Η αδελφή του ιδιοκτήτη, μιλώντας στον ANT1, ανέφερε ότι, «υπήρχαν οι άδειες. Δεν έκανε την εγκατάσταση ο ίδιος, πήρε κάποιον υδραυλικό. Είναι εταιρεία. Δεν ξέρουμε αν υπήρχε πρόβλημα και δεν το καταλάβαμε, γιατί δεν έχει λειτουργήσει το ξενοδοχείο. Οπότε είπε ο0 αδελφός μου, “εντάξει οκ, ας τις κάνουμε όλες τις ενέργειες και ας τα ανοίξουμε όλα μαζί”. Ήταν ευκαιρία ενόψει του τριημέρου. Το έφτιαχνε εφτά μήνες. Ένα από αυτά που έφτιαξε είμαι σίγουρη ότι ήταν και αυτό με τη θέρμανση για να το εκσυγχρονίσει, να το αναβαθμίσει. Τι έγινε τώρα εκεί…»
Μάλιστα, όπως είπε η ίδια, «και εμείς ψάχνουμε την εταιρεία που το έκανε. Είναι τραγικό. Αν είναι δυνατόν, να πας να κάνεις ένα τριήμερο ο άνθρωπος και να βρεθείς δηλητηριασμένος. Για εμάς είναι παρά πολύ σημαντικό, η εξέλιξη υγείας αυτού του ατόμου».
«Άδεια είχε το ξενοδοχείο να λειτουργήσει. Ο αδελφός μου δεν είναι χθεσινός σε αυτή τη δουλειά, την κάνει αυτή τη δουλειά χρόνια. Ο αδελφός μου δεν μιλιέται. “Τι είναι αυτό που έγινε;“ και “πώς έγινε;”», κατέληξε η ίδια.
«To μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένας αόρατος δολοφόνος»
Τα πιθανά αίτια διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα στο ξενοδοχείο της Φλώρινας, που είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν 14 άτομα σε νοσοκομεία ,παρουσίασε ο ΑΝΤ1.
Το σύστημα θέρμανσης στο ξενοδοχείο στη Φλώρινα αποτελεί κλειδί στην έρευνα των αρχών που εξετάζουν γιατί οι 14 ένοικοι μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε νοσοκομεία με δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Για τον λόγο αυτό εστιάζουν τις έρευνές τους στην εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα θέρμανσης και εγγυήθηκε για τη σωστή λειτουργία του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης προχώρησε σε ανακαίνιση του καταλύματος και ζήτησε την εγκατάσταση συστήματος με υγραέριο.
Όπως εξηγούν στον ΑΝΤ1 οι ειδικοί, ο εγκαταστάτης μηχανικός είναι εκείνος που ρυθμίζει τον λέβητα ώστε να γίνεται τέλεια καύση, χωρίς να παράγονται υποπροϊόντα, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα.
Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής εξηγεί: «Εδώ δείχνει τελικά το πράγμα ότι δεν έγινε, μάλλον, ρύθμιση του καυστήρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες ατελούς καύσης, το οποίο με κάποιο τρόπο διέρρευσε το μονοξείδιο του άνθρακα στο εσωτερικό του κτιρίου, διότι υπήρχε μια αστοχία κατασκευαστική στο σύστημα λέβητα-καμινάδας-καπναγωγού, είτε επειδή τα κουφώματα του λεβητοστασίου δεν ήταν ενδεδειγμένα, ήταν μικρά ή κλειστά».
Αναφορικά με τον σωλήνα που φαίνεται στα πλάνα του ΑΝτ1 να βγαίνει από το παράθυρο του λεβητοστασίου, ο ίδιος αναφέρει «Αν αυτό θεωρείται καμινάδα, τότε υπάρχει πραγματικά πρόβλημα, το οποίο έπρεπε από την αρχή και η επιχείρηση, ο εγκαταστάτης και ο μηχανικός ο οποίος βεβαίωνε για την ορθή και ασφαλή λειτουργεία των συστημάτων θέρμανσης, να μην είχε εκδώσει τις αντίστοιχες άδειες και να μην είχε γίνει αυτή η κατασκευή».
Ο Γιώργος Λάμπογλου, συντηρητής-εγκαταστάτης Υγρών-Αέριων Καυσίμων ανέφερε, «αν έχουν περισσότερο αέρα ή περισσότερο καύσιμο, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ατελή καύση και εκπομπή μονοξειδίου του άνθρακα. Αναφορικά με την καμινάδα, στην περίπτωση που κάτι του ξέφυγε, κάτι χάλασε, αυτή η διαρροή θα έχει ως αποτέλεσμα αυτό το μονοξείδιο να φύγει στην καμινάδα και να πάει επάνω. Αν η καμινάδα δεν πάει επάνω, αλλά πάει κάπου που μπορεί να αναπνεύσει άνθρωπος, τότε αυτό, είναι κάτι κακό».
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ζητούν από την πολιτεία να θεσπίσει με νόμο την εγκατάσταση ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα σε όλα τα κτήρια, με προτεραιότητα σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, ξενοδοχεία, αλλά και σε πολυκατοικίες.
Το μονοξείδιο του άνθρακα επειδή είναι άοσμο και άγευστο είναι ουσιαστικά ένας αόρατος δολοφόνος που σιγά σιγά, αν εκτεθεί κανείς μπορεί να καταλήξει στο θάνατο», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου