Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 09, 2024

Τυφώνας Milton: Τελειώνει ο χρόνος για τις εκκενώσεις περιοχών – «Όσοι μείνουν πίσω θα πρέπει να βασιστούν στον εαυτό τους» λένε αξιωματούχοι

Ο τυφώνας Milton, ο οποίος αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 4, πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα τις ακτές της Φλόριντα, προκαλώντας μαζικές εκκενώσεις και συναγερμό σε πολλές περιοχές. Με τις προβλέψεις να δείχνουν έντονους ανέμους, καταστροφικές πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους, εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς οι Αρχές των ΗΠΑ προειδοποιούν πως ο χρόνος για να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες τελειώνει. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της πολιτείας.

Ένα νέο δελτίο για πιθανότητα ανεμοστρόβιλων εκδόθηκε και αφορά περισσότερους από 12 εκατομμύρια κατοίκους της κεντρικής και νότιας Φλόριντα, με ισχύ σήμερα μέχρι τις 9 μ.μ. (4:00 π.μ. ώρα Ελλάδος), εξαιτίας του τυφώνα Milton. Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στον συναγερμό είναι η Τάμπα, το Μαϊάμι, το Κέιπ Κόραλ και το Κι Γουέστ.

Κίνδυνος ανεμοστρόβιλων

«Τα υπερκύτταρα στις εξωτερικές ζώνες βροχών του τυφώνα Milton θα δημιουργήσουν απειλή για πολλούς ανεμοστρόβιλους σήμερα, κατά μήκος της κεντρικής και νότιας χερσονήσου της Φλόριντα», ανέφερε το Κέντρο Πρόγνωσης Καταιγίδων (Storm Prediction Center).

Ο σερίφης της κομητείας Χίλσμπορο, που περιλαμβάνει την πόλη της Τάμπα, προειδοποίησε ότι ο χρόνος για να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τις ζώνες εκκένωσης τελειώνει. «Αυτή είναι η ενδέκατη ώρα. Αν βρίσκεστε σε ζώνη εκκένωσης, η ώρα να φύγετε είναι τώρα», δήλωσε ο σερίφης Τσαντ Κρόνιστερ στο CNN.

Φωτογραφία: Octavio Jones / Reuters

Οι κάτοικοι της Φλόριντα προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, καθώς ο τυφώνας Milton, πλέον κατηγορίας 4, κατευθύνεται με ταχύτητα προς τις ακτές του Κόλπου της πολιτείας.

 

Φόβοι για καταιγίδα – ρεκόρ

Η περιοχή του κόλπου της Τάμπα, με πληθυσμό πάνω από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν έχει βιώσει άμεσο χτύπημα από μεγάλο τυφώνα για περισσότερο από έναν αιώνα. Αν και ο Milton μετακινείται μεταξύ των κατηγοριών 4 και 5, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων προειδοποίησε ότι παραμένει ένας μεγάλος και εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας, όταν το κέντρο του θα πλήξει την ξηρά αργά το βράδυ της Τετάρτης ή νωρίς την Πέμπτη.

Αν και προβλέπεται να εξασθενήσει σε τυφώνα κατηγορίας 3 μέχρι να φτάσει στη Φλόριντα, θα μπορούσε ακόμη να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες στην ιστορία της πολιτείας.

Η υψηλότερη καταιγίδα του Milton ίσως να μην πλήξει άμεσα την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, αλλά προβλέπεται ότι θα σημειωθούν ρεκόρ στη στάθμη της θάλασσας, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων.

Ο τυφώνας Milton είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί, με ανέμους που έχουν φτάσει την κατηγορία 5. Αυτό σημαίνει ότι οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί που μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και κτίρια. Καθώς ο τυφώνας πλησιάζει, αναμένεται να εξασθενήσει λίγο και να πέσει στην κατηγορία 3, αλλά ακόμα κι έτσι θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.



Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που φέρνει ο τυφώνας είναι η πλημμύρα από την άνοδο της θάλασσας (καταιγίδα). Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η θάλασσα μπορεί να ανέβει μέχρι και περίπου 3,5 μέτρα σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Κόλπο της Τάμπα. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί να φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα και να καλύψει σπίτια και δρόμους. Ακόμα, σε άλλες περιοχές πιο κοντά στο κέντρο του τυφώνα, η στάθμη της θάλασσας μπορεί να φτάσει περίπου τα 4,5 μέτρα, προκαλώντας τεράστιες πλημμύρες.


«Η υψηλότερη καταιγίδα του Milton εξαρτάται άμεσα από την πορεία του τυφώνα, επομένως καμία περιοχή δεν πρέπει να εφησυχάζει», τόνισαν οι Αρχές. Οποιαδήποτε αλλαγή στην πορεία του τυφώνα θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση της πιο επικίνδυνης πλημμύρας.

Προειδοποιήσεις από τις τοπικές Αρχές

Η επικεφαλής της Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της κομητείας Σαρασότα, Σάντρα Ταπφουμανέγι, σε ανακοίνωσή της το πρωί της Τετάρτης, επισήμανε ότι η αποκατάσταση θα είναι μακρά και δύσκολη μετά το πέρασμα του τυφώνα Milton. «Αυτή θα είναι μια έντονη καταστροφή για την κομητεία Σαρασότα. Τώρα είναι η ώρα για δράση και σας καλούμε να το κάνετε μέσα στις επόμενες ώρες, έχετε ακόμα χρόνο», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Η Ταπφουμανέγι επίσης ενημέρωσε ότι 11 καταφύγια έκτακτης ανάγκης έχουν ανοίξει στην κομητεία Σαρασότα και τα κατοικίδια είναι ευπρόσδεκτα. Τόνισε πως οι κάτοικοι που ζουν σε σκάφη ή σε τροχόσπιτα και προκάτ σπίτια πρέπει να φύγουν: «Δεν θέλουμε να παραμείνετε σε αυτές τις κατασκευές. Δεν θα αντέξουν στον τυφώνα με τους ισχυρούς ανέμους».


Οι Αρχές έχουν εκδώσει υποχρεωτικές διαταγές εκκένωσης σε 11 κομητείες της Φλόριντα, που περιλαμβάνουν συνολικά περίπου 5,9 εκατομμύρια κατοίκους.

Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι όσοι μείνουν πίσω θα πρέπει να βασιστούν στον εαυτό τους, καθώς δεν αναμένεται από τα σωστικά συνεργεία να ρισκάρουν τη ζωή τους για διασώσεις κατά τη διάρκεια του τυφώνα.

Με πληροφορίες από: CNN, Associated Press, NBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου