Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 01, 2024

Εφιαλτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Live όλες οι εξελίξεις μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ


Εκατοντάδες πυραύλους εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή να είναι καταιγιστικές

.


Οι IDF αναφέρουν ότι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από το Ιράν. Τα ισραηλινά ΜΜΕ αρχικά έκαναν λόγο για περισσότερους από 100 πυραύλους, ενώ στη συνέχεια το Ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ανέφερε ότι η επίθεση γίνεται με πάνω από 200 πύραυλους. Η Jerusalem Post κάνει λόγο για 500 πυραύλους.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα γίνει ξανά στόχος σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα, ενώ το Τελ Αβίβ ετοιμάζει απάντηση.

Δείτε LIVE εικόνα από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ


ΗΠΑ: Εξετάζουν από κοινού με το Ισραήλ την ανταπόδοση στην επίθεση του Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Τρίτη το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ», είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.

Όπως είπε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε επίσης πως η επίθεση αποδείχθηκε «αναποτελεσματική», ότι «αποκρούστηκε» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμβολή αυτών των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.

«Είναι απόλυτα απαράδεκτη και όλος ο κόσμος πρέπει να (την) καταδικάσει», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση.

Το Ιράν εκτόξευσε χθες κάπου 180 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας σε ανταπόδοση, σύμφωνα με την Τεχεράνη, για τις δολοφονίες των ηγετών της λιβανικής Χεζμπολά και της παλαιστινιακής Χαμάς. Επρόκειτο για τη δεύτερη επίθεση του είδους μέσα σε έξι μήνες.

Η εξέλιξη καταγράφτηκε καθώς η Μέση Ανατολή βρίσκεται βυθισμένη σε εκρηκτική κατάσταση και οι εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας πέφτουν στο κενό.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ, δήλωσε πως το Ιράν εκτόξευσε «περίπου διπλάσιους πυραύλους» χθες από ό,τι τον Απρίλιο.

Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως δεν ενημερώθηκε για κανέναν «θάνατο στο Ισραήλ», αλλά επιδιώκει να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον θάνατο παλαιστινίου πολίτη στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Είναι πρόδηλο πως πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση από πλευράς του Ιράν, για σημαντική εξέλιξη, και είναι επίσης σημαντικό να διαβουλευθούμε με το Ισραήλ», ανέφερε ο ΣΕΑ Σάλιβαν.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο πως ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό της χώρας του «να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί» και ότι «καταρρίφθηκαν πύραυλοι» που είχαν εκτοξευθεί εναντίον του στενού συμμάχου των ΗΠΑ. Όπως ακριβώς έγινε τη 13η Απριλίου, όταν ο αμερικανικός στρατός βοήθησε στην αναχαίτιση των εκατοντάδων πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την ισοπέδωση του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδόθηκε στον ισραηλινό στρατό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις σε αίθουσα διαχείρισης κρίσεων στον Λευκό Οίκο.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέμεινε στο ότι θέλει να «συντονιστεί» με το Ισραήλ ως προς την ανταπόδοση της επίθεσης.

«Ασφαλώς, η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες για το Ιράν. Δεν θα επεκταθώ για τις συνέπειες αυτές σήμερα, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα συντονιστούμε με τους ισραηλινούς ομολόγους μας», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

Επέμεινε στο ότι η Ουάσιγκτον δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων από την Τεχεράνη.

«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Η ιρανική κυβέρνηση δεν μας προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εξαπολύσει τέτοια επίθεση», είπε ο κ. Μίλερ, αντικρούοντας πληροφορίες που κυκλοφορούν περί επαφής.

Τόνισε πως η Τεχεράνη δεν «τηλεγράφησε» πληροφορίες για την επίθεση, όπως τον Απρίλιο. Ωστόσο η Ουάσιγκτον είχε «ενδείξεις» πως το Ιράν επρόκειτο να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε.


ΥΠΕΞ Ιράν: Η δράση μας εναντίον του Ισραήλ ολοκληρώθηκε

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν κάπου 180 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε ανταπόδοση για τις δολοφονίες ηγετών παρατάξεων που χαρακτηρίζονται σύμμαχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδίως του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή και του γενικού γραμματέα της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σημείωσε πως η χθεσινή απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ —η δεύτερη έπειτα από αυτή της 13ης Απριλίου—, αποφασίστηκε αφού η Τεχεράνη άσκησε «τρομερή αυτοσυγκράτηση» για σχεδόν δυο μήνες, με την ελπίδα πως θα επιτυγχανόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η δράση μας ολοκληρώθηκε εκτός αν το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει να προσκαλέσει περαιτέρω ανταπόδοση. Στο σενάριο αυτό, η ανταπόδοσή μας θα είναι πιο σθεναρή», πρόσθεσε ο κ. Αραγτσί.

Νωρίτερα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει «ουσιώδη μέτρα» για την αποτροπή απειλών κατά της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.


Λίβανος: Ισραηλινό σφυροκόπημα σε νότια προάστια της Βηρυτού – Στόχος θέσεις της Χεζμπολάχ

Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε περιοχή στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, σύμφωνα με πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η επιδρομή σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού προς τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα από δύο κτίρια και να κρατήσουν απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από αυτά.

«Αεροπορικό χτύπημα από το Ισραήλ έπληξε περιοχή στα νότια προάστια της Βηρυτού», δήλωσε η πηγή, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμη.

Ανταποκριτές του AFP ανέφεραν ότι άκουσαν τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη στην περιοχή, η οποία έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα από ισραηλινά αεροσκάφη τις τελευταίες ημέρες. Το Ισραήλ δηλώνει ότι οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν υποδομές που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιούν επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολά στη Βηρυτό.

«Ο στρατός του Ισραήλ αυτή τη στιγμή πλήττει θέσεις της Χεζμπολά στη Βηρυτό», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα γύρω στη 01:40 τα ξημερώματα, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Λίγο νωρίτερα, πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου είχε αναφέρει ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, μετά από προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού προς τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από συγκεκριμένα κτίρια για λόγους ασφαλείας.


Ισραήλ: Ζήτησε να απομακρυνθούν άμαχοι από δύο κτίρια της Βηρυτού – Διαμηνύει ότι πολεμικά αεροσκάφη θα πλήξουν στόχους στη Μέση Ανατολή

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη τους πολίτες να απομακρυνθούν «άμεσα» από δύο κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού και σε ακτίνα 500 μέτρων, επικαλούμενος λόγους «ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον Αβιχάι Αντραΐ, τον αραβόφωνο εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, τα συγκεκριμένα κτίρια σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ και θεωρούνται επικίνδυνα. Όπως ανακοινώθηκε μέσω X και Telegram, οι ισραηλινές δυνάμεις σκοπεύουν να δράσουν αποφασιστικά εναντίον αυτών των εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν χάρτες με τις ακριβείς τοποθεσίες των κτιρίων.

Την ίδια νύχτα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως τα πολεμικά του αεροσκάφη θα συνεχίσουν να εκτελούν επιθέσεις σε στόχους «στη Μέση Ανατολή» τις επόμενες ώρες, με έντονη δραστηριότητα.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε πως οι επιχειρήσεις της πολεμικής αεροπορίας θα συνεχιστούν με πλήρη ένταση, όπως γίνεται εδώ και έναν χρόνο, ενώ ανέφερε πως λίγες ώρες νωρίτερα το Ιράν είχε εξαπολύσει άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ με την εκτόξευση 180 πυραύλων.


Τραμπ: «Υπό την προεδρία μου δεν θα είχαμε πόλεμο στη Μέση Ανατολή

«O κόσμος φλέγεται» αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωσή του σχετικά με την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η ηγεσία των ΗΠΑ απουσιάζει.

«Υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, ΔΕΝ είχαμε ΠΟΛΕΜΟ στη Μέση Ανατολή», τονίζει ο Τραμπ, αναφερόμενος στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο και επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν θα είχε συμβεί εάν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.


Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποδεικνύει την «πλήρη αποτυχία» της αμερικανικής πολιτικής

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποδεικνύει την «πλήρη αποτυχία» της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή και την «αδυναμία» της Ουάσινγκτον να αποτρέψει την κλιμάκωση, σχολιάζοντας την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

«Πρόκειται για την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή. Μια αιματηρή τραγωδία που διαρκώς μεγαλώνει. Οι ακατανόητες δηλώσεις του Λευκού Οίκου καταδεικνύουν πλήρη ανικανότητα στην επίλυση κρίσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στο Telegram.


Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Το Ιράν έκανε ένα “μεγάλο λάθος” απόψε και θα το πληρώσει»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε απόψε ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ απέτυχε και προανήγγειλε αντίποινα.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το καθεστώς στο Ιράν δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ούτε την αποφασιστικότητα μας να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.


Τζο Μπάιντεν για Μέση Ανατολή: Αναποτελεσματική η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Υπάρχει ενεργή συζήτηση σε εξέλιξη σχετικά με το πώς τοι Ισραήλ θα απαντήσει σε μια ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες για την Τεχεράνη μένει να φανούν.

Ο ίδιος μιλώντας στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είπε ότι η επίθεση του Ιράν φαίνεται ότι ήταν αναποτελεσματική.


Βίντεο: Ορατή από την Λεμεσό η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ και οι αναχαιτίσεις από το Iron Dome

Σύμφωνα με το sigmalive.com, η σφοδρότητα και ο όγκος της επίθεσης ήταν τέτοια που έγινε, μαζί με τις αναχαιτίσεις του Iron Dome, ορατή από τα παράλια της Λεμεσού.

  • Χαμάς: Πανηγυρίζει για τα ιρανικά πλήγματα στο Ισραήλ – «Συγχαίρουμε την ηρωική επιχείρηση εκτόξευσης πυραύλων»

Η Χαμάς ανέφερε ότι επαινεί τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα στο Ισραήλ για την εκδίκηση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα και του Ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν.

  • Ισραήλ: Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από θραύσματα πυραύλου στη Δυτική Όχθη – ΒΙΝΤΕΟ

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από θραύσματα πυραύλου στην κοινότητα Νουέιμα, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, την ώρα της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

  • Ισραήλ: Ιρανικός πύραυλος «καρφώθηκε» σε ταράτσα κτιρίου 

Βαλλιστικός πύραυλος καρφώθηκε σε ταράτσα κτιρίου, χωρίς να εκραγεί, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΤΑΡΑΤΣΑ

  • Μ. Ανατολή: Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιορδανία

Σε κατάσταση ετοιμότητας έθεσε η Ιορδανία τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ώστε «να αντιμετωπίσουν τυχόν προσπάθειες που απειλούν την ασφάλεια του βασιλείου», όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

  • Λίβανος: Πυροβολισμοί και πυροτεχνήματα στην Βηρυτό για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Με πυροβολισμούς στον αέρα «γιόρτασαν» στον Λίβανο και κυρίως στα νότια προάστια της Βηρυτού (όπου είναι το «κάστρο» της Χεζμπολάχ)  την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τις δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

  • Ιράν: Σε ασφαλή τοποθεσία παραμένει ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ λέει ανώτερος αξιωματούχος

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος ιρανός αξιωματούχος.

  • Ισραήλ: Δύο τραυματίες από την ιρανική πυραυλική επίθεση

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την ιρανική πυραυλική επίθεση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ.

  • Ιράν: Απαντήσαμε δεόντως – Αν μας επιτεθεί το Ισραήλ θα χτυπήσουμε πιο συντριπτικά

Η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι η απάντηση της Τεχεράνης “εκτελέστηκε δεόντως”, μετά to μπαράζ πυραύλων που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ.

  • Ισραήλ: Ιρανικοί πύραυλοι χτύπησαν εμπορικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ – ΒΙΝΤΕΟ

Πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στην Ραμάτ Γκαν, στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν.

 

  • Ιρανικά δίκτυα δείχνουν βίντεο με πυραύλους που πετούσαν πάνω από την Τεχεράνη. 

  • Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή.

  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Magen David Adom, Eli Bin, ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε άμεσο χτύπημα σε κτίριο στο βόρειο Τελ Αβίβ, στην οδό George Wise, ωστόσο, η MDA επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θύματα.
  • Ισραήλ: Η ιρανική πυραυλική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, λένε οι IDF – «Παραμείνετε σε καταφύγια»

Η εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη ανακοίνωσε πριν από λίγο ο στρατός του Ισραήλ.

«Σας ζητείται να παραμείνετε σε προστατευμένη περιοχή μέχρι νεωτέρας», αναφέρουν οι IDF σε σχετική ανακοίνωση. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι εκρήξεις που ακούγονται σε ολόκληρη τη χώρα είναι αναχαιτίσεις ή προσκρούσεις.

  • Φρουροί της Επανάστασης: Προειδοποιούν για νέα επίθεση αν υπάρξουν αντίποινα

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ.

Προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

  • Οι πρώτες μαρτυρίες για την επίθεση του Ιράν

Εκρήξεις ακούγονται στον εναέριο χώρο της Ιερουσαλήμ από πυραύλους αναχαίτισης που εκτοξεύτηκαν απόψε εναντίον εισερχόμενων βλημάτων, λίγα λεπτά αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από το Ιράν προς το Ισραήλ, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεκάδες εκρήξεις σημειώθηκαν, ενώ οι σειρήνες ηχούσαν αδιάκοπα.  Έχουν αναφερθεί πολλές τοποθεσίες πρόσκρουσης στο Τελ Αβίβ, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στο νότο και στην περιοχή Σαρόν. Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη τραυματισμοί.

Ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πριν από λίγο πάνω από την Ιορδανία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν σε καταφύγια.

Ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε τηλεοπτική ενημέρωση, επίσης δήλωσε ότι ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με στόχο την περιοχή του Τελ Αβίβ, τα οποία ενεργοποίησαν σειρήνες, προήλθαν από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Έκλεισε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Εξαιτίας της κατάστασης έχουν κλείσει όλα τα αεροδρόμια του Ισραήλ, καθώς και ο εναέριος χώρος της χώρας. Παράλληλα η Ιορδανία και το Ιράκ έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους.

Η προειδοποίηση του Λευκού Οίκου

Για την επικείμενη επίθεση είχε προειδοποιήσει ο Λευκός Οίκος λίγο νωρίτερα.  Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πριν από λίγες ώρες. Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Επιπλέον, «υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) είχε προειδοποιήσει από την πλευρά του ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες, σημειώνοντας ότι τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και ότι οι IDF είναι προετοιμασμένες τόσο για έναν επιθετικό όσο για έναν αμυντικό πόλεμο.

Οι New York Times επικαλούμενοι τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους ανέφεραν ότι η ιρανική επίθεση θα περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Επίσης επικαλούμενοι έναν Αμερικανό αξιωματούχο ανέφεραν πως προέβλεπε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους.

Όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο, οι βαλλιστικοί πύραυλοι υπολογιζόταν ότι θα χρειάζονταν 12 λεπτά για να φτάσουν στο Ισραήλ από το Ιράν, οι πύραυλοι κρουζ δύο ώρες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περίπου εννέα ώρες.

Οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Times και μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας τους δήλωσαν ότι το Ιράν πιθανότατα θα στοχεύσει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο, όπως είπε, έχει εκκενωθεί.

Παρόλο που ο ολοκληρωτικός πόλεμος απετράπη τον Απρίλιο, οι Times επικαλούνται διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες που λένε ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας είναι πιο πιθανός τώρα, «με το Ισραήλ να αναμένεται να ανταποδώσει σκληρά μετά από οποιαδήποτε νέα ιρανική επίθεση».

Το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν σε στόχους εντός 12 λεπτών, και όχι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους κρουζ που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ανέφερε στο X ένας Αμερικανός δημοσιογράφος του Axios, επικαλούμενος μία δυτική πηγή που έχει γνώση του θέματος.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου