Στην αρχαία Φασηλίδα, την τελευταία πόλη της Λυκίας, στα σύνορα με την Παμφυλία, στην παραθαλάσσια περιοχή Κεμέρ, στην Αττάλεια, έκπληξη προκάλεσε η διαπίστωση ότι, τα αγαλματίδια έχουν προέλευση από την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Η Φασηλίδα και η μοναδική της ιστορία
Η ιστορία της αρχαίας πόλης, ανάγεται στο 690 π.Χ. Θεωρείται μία από τις σπάνιες πόλεις, με τρία λιμάνια, όπου βρίσκονται ευρήματα από την περίοδο των Περσών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωμαϊκής Περιόδου
Τα έργα ανασκαφής στην πόλη Φασηλίδα, συνεχίζονται αδιάλειπτα επί 12 μήνες, με επικεφαλής τον Δρ. Erdoğan Aslan.
Ο βωμός και τα αναθηματικά ειδώλια εκτιμάται ότι έχουν ηλικία 2.600 χρόνια
Ο Erdoğan Aslan δήλωσε «Στις ανασκαφές που πραγματοποιούμε στην αρχαία Φασηλίδα, έχουμε ανακαλύψει τη δομή ενός ναού, ο οποίος χρονολογείται στην Αρχαϊκή περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι ήταν μια ιερή περιοχή, με μικρά, αναθηματικά αγαλματίδια. Ανάγονται περίπου στο 620 π.Χ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα και ένα σύνολο τεχνουργημάτων. Τα ευρήματα που έχουμε ανακαλύψει, είναι ποιότητας που συναντάται μία φορά στον έναν ή τους δύο αιώνες. Είναι εξαιρετικά πολύτιμα όσον αφορά την ανάδειξη της πρώιμης ιστορίας της πόλης».
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη των σπασμένων ειδωλίων, τους κάνει να πιστεύουν ότι αυτά, έσπασαν σκόπιμα και δόθηκαν ως προσφορές στους θεούς.
Η εγγύτητα του ναού με το αρχαίο λιμάνι, ενισχύει τη σημασία της ανακάλυψης. Πιθανό είναι το λιμάνι να χρησιμοποιούταν από την ίδρυση κιόλας της πόλης.
Ο Aslan δήλωσε: «Οι επιβάτες και οι ιδιοκτήτες των πλοίων διέρχονταν από το λιμάνι, αφήνοντας προσφορές πριν τον απόπλου, με την ελπίδα της ασφαλούς επιστροφής στην πατρίδα τους».
Διασαφηνίστηκε ότι, τα πέτρινα ή κεραμικά ειδώλια, έχουν προέλευση από την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Ο Aslan, δηλώνει σχετικά με τα αναθηματικά αγαλματίδια, πέτρινα ή κεραμικά που ανακαλύφθηκαν μέσα στον ναό: «Το σύνολο των τεχνουργημάτων περιλαμβάνει ειδώλια, όπως μορφές ανθρώπων, λεόντων, αλόγων, εφίππων και πολεμιστών. Τόσο η αρχαία πόλη όσο και ολόκληρη η ακτογραμμή, καθώς και τα ευρήματα των αρχαίων περιόδων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι εντυπωσιακά. Για τους αρχαιολόγους, είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη. Η εύρεσή τους σε συνδυασμό με την ιστορική περίοδο, τη σπανιότητα και την κατασκευή τους, αποτελούν ένα συναρπαστικό σύνολο δεδομένων».
Οι δεσμοί της Ναυκράτεως και της Κύπρου
«Τα αγαλματίδια είναι κυπριακής και αιγυπτιακής προέλευσης. Αυτό αποκαλύπτει τους δεσμούς που διατηρούσε η πόλη με την Κύπρο και την Αίγυπτο κατά τη χρονική αυτή περίοδο. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το 650 π.Χ., ότι το 650 π.Χ., ιδρύθηκε στη Ναύκρατι της Αιγύπτου, το Ελλήνιον (ναός), και σ’ αυτή υπαγόταν η Φασηλίδα, μεταξύ άλλων πόλεων. Έτσι, προέκυψε μια σύνδεση μεταξύ της Ναυκράτεως και της Κύπρου. Είναι σαφές ότι επισκέπτονταν την ιερή αυτή περιοχή, έκαναν προσφορές και ίδρυαν ναούς, όπως προκύπτει από τις επιγραφές και τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήταν αφιερωμένα στον Απόλλωνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου