Το νόμισμα πωλήθηκε στις 17 Νοεμβρίου σε δημοπρασία που περιελάμβανε και άλλα ιστορικά νομίσματα.
Εκδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1876 και μόνο 182 τέτοια νομίσματα κόπηκαν στο νομισματοκοπείο του Παρισιού. Το εκκολαπτόμενο ελληνικό κράτος σκόπευε να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας, δείχνοντας ότι η Ελλάδα θα ακολουθούσε το ευρωπαϊκό πρότυπο της κοπής μεγάλων χρυσών νομισμάτων.
Αυτό το νόμισμα ήταν στην καλύτερη κατάσταση από όλα όσα έχουν δει στην αγορά τα τελευταία χρόνια, έχοντας πιστοποίηση με MS65+, και πωλήθηκε σε ξένο αγοραστή.
Ένα άλλο νόμισμα που δημοπρατήθηκε ήταν το νόμισμα των 5 δραχμών του 1833, το οποίο πωλήθηκε προς 8500 ευρώ – πρόκειται για το πρώτο ασημένιο νόμισμα που παρήχθη από το νομισματοκοπείο της Αθήνας, το 1843, με το σήμα της κουκουβάγιας, ενώ προηγουμένως τα νομίσματα αυτά είχαν παραχθεί στα νομισματοκοπεία του Μονάχου και του Παρισιού.
Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση όσο το νόμισμα των 50 δραχμών που αποτελεί ρεκόρ – ωστόσο έχει μεγάλη συλλεκτική αξία λόγω της σπανιότητάς του.
Σε γενικές γραμμές, όλα τα νομίσματα που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Όθωνα και τα οποία βρίσκονται ακόμη σε καλή κατάσταση έχουν υψηλή συλλεκτική αξία – ιδίως τα χάλκινα.
Το νόμισμα των 100 δραχμών του 1935, το οποίο επίσης βγήκε σε δημοπρασία, πωλήθηκε για το απίστευτο ποσό των 32.000 ευρώ.
Το εν λόγω νόμισμα ήταν αναμνηστικό νόμισμα που εκδόθηκε για να τιμήσει την «αποκατάσταση της μοναρχίας» το 1935 – με πολύ λίγα αντίτυπα, παράχθηκε από ιδιωτικό νομισματοκοπείο στο Λονδίνο το 1940.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος της εποχής εκείνης, ενώ διέταξε την κοπή των συγκεκριμένων δραχμικών νομισμάτων, δεν είχε τα χρήματα για να τα πληρώσει, με αποτέλεσμα οι εκδοτικές εταιρείες να τα διαθέσουν σε ιδιώτες συλλέκτες για να καλύψουν τα έξοδά τους.
Την επιτυχημένη αυτή δημοπρασία επιμελήθηκε ο Νίκος Μαθιουδάκης και η εταιρεία του Attica Auctions σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοπρασιών στην Ελβετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου