Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 29, 2024

Οι γυναίκες που ερωτεύονται πάντα τους λάθος άνδρες, συνήθως είχαν αυτές τις 8 εμπειρίες στην παιδική ηλικία

Οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει ένα χαρακτηριστικό μοτίβο στις γυναίκες που επιλέγουν επανειλημμένως ακατάλληλους συντρόφους. Πρόκειται για κάποιες εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας.

Οι εμπειρίες αυτές, από την υπερπροστατευτικότητα μέχρι την παραμέληση, έχουν διαμορφώσει τις συναισθηματικές τους αποκρίσεις με τρόπους που, αν και όχι προφανείς, είναι ωστόσο, καθοριστικοί.

Με τη σειρά τους, οι εμπειρίες αυτές προγραμματίζουν τις προσδοκίες των γυναικών ώστε να αναζητούν υποσυνείδητα συντρόφους με μη υγιή γνωρίσματα και συμπεριφορές.

 Το άρθρο αυτό αποσκοπεί στην αναγνώριση και κατανόηση της υποσυνείδητης αυτής συμπεριφοράς, με στόχο την βελτίωση του μέλλοντος.

Οι γυναίκες που ερωτεύονται πάντα τους λάθος άνδρες, συνήθως είχαν αυτές τις 8 εμπειρίες στην παιδική ηλικία

  • Έλλειψη συναισθηματικής αποδοχής
  • Ασυνεπής ή απρόβλεπτη γονεϊκή συμπεριφορά
  • Υπερβολικά επικριτικοί γονείς
  • Γονεϊκή παραμέληση
  • Ευνοϊκή συμπεριφορά και διαχωρισμός
  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Υπερπροστατευτικοί γονείς
  • Παιδικό τραύμα

Έλλειψη συναισθηματικής αποδοχής

Μια επικρατούσα παιδική εμπειρία μεταξύ των γυναικών που επιλέγουν συχνά λάθος άνδρες είναι η έλλειψη συναισθηματικής αποδοχής,  κατά τη διάρκεια της περιόδου της ζωής τους που διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους.

Εδώ είναι το θέμα. Η συναισθηματική αποδοχή,  είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού.

Περιλαμβάνει την αναγνώριση και την επιβεβαίωση των συναισθημάτων ενός παιδιού, βοηθώντας τα να κατανοήσουν και να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους.


Αλλά όταν τα συναισθήματα ενός παιδιού συστηματικά παραβλέπονται ή ακυρώνονται, μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι τα συναισθήματά τους δεν είναι σημαντικά ή αληθινά.


Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί στην ενηλικίωση ως μια τάση να έλκεται προς τους άνδρες που επίσης τις περιφρονούν ή ακυρώνουν τα συναισθήματά τους, απλά επειδή είναι μια οικεία δυναμική.


Ασυνεπής ή απρόβλεπτη γονεϊκή συμπεριφορά

Αν οι γονείς ταλαντεύονται ανάμεσα σε στιγμές  συναισθηματικής εγγύτητας και αιφνίδιας απομάκρυνσης, το παιδί δεν μπορεί να διακρίνει την μορφή μιας κανονικής και αξιόπιστης σχέσης.


Σε αυτές τις συνθήκες  ανατροφής, τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να διαμορφώσουν άποψη για το πως είναι μια ασφαλής και υγιής σχέση.


Ασυναίσθητα, μπορεί να νιώσουν ακαταμάχητη έλξη από ανθρώπους που αντικατοπτρίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά – άτομα που με έντονες και απρόβλεπτες συναισθηματικές διακυμάνσεις.


Ο απεγκλωβισμός από αυτόν τον τοξικό κύκλο αρχίζει με την αναγνώριση αυτών των ασυνεπειών ως προειδοποιητικά σημάδια, όχι ως ενδείξεις επιλογής του κατάλληλου συντρόφου.


Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης είναι η φροντίδα, ο σεβασμός, η συναισθηματική αφοσίωση.


Υπερβολικά επικριτικοί γονείς

Η τρίτη καθοριστική εμπειρία της παιδικής ηλικίας που διαμορφώνει τις προτιμήσεις των συντρόφων μιας γυναίκας είναι η επιρροή της κριτικής από τους γονείς.


Είναι το γόνιμο έδαφος για να δημιουργηθεί η  πεποίθηση ότι δεν αξίζουν, όπου η κριτική γίνεται το ψυχρό υπόβαθρο της ύπαρξης.


Μετά την ενηλικίωση, οι γυναίκες που επηρεάζονται από μια τέτοια ανατροφή μπορεί να ρέπουν προς τους συντρόφους που τους μιλούν χρησιμοποιώντας την ίδια αιχμηρή γλώσσα ή το επικριτικό βλέμμα.


Παραδόξως, η οικειότητα μιας τέτοιας κριτικής μπορεί στις γυναίκες αυτές να δίνει ένα αίσθημα ασφαλείας, προσφέροντας μια στρεβλή αίσθηση άνεσης ή χειρότερα, μια ψευδαίσθηση κανονικότητας της σχέσης.


Γονεϊκή παραμέληση

Η τέταρτη κρίσιμη παιδική εμπειρία, έχει την μορφή της γονικής παραμέλησης – ένα έρημο τοπίο όπου οι κραυγές ενός παιδιού για συναισθηματική θρέψη και σωματική παρουσία αντιμετωπίζονται με απόκοσμη σιωπή ή ένα απαξιωτικό νεύμα.


Σε αυτό το κενό, ριζώνουν οι σπόροι της αναξιοπιστίας και της εγκατάλειψης, ανθίζοντας σε μια κληρονομιά αυτό – παραμέλησης,  που εκτείνεται μέχρι την ενηλικίωση.


Για όσους έζησαν την παραμέληση, η ανάγκη για στοργή και αναγνώριση γίνεται αμείλικτη, ψιθυρίζοντας πάντα στο αυτί τους, ιστορίες ανεπάρκειας και εγκατάλειψης.


Ως ενήλικες, μπορεί να προσελκύονται από συντρόφους που τους υπόσχονται τον ίδιο ρόλο, επαναλαμβάνοντας άθελά τους το σενάριο της νιότης τους.


Ίσως προσκολλώνται στην πεποίθηση ότι αυτή η άγονη στοργή είναι ό,τι αξίζουν, ή ακόμα χειρότερα, ότι είναι η μοίρα που τους αναλογεί.


Ευνοϊκή συμπεριφορά και διαχωρισμός

Το πέμπτο κεφάλαιο στη συγκεκριμένη κατηγορία των παιδικών εμπειριών έχει να κάνει με τη γονική ευνοιοκρατία.


Φανταστείτε να είστε το παιδί που πάντα νιώθει ότι είναι στη δεύτερη θέση, όχι λόγω μιας φυλής που έχασε ή ενός βαθμού που δεν έκανε, αλλά απλά λόγω του πώς η γονική αγάπη αποκόπηκε.


Είναι σαν να μεγαλώνεις κάτω από ένα σύννεφο, νιώθοντας συνεχώς λιγότερο άξιος αγάπης.


Αυτό το πράγμα μπορεί να διαβρώσει με την αυτοεκτίμησή σας και να διαστρεβλώσει τις αντιλήψεις σας για την αγάπη και τις σχέσεις.


Φτάνοντας στην ενηλικίωση, οι γυναίκες που έχουν ζήσει αυτήν την ευνοιοκρατία συχνά, νιώθουν περίεργα βολικά με άνδρες που τις βάζουν σε δεύτερη «μοίρα».


Μέσα από τα βιώματα της παιδικής ηλικίας, έχουν εσωτερικεύσει την αντίληψη ότι δεν αξίζουν να είναι στο προσκήνιο που σχεδόν αυτόματα βάζουν τον εαυτό τους στη δεύτερη θέση στη σχέση τους, αναπαράγοντας ξανά αυτήν την παλιά και γνωστή, οικογενειακή δυναμική.


Ενδοοικογενειακή βία

Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι, όπου η ενδοοικογενειακή βία είναι ο κανόνας διαμορφώνει αρνητικά την αντίληψη μιας γυναίκας για τις ερωτικές σχέσεις.


Το να βλέπεις ή να ζεις μέσα από αυτού του είδους την κακοποίηση δεν αφήνει απλά ορατά σημάδια αλλά στρεβλώνει τις σχέσεις που το  παιδί βλέπει ως «κανονικές».


Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτά τα ταραχώδη περιβάλλοντα, μπορούν να καταλήξουν να σκέφτονται ότι το χάος είναι απλά μέρος της αγάπης, ότι είναι φυσιολογικό για τις σχέσεις να έχουν μια ελεγκτική, καταχρηστική ή χειριστική πλευρά.


Χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν, μπορεί να μαγνητίζονται από συντρόφους που προκαλούν το ίδιο είδος αναταραχής στη ζωή τους, επειδή, με ένα διεστραμμένο τρόπο, αισθάνεται άνετα.


Υπερπροστατευτικοί γονείς

Η έβδομη παιδική εμπειρία που μπορεί να διαμορφώσει τις συντροφικές επιλογές μιας γυναίκας, είναι η υπερπροστατευτικότητα από τους γονείς.


Ενώ είναι φυσιολογικό για τους γονείς να θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον πόνο, η υπερβολική προστασία μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αυτονομίας και αυτοπεποίθησης στο παιδί.


Οι γυναίκες που μεγάλωσαν με «γονείς – ελικόπτερα», χάνονται εύκολα, δεν καταφέρνουν ν’ αναλάβουν τα ηνία της ζωής τους ή να ορθοποδήσουν.


Αυτό μπορεί να τις αφήνει έκθετες και ευάλωτες σε ελεγκτικούς συντρόφους αφού είναι για εκείνες γνώριμο πρότυπο.


Πώς γίνεται να απεγκλωβιστεί μια γυναίκα από τον φαύλο κύκλο; Μέσα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ανάληψης του ελέγχου της ζωής.


Το να είσαι σε θέση να διεκδικήσεις αυτό που χρειάζεσαι και να κάνεις τις δικές σου επιλογές σε μια σχέση είναι κλειδί για τη διατήρηση της ισορροπίας στη σχέση.


Παιδικό τραύμα

Η όγδοη εμπειρία της παιδικής ηλικίας που δημιουργεί λάθος συντροφικά πρότυπα, είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματα του παιδικού τραύματος.


Είτε πρόκειται για σωματική συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση, οι τραυματικές εμπειρίες διαστρεβλώνουν την αντίληψη των παιδιών, τόσο για τις σχέσεις, όσο και για την προσωπική τους αξία.


Οι γυναίκες που βίωσαν ταραχώδη παιδική ηλικία λόγω τραύματος,  έλκονται από τις συμπεριφορές αυτές ασυνείδητα. Είναι εξοικειωμένες με συμπεριφορές και ανθρώπους που τους προκαλούν συναισθηματικό πόνο.


Είναι πολύ θλιβερό να βλέπεις γυναίκες να ρέπουν προς συντρόφους με κακοποιητική, υποτιμητική ή συναισθηματικά αδιάφορη συμπεριφορά.


Tip: Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο

Η κατανόηση των μοτίβων της συμπεριφοράς, είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα για την υπέρβασή τους. Η αναγνώριση του παρελθόντος και του τρόπου με τον οποίον αυτό επηρεάζει το σήμερα, δίνει στις γυναίκες την αναγκαία δύναμη για τη διαμόρφωση διαφορετικών, υγιέστερων συμπεριφορών.


Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, όπως θεραπεία ή συμβουλευτική, μπορεί να είναι καθοριστική σε αυτό το ταξίδι.


Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να παρέχουν εργαλεία και στρατηγικές για να σας βοηθήσουν να επουλώσετε τις εμπειρίες του παρελθόντος, να χτίσετε αυτοεκτίμηση και να προωθήσετε πιο υγιείς σχέσεις.


Επιπλέον, η αυτο-φροντίδα και οι πρακτικές αυτο-αγάπης μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υπέρβαση  αυτών των προτύπων.  Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την οριοθέτηση, την ανάπτυξη μιας ρουτίνας αυτοφροντίδας.


Θυμηθείτε, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να σπάσει ο κύκλος και να επιλέξετε υγιέστερες σχέσεις. Σας αξίζει σεβασμός, αγάπη και φροντίδα – μην συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου