Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 15, 2024

Ανακαλύφθηκε μυστηριώδης «πόρτα» στην Ανταρκτική μέσω του Google Maps – Οι θεωρίες συνωμοσίας για το μυθικό πλάσμα Bigfoot και το θρυλικό βασίλειο της Agartha

Ένα παράξενο εύρημα στην Ανταρκτική, που εντοπίστηκε μέσω

του Google Maps, έχει γίνει viral και προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, οδηγώντας -όπως ήταν αναπόφευκτο- σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο.


Πρόκειται για μια μυστηριώδη «πόρτα» στην Ανταρκτική, κοντά στη ιαπωνική βάση Showa, που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς σε τομείς όπως αστρονομία, μετεωρολογία, βιολογία και άλλες επιστήμες.

 

Πηγή: Google Maps

Η ανακάλυψη έγινε από έναν χρήστη του Reddit, ο οποίος δημοσίευσε τις συντεταγμένες 69°00’50″S 39°36’22″E, συνοδευόμενες από την ερώτηση: «Τεράστια πόρτα στην Ανταρκτική;».

Αυτή η δημοσίευση γρήγορα συγκέντρωσε εκατοντάδες σχόλια με άλλους χρήστες να προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εικόνα. Από το σπίτι του Bigfoot (Μεγαλοπόδαρος/Γέτι), ένα μυθικό πλάσμα που λέγεται ότι κατοικεί σε δάση της Βόρειας Αμερικής, έως την είσοδο σε μια φανταστική πολιτεία όπως η Agartha, ένα θρυλικό βασίλειο που λέγεται ότι βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια της Γης, ή μια αποθήκη σπόρων, όπως η εγκατάσταση στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, που παρέχει μακροχρόνια αποθήκευση για αντίγραφα σπόρων από όλο τον κόσμο, οι θεωρίες που προέκυψαν ήταν πολλές.

Βρίσκεται σε μια περιοχή με «γρήγορη θαλάσσια παγοκάλυψη»

Ωστόσο, η αλήθεια πίσω από την «πόρτα» – φαινόμενο είναι πολύ πιο απλή και επιστημονική. Επιστήμονες, που κλήθηκαν να δώσουν την εξήγησή τους στην Daily Mail, διαλύουν κάθε συνωμοσιολογική θεωρία.

Η καθηγήτρια Μπέθαν Ντέιβις, ειδικός σε θέματα παγετώνων από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, εξέτασε το σημείο μέσω του Google Earth Pro, αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα εικόνων. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που βλέπουμε είναι ένα παγόβουνο που έχει κολλήσει και λιώνει σταδιακά. Βρίσκεται σε μια περιοχή με «γρήγορη θαλάσσια παγοκάλυψη», πολύ κοντά στην ακτή, όπου τα νερά είναι ρηχά. Η Ντέιβις τονίζει ότι υπάρχουν και άλλα παγόβουνα στην ίδια περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει πως το φαινόμενο δεν είναι καθόλου σπάνιο.

Πηγή: Google Maps

Παράλληλα, ο καθηγητής Μάρτιν Ζίγκερτ, συνδιευθυντής του Ινστιτούτο Γκράνθαμ, συμφωνεί με την άποψη της Ντέιβις. Όπως εξήγησε, το σχήμα αυτό προέρχεται από τη ροή του πάγου γύρω από ένα «υποπαγετώδες εμπόδιο», επηρεασμένο επίσης από τη διαδικασία του λιώσιμου και της «επανακατάψυξης του πάγου», καθώς και από τους ανέμους που κατεβαίνουν στην περιοχή. Το πάχος του πάγου είναι μικρό, όπως αποδεικνύεται από κοντινή παρουσία άλλων βράχων στο σημείο, και αυτός ο συνδυασμός παραγόντων δημιουργεί το ιδιαίτερο φαινόμενο που παρατηρήθηκε.

Πηγή: Google Maps

Ο καθηγητής Τζον Σμέλι, ηφαιστειολόγος από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση ότι οι θεωρίες συνωμοσίας πάντα προσφέρουν κάτι ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τη δική του ερμηνεία, το φαινόμενο μοιάζει με έναν βραχώδη σχηματισμό που έχει εμφανιστεί λόγω της μείωσης του πάγου, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση μιας «πόρτας». Οι δύο παράλληλες γραμμές χιονιού που διαμορφώνουν τις πλευρές της «πόρτας» δείχνουν την κατεύθυνση των κυρίαρχων ανέμων στην περιοχή, και τελικά, όπως τόνισε, πρόκειται για ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο, χωρίς καμία ένδειξη για κάτι περίεργο.

Με βάση την επιστημονική ανάλυση, η «μυστηριώδης πόρτα» δεν είναι παρά μια φυσική διαδικασία του πάγου και των βραχωδών σχηματισμών της περιοχής, και παρά την εντυπωσιακή της εμφάνιση, δεν συνδέεται με καμία μυστηριώδη ή υπερφυσική εξήγηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου