Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 14, 2024

Μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι

Παραδοσιακή κρητική συνταγή που δεν υπήρχε στο οικογενειακό μας τραπέζι όταν μεγάλωνα, υπήρχε όμως

στα τραπέζια άλλων και κάπως έτσι έμαθα ότι τα ξερά φασόλια δεν τρώγονται μόνο σε άνοστες σούπες... Να' ναι καλά τα παραδοσιακά βιβλία μαγειρικής....


Εξαιρετικό λαδερό για περιόδους νηστείας. Αν νηστεύετε και το λάδι, βάλτε ταχίνι.


Η συγκεκριμένη συνταγή χρειάζεται υποχρεωτικώς άφθονο μάραθο ή φινόκιο ή μαραθόσπορο, όπως άλλωστε όλα τα κρητικά γιαχνιά με χόρτα.

 Υλικά

  • 100 γρ. φασόλια μαυρομάτικα μουλιασμένα αφ'εσπέρας
  • Ελαιόλαδο, αρκετό για να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας
  • 200 γρ. φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και κομμένο (κάνει και το κατεψυγμένο, αλλά χρειάζεται περισσότερο)
  • 2 μέτριες φρέσκιες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • Άφθονος μάραθος ή φινόκιο ή μαραθόσπορος
  • Ο χυμός από ένα λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
  • Προαιρετικά: λίγη ρίγανη και λίγος δυόσμος
  • 1 βραστήρας γεμάτος νερό









Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζω τα φασόλια να βράσουν σε μέτρια φωτιά, με νερό από το βραστήρα. Το νερό να σκεπάζει τα φασόλια το πολύ κατά 2 δάχτυλα.

  2. 2

    Ωστόσο, σε μια άλλη κατσαρόλα, σωτάρω το κρεμμύδι με το μάραθο (ή φινόκιο ή μαραθόσπορο) στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

  3. 3

    Όταν το κρεμμύδι γυαλίσει, προσθέτω το σπανάκι με λίγο βραστό νερό.

  4. 4

    Όταν μαραθεί το σπανάκι, προσθέτω την ντομάτα και τα φασόλια. Προσθέτω βραστό νερό ίσα να τα σκεπάζει. Αφήνω το φαγητό να σιγομαγειρευτεί με κλειστό καπάκι.

  5. 5

    Όταν το φαγητό αρχίσει να ομογενοποιείται και από την ντομάτα βλέπω μόνο τις φλούδες, τότε καρυκεύω και προσθέτω και το λεμόνι. Ανακατεύω καλά και συνεχίζω το μαγείρεμα με ανοιχτό καπάκι.

  6. 6

    Όταν το φαγητό χυλώσει καλά και με ικανοποιεί η γεύση του, κλείνω το μάτι και περιμένω λίγο να φύγουν οι υδρατμοί.

  7. 7

    Σερβίρω το φαγητό ζεστό. Ιδανικά ταιριάζει με κρίθινο παξιμάδι/φρέσκο ψωμί και τυρί. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου