Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 04, 2024

Ο Έλληνας πιλότος που έσωσε τη ζωή 418 ατόμων με μία του κίνηση

Το 1978, ο Σήφης Μιγάδης, ένας Έλληνας πιλότος με εμπειρία και

αφοσίωση, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κρίση που θα δοκίμαζε στο έπακρο τις ικανότητές του. Το περιστατικό που ακολούθησε έγραψε μια από τις πιο ηρωικές σελίδες στην ιστορία της αεροπλοΐας.


 



Το Συμβάν

Η πτήση της οποίας κυβερνήτης ήταν ο Σήφης Μιγάδης, ήταν μια από τις πολλές υπερατλαντικές πτήσεις που συνδέουν την Ευρώπη με την Αμερική. Το αεροσκάφος, ένα Boeing 747 - το διάσημο Jumbo Jet - απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ελληνικού με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Μεταφέροντας 418 επιβάτες και πλήρωμα, η πτήση ξεκίνησε ομαλά, με τον καιρό να είναι ιδανικός για την πτήση.

Ωστόσο, λίγο μετά την απογείωση, το αεροσκάφος βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα σοβαρό πρόβλημα. Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος που έκανε τους πάντες να παγώσουν.Ο έντονος θόρυβος προκλήθηκε καθώς ένας από τους κινητήρες του αεροπλάνου είχε μόλις εκραγεί. Η ταχύτητα όμως ήταν τόσο ανεπτυγμένη που το Boeing δεν μπορούσε να σταματήσει. Έτσι, ο πιλότος ζήτησε από τον συγκυβερνήτη του, να μαζέψει τις ρόδες. Τα 90 δευτερόλεπτα που ακολούθησαν, ήταν κάτι παραπάνω από εφιαλτικά.

Το αεροπλάνο έχανε διαρκώς ύψος, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να πετά 55 μέτρα από το έδαφος και ξυστά από τις πολυκατοικίες. Η έκρηξη του κινητήρα, έφερε σημαντική μείωση ισχύος του αεροπλάνου. Η ταχύτητα ήταν τέτοια που ο πιλότος κατάφερε να περάσει μόλις 9 μέτρα πάνω από τον λόφο του Αλίμου που βρισκόταν μπροστά του. Ο Μιγάδης ήθελε να προσγειωθεί στο βουνό στο Αιγάλεω, όμως δεν μπόρεσε.


«Κατεβήκαμε στις κορυφές των σπιτιών. Φτάσαμε στα 55 μέτρα σύμφωνα με το Flight Recorder. Υπήρχαν μερικές κεραίες πολυκατοικιών που τις καθαρίσαμε κυριολεκτικά» εξηγεί ο Σήφης Μιγάδης, μετά από χρόνια, στην τηλεοπτική εκπομπή Μια στις χίλιες.

Μετά από λίγο η ταχύτητα ανέβηκε στα 170 και ο πιλότος μπόρεσε να ανασάνει ξανά. «Επιχείρησα να δω αν μπορώ να κερδίσω λίγα μέτρα. Όταν ανεβήκαμε στα 300 πόδια, αισθάνθηκα τόσο ασφαλής που ξεκίνησα μια στροφή προς τον Σκαραμαγκά, καθώς το Αιγάλεω δε μου χρειαζόταν πλέον, είχα σωθεί», λέει ο Μιγάδης, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του για όλα αυτά τα λεπτά και να προσγειώσει τελικά το αεροπλάνο και πάλι στο Ελληνικό.

Η επιτυχής καθοδική πορεία του αεροσκάφους επέτρεψε στους επιβάτες να αναπνεύσουν κανονικά και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός του Μιγάδη αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας, καθώς το πλήρωμα κατάφερε να επαναφέρει το αεροσκάφος σε ασφαλή κατάσταση και να συνεχίσει την πτήση προς τον προορισμό του, όπου προσγειώθηκε με ασφάλεια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου