Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 10, 2024

ΗΠΑ: Στο έλεος του τυφώνα Milton η Φλόριντα – Αναφορές για πολλούς νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι – Δείτε live την πορεία του – BINTEO

Ο κυκλώνας Milton έχει αρχίσει να πλήττει τη Φλόριντα. Λίγο πριν από

τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC) ενημέρωσε πως ο Milton έφθασε κοντά στη νήσο Σιέστα Κι, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 205 χλμ/ώρα. Ο τυφώνας Milton έφτασε στην ξηρά κοντά στο σιέστα Κι της Φλόριντα, ως επικίνδυνη καταιγίδα κατηγορίας 3, πριν εξασθενήσει σε κατηγορία 2 καθώς έφτασε στην ακτή, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων. Είναι ο πέμπτος τυφώνας που προσγειώνεται στις ΗΠΑ φέτος.


Ο Milton έριξε περίπου 40 εκατοστά βροχής στο Σεν Πιτερσμπεργκ, ενώ υπάρχουν “πολλαπλοί θάνατοι” στην κομητεία Σεντ Λούσι της Φλόριντα, από ένα ξέσπασμα ανεμοστρόβιλου νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

 Αξιωματούχοι στην κομητεία Μάρτιν της Φλόριντα αναφέρουν ότι έχουν αναφερθεί αρκετοί τραυματισμοί και δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, καθώς ο τυφώνας Milton πλήττει την πολιτεία με ισχυρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους.

Πάνω από 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές. Ο μεγαλύτερος αριθμός διακοπών σημειώθηκε στην κομητεία της Σαρασότα – όπου η καταιγίδα έφτασε στη στεριά στην – και στη γειτονική κομητεία Μανατί. Πλέον βρίσκεται ανοιχτά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ.


Οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι οι δυσκολότερες για τις ανατολικές ακτές εκτιμούν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, με τον Δήμαρχο της Τάμπα να κάνει πριν από λίγο νέα έκκληση στους κατοίκους να μείνουν προφυλαγμένοι σε ασφαλές σημείο. Η Τάμπα ωστόσο απέφυγε το άμεσο χτύπημα.


Δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν, ο Milton – μια «θανατηφόρα και καταστροφική καταιγίδα», όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Ντιάν Κρίσγουελ – απειλεί το νοτιοανατολικό άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξασθενημένος στην Κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, ο Milton εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως αναμένεται να είναι «ένας από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες στη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα».

Από την Τάμπα μέχρι το Φορτ Μάγιερς, στην περιοχή που αναμένεται να πλήξει πρώτα ο κυκλώνας Milton, ο χρόνος για εκκένωση έχει πια παρέλθει και οι πολίτες καλούνται να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε κέντρα που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό.

FORT MYERS BEACH, FLORIDA – OCTOBER 09: Brandon Marlow walks through surge waters flooding the street after Hurricane Milton came ashore in the Sarasota area on October 09, 2024, in Fort Myers, Florida. People are waiting to assess the damage after the Cat 3 hurricane came ashore. Joe Raedle/Getty Images/AFP (Photo by JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FORT MYERS BEACH, FLORIDA – OCTOBER 09: People look out at surge waters flooding the street from their building after Hurricane Milton came ashore in the Sarasota area on October 09, 2024, in Fort Myers, Florida. People are waiting to assess the damage after the Cat 3 hurricane came ashore. Joe Raedle/Getty Images/AFP (Photo by JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Η Σαρασότα θυμίζει πόλη-φάντασμα, καθώς η βροχή γίνεται όλο και εντονότερη. Ο Μπραντ Ριβς – ένας κάτοικος που επέλεξε να παραμείνει στο σπίτι του – φοβάται πως ίσως δει αυτήν την όμορφη πόλη, στην οποία πέρασε 15 χρόνια της ζωής του, να καταστρέφεται. Λίγο βορειότερα, στην Τάμπα, ο 36χρονος Ράντι Πράιορ επισημαίνει πως δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ελίν. Σε μια άλλη μεγάλη πόλη στη δυτική ακτή της Φλόριντα, στο Φόρτ Μάγιερς, η Ντέμπι Έντουαρντς τονίζει πως «όλοι είναι ανήσυχοι».

Ο κυκλώνας Milton προβλέπεται πως θα σαρώσει τη Φλόριντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, περνώντας πολύ κοντά από το Ορλάντο, όπου τα θεματικά πάρκα της Disney World είχαν κλείσει από το μεσημέρι. Κλειστά είναι επίσης τα αεροδρόμια σε Τάμπα και Σαρασότα.

Ο κυκλώνας Milton αναμένεται να προκαλέσει κύματα ύψους 4,5 μέτρων στις παράκτιες περιοχές και ισχυρές βροχοπτώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα «καταστροφικές και απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες», υπογραμμίζει το NHC. Οι αρχές έχουν επισημάνει εξάλλου τον πρόσθετο κίνδυνο από τα πολυάριθμα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ελίν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 236 ανθρώπους στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 15 στη Φλόριντα.

Ανεμοστρόβιλοι έχουν αναφερθεί στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Φλόριντας, σύμφωνα με το Weather Channel.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους των απειλούμενων περιοχών να απομακρυνθούν εσπευσμένα, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Η Φλόριντα, η τρίτη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι συνηθισμένη σε κυκλώνες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανή την ταχεία ενίσχυσή τους και αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων φαινομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε «χιονοστιβάδα ψεμάτων» από τον προκάτοχό του και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας τις κατηγορίες του περί ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας στα θύματα του κυκλώνα Ελίν.

Wind blows as Hurricane Milton makes landfall in Fort Myers, Florida on October 9, 2024. Milton made landfall in Florida October 9, 2024 as an “extremely dangerous” Category 3 hurricane, packing life-threatening storm surge, extreme winds and flash flooding, the National Hurricane Center (NHC) said. “Data indicate the eye of Hurricane Milton has made landfall near Siesta Key in Sarasota County along the west coast of Florida,” the NHC said in an 8:30 pm (0030 GMT Thursday) bulletin. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)

Δείτε live την πορεία του

Δύο θάνατοι από ανεμοστρόβολο στην κομητεία Σεντ Λούσι της Φλόριντα

Δύο άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν σε ανεμοστρόβιλο που έπληξε την κομητεία Σεντ Λούσι – καθώς πλησίαζε ο τυφώνας Milton, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Περιφέρειας του Σεντ Λούσι επιβεβαίωσε τους θανάτους στο NBC και ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Η κομητεία Μάρτιν της Φλόριντα αναφέρει πολλούς τραυματισμούς και δεκάδες ζημίες σε σπίτια

«Εκτιμάται ότι δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ορισμένες σοβαρές. Υπήρξαν ελαφροί/σοβαροί τραυματισμοί, ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί νεκροί αυτή τη στιγμή, αναφέρει σε ανάρτησή της στο Χ η πυροσβεστική υπηρεσία της κομητείας

Αναφορές για πολλούς νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι

Υπάρχουν «πολλοί νεκροί» στην κομητεία Σεντ Λούσι της Φλόριντα, μετά από ένα ξέσπασμα ανεμοστρόβιλου που έπληξε την περιοχή, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο σερίφης Keith Pearson δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Spanish Lakes Country Club, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν είναι σαφείς.

Η κομητεία Σεντ Λούσι βρίσκεται στην Ατλαντική ακτή της Φλόριντα, περίπου 230 χλμ ανατολικά της Σαρασότα

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σεντ Λούσι χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο

Ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι επιβεβαιώνει ότι υπάρχει «απώλεια ζωής»

Ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι, Κιθ Πίρσον, επιβεβαίωσε στη θυγατρική WPBF του West Palm Beach του ABC News ότι υπήρξε «απώλεια ζωής» εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Milton.

Δεν είπε πόσοι άνθρωποι πέθαναν.

Βίντεο από την κομητεία που έχουν αναφερθεί θύματα

Μεγάλη άνοδος του νερού στην Πούντα Γκόρντα στη νοτιοδυτική Φλόριντα πάνω από 4 μέτρα

Το νερό της θάλασσας αποτραβιέται από την παραλία για να επιστρέψει μέσω καταιγίδας

Το νερό της θάλασσας αποτραβιέται από την παραλία στον κόλπο της Τάμπα καθώς ο τυφώνας Milton κινείται στη Φλόριντα νότια, φέρνοντας ισχυρούς υπεράκτιους ανέμους.

«Μην βγείτε στο σημείο που υποχωρεί το νερό στον κόλπο της Τάμπα – το νερό ΘΑ επιστρέψει μέσω καταιγίδας και αποτελεί απειλητικό κίνδυνο για τη ζωή», ανέφερε το Τμήμα Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Φλόριντα.

Βίντεο δείχνει ανέμους και σχεδόν οριζόντια βροχή να χτυπούν φοίνικες στην Τάμπα.

Σχεδόν 160 χλμ/ώρα ανέμων έχουν καταγραφεί στην περιοχή, σύμφωνα με το NBC News.

Η πόλη αντιμετωπίζει πάνω από ένα μέτρο βροχής, με πάνω από 7 εκατοστά να πέφτουν ανά ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου