Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 06, 2024

ΑΡΧΙΣΑΝ οι πρώτες μάχες Ουκρανών και Βορειοκορεατών...

 


Τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας πλέον συμμετέχουν σε μάχες στο

Κουρσκ της Ρωσίας στο πλευρό της Μόσχας, όπως αναφέρουν οι New York Times, που επικαλούνται ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των NYT, βορειοκορεατές στρατιώτες πολέμησαν μαζί με τη 810 Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Ρωσικού Ναυτικού σε μία εμπλοκή μικρής κλίμακας, που πιθανότατα έγινε για τη διερεύνηση αδυναμιών στα ουκρανικά στρατεύματα. Δεν υπάρχουν, ακόμη, πληροφορίες για το πού ακριβώς σημειώθηκε το περιστατικό και ο Ουκρανός αξιωματούχος δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, όμως ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι σκοτώθηκε σημαντικός αριθμός Βορειοκορεατών στρατιωτών.
Αμφότεροι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ώστε να μοιραστούν ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες.
Τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο η Σεούλ, όσο και το Κιέβο έχουν επιβεβαιώσει την αποστολή περίπου 10.000 βορειοκορεατών στρατιωτών, από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, για να ενισχύσει τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να εκδιώξουν τους Ουκρανούς από την περιοχή του Κουρσκ. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας κατέχουν σήμερα περίπου 402 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκεί, έπειτα από μια ουκρανική προέλαση που ξεκίνησε το καλοκαίρι.
«Σημαντική κλιμάκωση» η παρουσία στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας
Παρόλο που ο κύριος όγκος των βορειοκορεατικών στρατευμάτων δεν έχουν αναπτυχθεί ή εμπλακεί πλήρως, δυτικοί και ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την εμφάνισή τους στο πεδίο της μάχης ως σημαντική κλιμάκωση μετά από δύο και πλέον χρόνια πολέμου.
Στο καθημερινό, νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν εισέλθει στη μάχη και κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας να συνδράμουν στην αντιμετώπιση αυτής της νέας απειλής.
«Οι πρώτες μάχες με βορειοκορεάτες στρατιώτες σηματοδοτούν ένα νέο κεφάλαιο παγκόσμιας αστάθειας», είπε ο Ουκρανός ηγέτης, προτού συμπληρώσει. «Μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το ρωσικό βήμα προς την επέκταση του πολέμου - αυτή η πραγματική κλιμάκωση - θα μετατραπεί σε απώλεια», υπογράμμισε ο Ζελένσκι
Οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες σταδιακά έφτασαν στο Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας τον Οκτώβριο και στη συνέχεια ξεκίνησαν ένα ταξίδι σχεδόν 6.500 χιλιομέτρων, δυτικά προς την περιοχή του Κουρσκ.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, τα υπόλοιπα βορειοκορεατικά στρατεύματα είναι πιθανό να εισέλθουν στη μάχη τις επόμενες ημέρες.
Όπως είπε, οι δυνάμεις τους έχουν χωριστεί σε δύο μονάδες. Η μία αποτελείται από στρατεύματα επίθεσης και η άλλη από στρατεύματα υποστήριξης, που θα οργανώσουν την υπεράσπιση των εδαφών που ανακαταλήφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Γιατί ο Πούτιν χρειάζεται τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας
Στις τάξεις των Ουκρανών και των συμμάχων τους, επικρατούν διαφορετικές απόψεις για την εμπλοκή της Πιονγιάνγκ στον πόλεμο. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν περιγράψει τη στρατολόγησή των Βορειοκορεατών ως πράξη απελπισίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς οι δυνάμεις του συνεχίζουν να καταλαμβάνουν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά με τεράστιες απώλειες.
Άλλοι θεωρούν ότι με αυτή την κίνηση, ο Ρώσος ηγέτης ήθελε να δείξει στη Δύση ότι η Ρωσία δεν είναι καθόλου απομονωμένη στη διεθνή αρένα. Στην πράξη, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα μπορούν να βοηθήσουν τη Ρωσία να καταλάβει όσο περισσότερα ουκρανικά εδάφη, ιδίως στο Ντόνμπας, πριν τον ερχομό ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα.
Δεν είναι σαφές κατά πόσο ο Ρώσος ηγέτης υποσχέθηκε κάποια «χάρη» στον Κιμ Γιούνγκ Ουν για τα στρατεύματα, με την αμερικανική πλευρά να λέει ότι δεν έχει βρει αποδείξεις για την ύπαρξη κάποιου ανταλλάγματος για τη βοήθεια της Πιονγιάνγκ.
Εκτός από τα στρατεύματα, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει 16.000 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα βλήματα πυροβολικού, ρουκέτες και πυραύλους στη Ρωσία από το καλοκαίρι του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ. Μάλιστα, όταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στην Πιονγιάνγκ τον Ιούνιο, υπέγραψαν συνθήκη αμοιβαίας άμυνας και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους, που αρχικά είχε θεσπιστεί κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Με πληροφορίες από New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου