Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 09, 2024

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε ποτέ τα κρεμμύδια μαζί με τις πατάτες – Συμβουλές για την σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι απαραίτητη και μερικές απλές

αλλαγές στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εξόδων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ένας τρόπος για το κάνετε αυτό είναι να γνωρίζετε ποια φρέσκα προϊόντα μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια μαζί και ποια φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να τοποθετούνται ποτέ πολύ κοντά. Ακολουθώντας ορισμένες συμβουλές, θα αποτρέψετε την γρήγορη αλλοίωση των φρούτων και των λαχανικών σας.


Κρατήστε τα κρεμμύδια μακριά από τα μήλα και τις πατάτες

Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων σας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ποια είδη προϊόντων μπορούν και ποια όχι να αποθηκεύονται μαζί. «Γενικά, μην αποθηκεύετε φρούτα ή λαχανικά ευαίσθητα στο αιθυλένιο με φρούτα ή λαχανικά που παράγουν υψηλή ποσότητα αυτού του αερίου», λέει ο John Adler, αντιπρόεδρος μαγειρικής στο Blue Apron.

«Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η αποθήκευση κρεμμυδιών με μήλα. Στην περίπτωση αυτή, τα μήλα θα αποκτήσουν άρωμα κρεμμυδιού. Επίσης, μην αποθηκεύετε κρεμμύδια με πατάτες μαζί. Η αποθήκευση κρεμμυδιών μαζί με πατάτες θα επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης στις πατάτες, οδηγώντας σε φύτρες». Αυτό ισχύει και για το σκόρδο, παρά το γεγονός ότι οι πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο πρέπει να βρίσκονται όλα σε δροσερό σκοτεινό μέρος.

Περισσότερες συμβουλές για την αποθήκευση των μήλων

Ας δούμε μερικά ακόμα γρήγορα γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε για την αποθήκευση των μήλων. Μην τα τοποθετείτε σε ένα μπολ με άλλα φρούτα. Μπορούν να αποθηκευτούν στον πάγκο, αλλά επειδή εκπέμπουν πολύ αέριο αιθυλενίου, προσπαθήστε να τα κρατήσετε τουλάχιστον 6 έως 8 ίντσες μακριά από άλλα φρούτα και λαχανικά.

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να βάλετε ένα μπολ με μήλα σε ένα τραπέζι του σαλονιού ή σ’ ένα ντουλάπι για να κρατήσετε τα μήλα σας με ασφάλεια μακριά από προϊόντα ευαίσθητα στο αιθυλένιο.

Υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτό: Εάν θέλετε να ωριμάσετε γρήγορα τα φρούτα του πάγκου, όπως οι μπανάνες, «αν τα βάλετε πιο κοντά στα μήλα στον πάγκο θα τα βοηθήσετε να ωριμάσουν πιο γρήγορα», λέει ο Adler.


Αποθηκεύστε τα πεπόνια μόνα τους

Όπως τα μήλα και οι μπανάνες, τα πεπόνια παράγουν αιθυλένιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική ωρίμανση των γειτονικών προϊόντων. Τα πεπόνια συνήθως αποθηκεύονται καλύτερα στον πάγκο της κουζίνας σας, μέχρι να ωριμάσουν αρκετά για να καταναλωθούν ή να αποθηκευτούν σε σφραγισμένες συσκευασίες που θα προστατεύσουν τον ίδιο τον καρπό και τα γειτονικά προϊόντα στο ψυγείο.


Κρατήστε το κουνουπίδι μακριά από μήλα, ακτινίδια και κρεμμύδια

Το κουνουπίδι είναι ένα ευαίσθητο λαχανικό που πρέπει να αποθηκεύεται μακριά από τα περισσότερα φρούτα και τα κρεμμύδια. «Το κουνουπίδι είναι πολύ ευαίσθητο στο αιθυλένιο, επομένως είναι καλύτερο να μην το αποθηκεύετε στο ίδιο συρτάρι με τα μήλα, τα πεπόνια, τα ακτινίδια ή τα κρεμμύδια», λέει ο Adler. Χρειάζεται κυκλοφορία αέρα για να παραμείνει φρέσκο, οπότε αν είναι σε μια τρυπητή πλαστική σακούλα, μπορείτε να το αφήσετε έτσι.

Εάν το κουνουπίδι βρίσκεται σε πλαστική σακούλα προϊόντων, βεβαιωθείτε ότι η κορυφή είναι ανοιχτή για να μπορεί να αναπνέει. Διατηρείται καλύτερα σε ένα συρτάρι ψυγείου με άλλα λαχανικά ή σε ένα ράφι. Το ίδιο ισχύει για το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα οποία είναι όλα ευαίσθητα στο αιθυλένιο.


Τοποθετήστε τα μανιτάρια μακριά από πικάντικα τρόφιμα

Αν και τεχνικά είναι μύκητες – όχι φρούτα ή λαχανικά – οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τα μανιτάρια προϊόντα και τα αποθηκεύουμε γενικά με άλλα προϊόντα στο ψυγείο. Αλλά οι αγαπημένοι μας μύκητες είναι επιρρεπείς στην απορρόφηση οσμών από άσχημα μυρωδικά τρόφιμα κοντά, όπως τα υπολείμματα φαγητού, οπότε φροντίστε να τα αποθηκεύετε κοντά σε λιγότερο έντονες επιλογές στο ψυγείο.

Τελικά, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα μανιτάρια σε χάρτινη σακούλα. Αυτό επιτρέπει στα μανιτάρια να αναπνέουν, αποτρέπει τη μόλυνση και θα πρέπει επίσης να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία για να αποτρέψει τη σήψη των μανιταριών. Αλλάξτε τη σακούλα αν αισθάνεται υγρή ή εύθραυστη και βεβαιωθείτε ότι οι υγρές σακούλες δεν βρίσκονται σε στενή επαφή με άλλα προϊόντα.


Χρησιμοποιήστε το συρτάρι του ψυγείου σας

Η διατήρηση των λαχανικών στο συρτάρι του ψυγείου σας είναι το κλειδί για να παρατείνετε τη φρεσκάδα τους. «Αυτό που οδηγεί σε γρήγορη αλλοίωση των λαχανικών είναι η υπερβολική υγρασία και η κακή θερμοκρασία, οπότε πρέπει να αποθηκεύετε τα λαχανικά σε συρτάρι και να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνά», λέει ο Adler. Ελέγξτε και τα δύο, λέει ο ειδικός, πριν τοποθετήσετε τα τρόφιμα στο συρτάρι του ψυγείου.


Έλεγχος θερμοκρασίας

Τοποθετήστε τα λαχανικά που ζεσταίνονται στο αυτοκίνητό σας ή σε μια τσάντα κατά την επιστροφή από την αγορά σε επίπεδη επιφάνεια και αφήστε τα να επιστρέψουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα μετακινήσετε στο νέο τους σπίτι στο συρτάρι των λαχανικών, λέει ο Adler. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα λαχανικά δεν θα αλλοιωθούν γρήγορα και δεν θα κάνουν τα υπόλοιπα προϊόντα στο ψυγείο σας υγρά και χαλασμένα.

Μείωση υγρασίας

«Τα πράσινα λαχανικά πλένονται καλύτερα, στεγνώνονται καλά και στη συνέχεια αποθηκεύονται με στρώσεις χαρτοπετσέτες [μεταξύ των φύλλων] για να αποφευχθεί η ζημιά από τη συμπύκνωση», λέει ο Adler.

Διαχωρίστε τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο από τα πιο ευαίσθητα

Σε περίπτωση αμφιβολίας ή εάν δεν έχετε αποθηκευτικό χώρο, το πιο σημαντικό στοιχείο αποθήκευσης φρούτων και λαχανικών είναι να διαχωρίσετε τα προϊόντα που εκλύουν αιθυλένιο από τα ευαίσθητα σε αυτό.

Σημειώστε ότι υπάρχουν ορισμένα φρούτα που δεν είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο, όπως τα εσπεριδοειδή. μπορούν να αποθηκευτούν σε παραγωγούς αιθυλενίου εάν ο χώρος είναι στενός.

Προϊόντα όπως οι ειδικές συσκευασίες και τα φύλλα απορρόφησης μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση του αιθυλενίου στο συρτάρι του ψυγείου σας για να διατηρήσετε τα προϊόντα όσο πιο φρέσκα γίνεται.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου