Από τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο τον Αύγουστο του 2023, αλλά και αυτές που ακολούθησαν σε πολλά νησιά της χώρας, μέχρι τις καταστροφικές κακοκαιρίες «Daniel» – «Ιανός» και τις ασθένειες της πανώλης και της ευλογιάς που συνεχίζουν να αποδεκατίζουν εκατοντάδες κοπάδια, ο χάρτης της ελληνικής κτηνοτροφίας ολοένα και μικραίνει.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Δημήτρη Μόσχο, όλο αυτό το διάστημα, τα αιγοπρόβατα που έχουν καεί ζωντανά, έχουν πνιγεί ή θαφτεί στις λάσπες, αλλά και έχουν θανατωθεί αφού προσβλήθηκαν από κάποια ασθένεια ξεπερνούν το ένα 1 εκατομμύριο 170 χιλιάδες. Αριθμός που τείνει να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η ευλογιά συνεχώς εισχωρεί σε μονάδες και οδηγεί σε σφαγή πολλά πρόβατα και κατσίκια.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο enikos.gr ο κ. Μόσχος, «ο κλάδος μας δοκιμάζεται καθημερινά με αποτέλεσμα να χάνουμε πολλά ζώα και να εξαντλούνται η υπομονή και οι δυνάμεις των κτηνοτρόφων».
Όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέχεια, «από την φωτιά στον Έβρο και μέχρι σήμερα έχουμε χάσει παραπάνω από 1.170.000, που αντιπροσωπεύουν το 15%-17% του συνολικού πληθυσμού των αιγοπροβάτων, αφού σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία στην χώρα μας έχουμε 12 εκατ. ζώα».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από την πλευρά του, σχολιάζοντας τα στοιχεία, μιλά για εξωπραγματικούς αριθμούς, δίνοντας μία τελείως διαφορετική εικόνα. Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 28.109 αιγοπρόβατα, λόγω της ευλογιάς και 38.056 λόγω της πανώλης, ενώ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel έχασαν τη ζωή τους περίπου 90.000 αιγοπρόβατα. Στον Έβρο, οι απώλειες είναι μικρές καθώς είχε σταλεί 112 και οι κτηνοτρόφοι είχαν μετακινήσει
Η Ανατολική Μακεδονία στο επίκεντρο της καταστροφής
Οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί περισσότερο είναι όσοι δραστηριοποιούνται στον Έβρο, στην Ανατολική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, καθώς και στην Κόρινθο. Δηλαδή, στις περιοχές που ταλαιπωρήθηκαν παραπάνω την αγριότητα των κακοκαιριών και τις εξάρσεις των ασθενειών.
«Σε όλη την Ελλάδα οι κτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι και αποθαρρυμένοι. Όμως, στις παραπάνω περιοχές οι καταστροφές στα κοπάδια είναι ανυπολόγιστες.
Στον Έβρο η κτηνοτροφία έχει σχεδόν αποδεκατιστεί, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία καταγράφουμε δραματική μείωση των ζώων. Ίσως, η τελευταία να βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής, σύμφωνα με τις καταγραφές αλλά και τους συναδέλφους μου», επεσήμανε ο κ. Μόσχος.
Ακόμα μια… «φουρτούνα»
Βέβαια, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μόσχος, το τελευταίο δίμηνο οι κτηνοτρόφοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα ακόμη νόσημα, αυτό του καταρροϊκού πυρετού. «Χτυπάει» κυρίως τα πρόβατα, ενώ οι αιγές προσβάλλονται σπανιότερα και έχουν ηπιότερα κλινικά συμπτώματα.
Προκαλεί πυρετό, αδυναμία, ανορεξία, οίδημα χειλέων, στόματος, οφθαλμών και αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, που φράσσει τα ρουθούνια, οίδημα γλώσσας, που μπορεί να γίνει κυανή, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια.
«Από το νόσημα αυτό, το τελευταίο διάστημα, έχουμε μεγάλη απώλεια παραγωγής, καθώς τα ζώα που κυοφορούν αποβάλλουν, ενώ επιβαρυνόμαστε πολύ οικονομικά με αντιβιοτικά και αντιπυρετικά. Από το 2014 παλεύουμε ώστε να έρθουν τα εμβόλια που τελικά ήρθαν έπειτα από αρκετά χρόνια, το κόστος των οποίων το επωμιζόμαστε εμείς.
Βέβαια, για τα ζώα αυτά, δεν υπάρχει πλαίσιο αποζημίωσης. Δηλαδή, χάνουμε παραγωγή, χρεωνόμαστε παράλληλα μήπως και μπορέσουμε και τα σώσουμε και δεν λαμβάνουμε καμία κρατική οικονομική βοήθεια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσχος.
Τέρμα οι… προπληρωμές
Όλες αυτές οι συνθήκες έχουν δημιουργήσει και μια αβεβαιότητα στους γαλακτοβιομήχανους, οι οποίοι αποφεύγουν να κλείνουν συμφωνίες με τους κτηνοτρόφους και να τους προπληρώνουν ώστε να διασφαλίσουν το εμπόρευμα.
«Παλαιότερα, που τα πράγματα ήταν πιο σίγουρα, κλείναμε συμφωνίες με τους γαλακτοβιομήχανους και μας έδιναν μια προκαταβολή για να τους δώσουμε αργότερα το γάλα. Έτσι, με τα χρήματα αυτά εμείς αγοράζαμε τροφή και προσέχαμε για την υγεία των αιγοπροβάτων.
Τώρα, πλέον, δεν υπάρχουν αυτά και εμείς δυσκολευόμαστε πολύ ώστε να τα φέρουμε εις πέρας. Και δεν φτάνει αυτό, συνεχώς γίνεται και μια προσπάθεια ώστε να κατέβει και άλλο η τιμή, ακόμα και κάτω από 10 λεπτά το λίτρο», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Μόσχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου