Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 30, 2024

Ουκρανία: Πώς φτάσαμε στην πρόταση Κέλογκ για εκεχειρία με την Ρωσία και τους όρους του Ζελένσκι για το «ναι»


Ο Κιθ Κέλογκ, τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ,

Ντόναλντ Τραμπ διόρισε ειδικό του απεσταλμένο στην Ουκρανία και Ρωσία για την επίλυση της σύρραξης έχει ταχθεί υπέρ σκληρών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και με την Ουκρανία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.


Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σε συνέντευξή του στο Fox News – όπου είναι αμειβόμενος συνεργάτης από το 2022 – ο Κέλογκ σημείωσε συγκεκριμένα ότι ο πόλεμος θα είναι το “μεγαλύτερο θέμα” που έχει να λύσει ο Τραμπ στη δεύτερη διακυβέρνησή του.

Οι ιδέες του Κέλογκ για το πώς θα γίνει αυτό περιγράφονται σε ένα ερευνητικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το America First Policy Institute, ενός φιλο-Τραμπικού think thank.

Στο έγγραφο, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, ο Κέλογκ τάχθηκε υπέρ «μιας επίσημης πολιτικής των ΗΠΑ για την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία με διαπραγματεύσεις».


Πρότεινε ότι η Ουκρανία θα λάμβανε περαιτέρω αμερικανική βοήθεια μόνο εάν το Κίεβο συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά πρότεινε επίσης ότι εάν η Μόσχα αρνιόταν να συμμετάσχει, η Ουάσινγκτον θα έδινε τότε στο Κίεβο περισσότερη βοήθεια.


Συνυπογράφοντας με τον Fred Fleitz, ο οποίος, όπως και ο Κέλογκ, υπηρέτησε ως προσωπάρχης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Trump κατά την πρώτη του προεδρία, το έγγραφο αναφέρει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πεισθεί να διαπραγματευτεί εάν οι ΗΠΑ υποσχεθούν να “αναβάλουν” την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η Αρχιτεκτονική Ασφάλειας

Είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας «μακροπρόθεσμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας» για την άμυνα της Ουκρανίας. Μήνες αργότερα και μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, δεν είναι σαφές πόσο ακριβώς από αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τον ίδιο τον Τραμπ. Αυτό άλλωστε είχε πει και ο Κέλογκ όταν το παρουσίασε στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον Ιούνιο μετά την παρουσίαση του σχεδίου στον Τραμπ, ο Κέλογκ δήλωσε για την αντίδραση του Τραμπ: «Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτό ή ότι συμφώνησε με κάθε λέξη του, αλλά ήμασταν ευχαριστημένοι που πήραμε την ανταπόκριση που πήραμε».

Εντωμεταξύ, το Κίεβο διατήρησε διπλωματική στάση απέναντι στον Τραμπ. Μιλώντας στο BBC νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει «υιοθετήσει μια πολύ έξυπνη προσέγγιση» όσον αφορά τη στάση του στον πόλεμο «θέτοντας με σαφήνεια τον στόχο – “θα το διορθώσω”– αλλά χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες».

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Η στάση του Κιέβου

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν θα δει τις διαπραγματεύσεις ως “απλά συναλλακτικές”.  «Ο πρόεδρος Τραμπ θα καθοδηγείται αναμφίβολα από έναν στόχο, να προβάλει τη δύναμή του, την ηγετική του ικανότητα”, είπε. “Και να δείξει ότι είναι ικανός να διορθώσει προβλήματα που ο προκάτοχός του απέτυχε να διορθώσει».

Μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Τραμπ μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τον συνεχάρη για τη νίκη του. Μια πηγή στο προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δήλωσε στο BBC ότι η “καλή μακρά συζήτηση” μεταξύ του Ζελένσκι και του Τραμπ διήρκεσε “περίπου μισή ώρα” και ότι «δεν ήταν πραγματικά μια συζήτηση για να μιλήσουμε για πολύ ουσιαστικά πράγματα«.

Η στάση του Πούτιν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος φέρεται επίσης να έχει μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Τραμπ προέτρεψε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και του υπενθύμισε «τη σημαντική στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη», όπως ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, ο Πούτιν συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο, λέγοντας ότι όσα είπε ο Τραμπ «σχετικά με την επιθυμία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, να βοηθηθεί ο τερματισμός της ουκρανικής κρίσης, κατά τη γνώμη μου, αξίζει τουλάχιστον προσοχής».

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε επίσης τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών, αλλά πρόσθεσε ότι θα περιμένει περαιτέρω πολιτικές λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη πηγή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων όπλων, εξοπλισμού και οικονομικής βοήθειας. Ο διορισμός του Κέλογκ ως ειδικού απεσταλμένου απαιτεί κανονικά επιβεβαίωση από τη Γερουσία.

Μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου του Κέλογκ, δημοσιεύτηκε και η συνέντευξη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Sky News. O Ουκρανός ηγέτης, έχοντας μετρήσει τις προεκλογικές θέσεις του Τραμπ για την Ουκρανία, εγκατέλειψε τις θέσεις που είχε υιοθετήσει τους προηγούμενους μήνες. Είχε φτάσει να πει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με την απελευθέρωση της Κριμαίας και αφού η Ουκρανία θα είχε πάρει πίσω όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία, μετά την εισβολή της. Αλλά τώρα βάζει όρους και μάλιστα σκληρούς. Να γίνει η ελεύθερη Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ.

Όσοι παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία ξέρουν γιατί και πώς ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Όταν ο πρόεδρος του Μπάιντεν απέτυχε να πείσει τον πρόεδρο Πούτιν ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οπότε σωστά ο Κέλογκ είναι έτοιμος για σκληρές διαπραγματεύσεις και με τις δύο πλευρές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου