυτότητά του. Είχε ήδη διαπιστωθεί ότι τα λείψανα του Κολόμβου βρίσκονται στη Σεβίλλη, κάτι που ήρθε να ενισχύσει η πρόσφατη μελέτη DNA.

 Η καταγωγή του Κολόμβου και ο τελικός τόπος ταφής του αποτέλεσαν αντικείμενο διαμάχης για αιώνες, με διάφορες χώρες να υποστηρίζουν διαφορετικές θεωρίες. Παρότι παραδοσιακά θεωρούταν ότι ο Κολόμβος καταγόταν από τη Γένοβα της Ιταλίας, άλλες θεωρίες υποστήριζαν πως ήταν Ισπανοεβραίος, Έλληνας, Βάσκος ή Πορτογάλος.

Ο Λορέντε, μιλώντας για τα ευρήματα της έρευνας, επιβεβαίωσε ότι τα λείψανα που βρίσκονται στη Σεβίλλη ανήκουν όντως στον Χριστόφορο Κολόμβο. Εξήγησε ότι η επιβεβαίωση αυτή κατέστη δυνατή χάρη σε νέες τεχνολογίες, οι οποίες επαλήθευσαν προηγούμενες μερικές υποθέσεις.

Η εθνικότητα του Κολόμβου, ωστόσο, αποτέλεσε πιο περίπλοκο ζήτημα λόγω της έλλειψης σαφών στοιχείων από την παιδική του ηλικία. Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Κολόμβος ενδεχομένως προσπαθούσε να κρύψει τις εβραϊκές του ρίζες, για να αποφύγει τους διωγμούς των Ισπανοκαθολικών μονάρχων.

Τα ιστορικά τεκμήρια, επιπλέον, δείχνουν πως ο Κολόμβος χρησιμοποιούσε συχνά εβραϊκά σύμβολα, ενισχύοντας την υπόθεση για την εβραϊκή του καταγωγή. Ο Κολόμβος πέθανε το 1506 στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, ζητώντας να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα. Αν και τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542 και στη συνέχεια στην Κούβα, πιστεύεται πως επέστρεψαν στη Σεβίλλη το 1898.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η Δομινικανή Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι κατέχει οστά του Κολόμβου. Σύμφωνα με τον Λορέντε, και οι δύο ισχυρισμοί μπορεί να ισχύουν, καθώς τα λείψανα που βρέθηκαν τόσο στη Σεβίλλη όσο και στη Δομινικανή Δημοκρατία είναι ελλιπή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου