Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης Μπαίντεν να «ρίξει λάδι στη φωτιά» και να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η απόφαση του Μπάιντεν αποτελεί σαφή απόφαση κλιμάκωσης και ενδεχομένως εισόδου σε «μια νέα φάση έντασης».
Είναι προφανές ότι η απερχόμενη κυβέρνηση στις ΗΠΑ θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.
Τι είναι οι πύραυλοι ATACMS
Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, σηματοδοτώντας έτσι μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που προσπαθούσε να αποφύγει εδώ και καιρό.
Η Ουκρανία πίεζε έντονα τις ΗΠΑ για να λάβει τη σχετική άδεια, η οποία ήρθε τελικά τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι θα βάλει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, «σε μία ημέρα».
Οι ATACMS, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, είναι βαλλιστικοί πύραυλοι που, ανάλογα με το μοντέλο, μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων με κεφαλή που περιέχει περίπου 375 κιλά εκρηκτικών. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν πολύ ψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τους πυραύλους πυροβολικού και πολλές φορές μακρύτερα, πέφτοντας στο έδαφος με απίστευτα υψηλή ταχύτητα.
Η ανάπτυξη των ATACMS ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, καθώς υπήρχε η ανάγκη για ένα κινητό και ακριβές τακτικό πυραυλικό σύστημα, ενώ επίσημα χρησιμοποιήθηκαν το 1991, στον Πόλεμο του Κόλπου, όπου απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στοχεύοντας κρίσιμους στρατιωτικούς στόχους του Ιράκ.
Το πυραυλικό σύστημα των ATACMS έχει υποστεί αρκετές αναβαθμίσεις με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένων των Block 1 και Block 1A, οι οποίες ενισχύουν το βεληνεκές και τις δυνατότητες ωφέλιμου φορτίου του.
Το Block 1A, με μέγιστη εμβέλεια τα 300 χλμ., είναι η έκδοση μεγάλου βεληνεκούς, σε συνάρτηση με το είδος των πυρομαχικών που φέρει ο πύραυλος. Αν φέρει κεφαλή που ζυγίζει 160 κιλά, η εμβέλεια μειώνεται σε περίπου 270 χλμ., όμως αν είναι εξοπλισμένος με πυρομαχικά διασποράς, μπορεί να χτυπήσει στόχους που βρίσκονται 300 χλμ. μακριά.
Οι πύραυλοι ATACMS είναι εξοπλισμένοι με σύστημα GPS και εκτοξεύονται από πλατφόρμες πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων M270 (MLRS).
Οι πύραυλοι ATACMS αναφέρονται συχνά ως «πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς», αλλά αυτός είναι ένας υποκειμενικός όρος, σχολιάζουν οι New York Times. Μπορούν να φτάσουν πιο μακριά στη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλο ουκρανικό πύραυλο, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν τόσο μακριά όσο ένας πύραυλος κρουζ ή ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος.
Η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ATACMS για να πλήξει ρωσικά και βορειοκορεατικά στρατεύματα, βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες πυρομαχικών και γραμμές ανεφοδιασμού βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Η απόφαση του Μπάιντεν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, ενώ οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης παραμένουν υψηλές.
Η Ρωσία βλέπει την ενίσχυση της Ουκρανίας με δυτικά όπλα ως άμεση απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα και τονίζει συνεχώς ότι θα υπερασπιστεί τις θέσεις της με κάθε δυνατό τρόπο.
Οι προειδοποιήσεις του Πούτιν
Η ρωσική ηγεσία είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι αν η Ουκρανία λάβει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας για να πλήξει ρωσικά εδάφη, αυτό θα σηματοδοτούσε άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Ο Πούτιν είχε τονίσει τότε ότι αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες, θα αποτελούσαν πλέον μέρη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ -οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες- είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία», είχε τονίσει.
Τα επόμενα βήματα της Ρωσίας
Αναφορικά με τις επόμενες ενέργειες της Ρωσίας, ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι ο Πούτιν είχε θέσει τη ρωσική θέση με απόλυτη σαφήνεια. «Όλα ειπώθηκαν εξαιρετικά καθαρά από τον πρόεδρο Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «σας συνιστώ να ξαναδιαβάσετε αυτά τα λόγια του προέδρου».
Η Ρωσία αναμένεται να λάβει αποφάσεις σε απάντηση στις νέες απειλές που θεωρεί ότι της τίθενται, με τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων να υπογραμμίζουν ότι η Μόσχα θα αντιδράσει αναλόγως αν η σύγκρουση επεκταθεί με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Με πληροφορίες από: CNN, New York Times, Army Recognition
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου