Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε κοινοβουλευτικό, όσο και σε
οργανωτικό επίπεδο έπειτα από το μπαράζ αποχωρήσεων στελεχών και ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών.Το προαναγγελθέν και αναμενόμενο «διαζύγιο» του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ως θρυαλλίδα, πυροδοτώντας αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις συνολικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας
Η ανάγνωση των επιστολών ανεξαρτητοποίησης των κ.κ. Πέτρου Παππά, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Ραλλίας Χρηστίδου και Κυριακής Μάλαμα από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, το απόγευμα της Δευτέρας (11/11) σηματοδότησαν και τυπικά τους ξεχωριστούς δρόμους που επέλεξαν να τραβήξουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, όμως, διαμόρφωσαν έναν εξαιρετικά εύθραυστο συσχετισμό εντός του κοινοβουλίου με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να αριθμούν 31 βουλευτές έκαστη.
Ο κ. Τασούλας, ο οποίος νωρίτερα – όπως ανέφερε – ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στη Βουλή, εξήγησε ότι παρά τη συγκεκριμένη «ισοπαλία» τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής εξακολουθεί να κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Πλέον η δύναμη των κομμάτων στη Βουλή διαμορφώνεται ως εξής:
- ΝΔ 156
- ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 31
- ΚΚΕ 21
- Ελληνική Λύση 11
- Νέα Αριστερά 11
- Νίκη 10
- Πλεύση Ελευθερίας 6
- Σπαρτιάτες 5
- Ανεξάρτητοι 18 (14+4)
ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία για την διατήρηση της δεύτερης θέσης – Στο τραπέζι νέες παραιτήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις
Την ίδια ώρα έκδηλη είναι η αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το τι μέλλει γενέσθαι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς το πρωί της Δευτέρας οι κ.κ. Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος, με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του κόμματος ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, παραμένοντας ωστόσο προς ώρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Κ.Ο. γνωστοποίησε και ο Θάνος Μωραΐτης.
Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται την ίδια ώρα η στάση μιας σειράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Έλενα Ακρίτα, η Ράνια Θρασκιά, η Νίνα Κασσιμάτη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Βασίλης Κόκκαλης, που έχουν στηρίξει στο παρελθόν τον Στέφανο Κασσελάκη, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινίσει τι πρόκειται να πράξουν.
Για το ενδεχόμενο της έκπτωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταλυτικός δείχνει να είναι ο ρόλος της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 προμήνυσε την αποχώρησή της από το κόμμα. «Τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν οι κινήσεις μου», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένας σχεδιασμός» και ότι «απώτατο όριο μου θα είναι η ανακοίνωση του νέου κόμματος Κασσελάκη».
Στελέχη της πλειοψηφίας καλούν στους βουλευτές που κοιτάζουν προς τον Ταύρο να το ξανασκεφτούν.
O Παύλος Πολάκης, υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε: «Κάνω κάλεσμα στους συντρόφους που έφυγαν να το ξανασκεφτούν και όσοι θέλουν να φύγουν να μην το κάνουν».
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm97.8 έκανε λόγο για σχέδιο απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ. «Οφείλω να σας πω ότι ζήσαμε – και δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα θα ζούμε- ένα σχέδιο απαξίωσης, εξαΰλωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι πράγματι το ζήσαμε πιθανά και με προαποφασισμένες αποχωρήσεις. Όταν άκουσα την πρώην γραμματέα της ΚΟ να πηγαίνει στον Ταύρο λέγοντας: ‘Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε’ αισθάνθηκα παρά πολύ άσχημα. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο».
«Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαιότητα και θεωρώ ότι αυτό το σχέδιο απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο του συστήματος να μην υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση με αδέσμευτο προοδευτικό λόγο», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν παραιτηθεί από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά τους αλλά παραμένουν στο κόμμα ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι «επειδή κρίνω ότι όλα αυτά είναι προς όφελος της κοινωνίας και είναι ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προς όφελος της κοινωνίας ζητώ από τους συναδέλφους μου, τους συντρόφους μου και από την συχνότητα σας να βρούμε δρόμους σύνθεσης για να μην κάνουμε το χατίρι στον κύριο Μητσοτάκη και πιθανά και στον κύριο Ανδρουλάκη».
«Θα αξιοποιούσα κάθε μέσο για να υπηρετήσω την σύνθεση και την ενότητα και την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θεωρώ ότι οι αποχωρήσεις που αφαιρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχονται σε αντίθεση με την λαϊκή βούληση. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε νομίζω ότι μονοσήμαντα η δήλωση μου είναι να παραδοθούν οι έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης δήλωσε: «Ο Πολάκης σκέφτεται ότι θα χαθεί η αξιωματική αντιπολίτευση…Για το δικό μας καλό το κάνει; Ξέρει ότι θα φύγει (από τη χώρα} ο Κασσελάκης»;
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου δήλωσε στην ΕΡΤ: «Παραμένω ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ “συνεργαζόμενη” προς το παρόν. Η σκέψη μου ήταν ότι δεν έπρεπε να ρίξω εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αν και δεν με εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή και μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη, για την απόφαση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Κιλκίς, Πέτρου Παππά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννούλης σχολιάζοντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας (11/11) τις παραιτήσεις των κ.κ. Παππά και Τζάκρη είπε ότι το Κιλκίς και η Πέλλα «είναι οι μόνες περιοχές που μπορούν να ανταγωνιστούν τον Νίκο τον Φώσκολο σε σίριαλ. Σαπουνόπερες».
«Το Κιλκίς έχει Σιμπιλίδη – Παππά, εκτός από ακτινίδια παράγει και αποστάτες», πρόσθεσε και σχολίασε ότι «στην Πέλλα γράφονται τα ωραιότερα σενάρια. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας».
Παρ’ ότι ένα κύμα νέων αποχωρήσεων και ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς θα έφταναν τον απαιτούμενο αριθμό των δέκα, σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον σχεδιασμό τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, εξάλλου, αν και έδωσε το «παρών» το πρωί του Σαββάτου στην παρουσίαση του νέου κινήματος του Στέφανου Κασσελάκη, σε διαδοχικές του συνεντεύξεις έχει δηλώσει ότι θα ενταχθεί στον νέο πολιτικό φορέα μόνο εφόσον αισθανθεί ότι τον εκφράζει.
Αντεπίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος προσφυγές στη Δικαιοσύνη
Στην αντεπίθεση περνά η Κουμουνδούρου, αναφορικά με τις καταγγελίες Κασσελάκη για δήθεν αντιδημοκρατικό αποκλεισμό συνέδρων. Με την Επιτροπή Νομιμοποίησης να δίνει στη δημοσιότητα 11 περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η Επιτροπή έλαβε πρακτικό εκλογών από περιοχή που δεν έγιναν εκλογές, με διαπιστωμένα πλαστές υπογραφές των μελών της εφορευτικής, που δεν γνώριζαν ότι είχε διεξαχθεί η διαδικασία».
«Να ξέρουν οι βουλευτές όχι μόνο από ποιο κόμμα θα φύγουν αλλά και σε ποιο κόμμα θέλουν να πάνε», τονίζει με νόημα η πλευρά της πλειοψηφίας, υπενθυμίζοντάς τους πως οι καταγγελίες για ψευδές πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη με τις οφσόρ εταιρείες του είναι σχεδόν στην πόρτα του Εισαγγελέα. Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Στέφανος Κασσελάκης
Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες σε αυτόν: «Νομίζαμε ότι ο Πολάκης είναι ένας άσχετος και λέει αυτά που λέει για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Όμως τα υιοθέτησε και η πολιτική γραμματεία του κόμματος. Τα ποινικά και αστικά δικαστήρια θα έχουν πολλή δουλειά καθώς θα κινηθούμε νομικά εναντίον της πολιτικής γραμματείας ,της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου και του Παύλου Πολάκη. Το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη είναι κρυστάλλινο».
Ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Φαραντούρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι: «να ξέρουν ότι θα κουβαλάνε το ιστορικό στίγμα».
Μπαράζ παραιτήσεων από στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών κι από ολόκληρες Ομάδες Μελών
Σημειώνεται ότι σε οργανωτικό επίπεδο ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας καταγράφεται μπαράζ παραιτήσεων από μέλη των Νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές, καθώς και ολόκληρων Ομάδων Μελών (ΟΜ), με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την ΟΜ Κερατσινίου, όπου -σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο Κασσελάκη – παραιτήθηκαν 129 μέλη.
Ακόμη, πληροφορίες υπάρχουν για την παραίτηση 107 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πηγές του κόμματος δεν επιβεβαίωναν μέχρι το μεσημέρι κάτι τέτοιο.
Στέφανος Κασσελάκης: «Βαθύ πένθος για το τέλος της ανθρωπιάς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» – Το email που τον συγκλόνισε
Σε ένα email που έλαβε από τον 80χρονο αγωνιστή και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρη Τσιακμάκη, ο οποίος ζήτησε τη διαγραφή του από το κόμμα, αναφέρεται με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Έχουμε μπροστά μας την ελπίδα του καινούργιου. Όμως το ξέρω ότι υπάρχει σε χιλιάδες πολίτες η πίκρα για τον αυτο-εξευτελισμό του κόμματος που πίστεψαν. Ένα βαθύ πένθος για το τέλος της ανθρωπιάς στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ», τονίζει μεταξύ άλλων, ζητώντας «ταπεινά συγγνώμη από αυτόν τον άνθρωπο για την ταλαιπωρία και την οδύνη που υπέστη, προκειμένου να στηρίξει -όπως σε όλη του τη ζωή- τη Δημοκρατία».
«Τέτοιοι άνθρωποι δίπλα μας, αποκαθιστούν τη λέξη “σύντροφος” και δεν τη χαρίζουν σε αυτούς που αποστάτησαν από την ψυχή τους», προσθέτει.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Κλειδί» ο ρόλος των ανεξάρτητων βουλευτών
Στη νέα, πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, ανθρωπογεωγραφία που διαμορφώνεται εντός του κοινοβουλίου οι ανεξάρτητοι βουλευτές δείχνουν πλέον να αποκτούν ρόλο – «κλειδί» για το πού εν τέλει θα γείρει η πλάστιγγα.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών αριθμεί, μετά και τις τέσσερις νέες ανεξαρτητοποιήσεις, τους 18.
Ενδεικτική των ζυμώσεων και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η αποστροφή του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ: «Θα με ενδιέφερε το ΠΑΣΟΚ υπό προϋποθέσεις, αλλά συνομιλώ με όλους τους χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον στρέφεται και σε άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, κυρίως από το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας».
Και στο βάθος… το debate των υποψηφίων προέδρων
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (11/11) η συνάντηση των επιτελείων των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την πραγματοποίηση του debate μεταξύ τους.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες και η διάρκεια της τηλεμαχίας.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατέστερες ημερομηνίες φέρονται να είναι η Δευτέρα 18 ή η Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.
Ωστόσο για τον καθορισμό της ακριβούς ημερομηνίας εκκρεμούν τόσο η συνεννόηση με την ΕΡΤ, όσο και η οριστικοποίηση από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ της απεργίας των εργαζομένων στον Τύπο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου