Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 07, 2024

H NASA αναζητά αγοραστή για το Moon Rover της με έναν σημαντικό όρο

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αναζητά έναν ιδιώτη αγοραστή για το πρότζεκτ του Viper Rover, αλλά αυτός που θα το αποκτήσει έχει να κάνει και μία επιπλέον δουλειά.
 

Η NASA έχει αρχίσει να αναζητά αγοραστή για το πρόγραμμα του Rover που θα εξερευνήσει τη Σελήνη. Ο λόγος είναι ότι το πρότζεκτ ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό των 250 εκατομμυρίων δολαρίων και εκτοξεύτηκε στα 433 εκατομμύρια.



Έτσι, η πώληση περιλαμβάνει και έναν σημαντικό όρο, την υποχρέωση του αγοραστή να ολοκληρώσει την αρχική αποστολή της NASA. Ποια είναι αυτή; Να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην επιφάνεια της Σελήνης για την ανεύρεση πάγου.


Το συγκεκριμένο rover, γνωστό ως Viper (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), έχει εξελιχθεί για να αναζητήσει πάγο στο νότιο πόλο της Σελήνης. Είναι εξοπλισμένο με ένα γεωτρύπανο που μπορεί να φτάσει έως και το 1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης, όπου οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους -160°C.

Η NASA είχε ήδη αναθέσει στη SpaceX τη μεταφορά του Viper στη Σελήνη μέσω του πυραύλου Falcon Heavy, με ένα ειδικά διαμορφωμένο σύστημα προσγείωσης από την εταιρεία Astrobotic που εδρεύει στην Πενσυλβάνια.


Το σχέδιο της NASA είναι να αντλήσει πάγο από την επιφάνεια της Σελήνης, ώστε να τον χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία καυσίμου υδρογόνου, που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Σελήνη να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος σταθμός ανεφοδιασμού για διαστημόπλοια που ταξιδεύουν πιο μακριά στο διάστημα. Παρόλα αυτά, το κόστος του έργου έχει αυξηθεί τόσο που η NASA δυσκολεύεται να το καλύψει με αποτέλεσμα να αναζητά αγοραστή.

Ο οποίος, εκτός από το να καλύψει τα έξοδα των τελικών δοκιμών του Viper, θα πρέπει επίσης να αναλάβει τη μεταφορά του στη Σελήνη και την εκτέλεση της αρχικής επιστημονικής αποστολής της NASA. Επιπλέον, τα ευρήματα από την αποστολή θα πρέπει να κοινοποιηθούν στη NASA. Ήδη, τουλάχιστον 11 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλει προτάσεις για την ανάληψη του πρότζεκτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου