Η είδηση για την εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών και αιολικών
πάρκων γύρω από την Αμφιλοχία προκάλεσε κύμα ανησυχίας και αντιδράσεων. Η περιοχή, που ήδη φιλοξενεί εκατοντάδες στρέμματα σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), φαίνεται να μετατρέπεται σε «πρωταγωνιστή» του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, με κόστος όμως που εγείρει σοβαρά ερωτήματα.Η Θερμική Επιβάρυνση Σήμα Κινδύνου
Η Αμφιλοχία κατέγραψε φέτος πολλές φορές από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα, κάτι που πριν λίγα χρόνια φάνταζε αδιανόητο. Η εξάπλωση των φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών στις περιοχές Πλατός, Μακρυχώρια, Κεχρινιά και Κάμπος Κατούνας κ.α. φαίνεται να έχει διαταράξει το μικροκλίμα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι τεχνητές αλλαγές στη χρήση γης και η θερμότητα που απορροφάται από τις μεγάλες εκτάσεις φωτοβολταϊκών έχουν, κατά τους ειδικούς, άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές θερμοκρασίες. Η τοποθέτηση των ΑΠΕ επηρεάζει την τοπική βιοποικιλότητα, με τα οικοσυστήματα της περιοχής να απειλούνται από την εκτεταμένη αλλοίωση του φυσικού τοπίου. Παράλληλα, οι κάτοικοι φοβούνται για την απώλεια της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, καθώς τα παραδοσιακά τοπία υποχωρούν μπροστά στην επέλαση των τεχνολογικών εγκαταστάσεων.
Η ανησυχία για το μέλλον του τόπου είναι έκδηλη, με πλήθος πολιτών να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι τοπικές κοινότητες, ευαισθητοποιημένες για το περιβάλλον, απαιτούν διαφάνεια και συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό τοποθετούνται δημόσια, τονίζοντας πως οι ανεξέλεγκτες επεμβάσεις στη φύση μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτες συνέπειες.
Ενώ η πράσινη ενέργεια αποτελεί πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, στην περίπτωση της Αμφιλοχίας η ισορροπία ανάμεσα στην ενεργειακή ανάγκη και την περιβαλλοντική προστασία μοιάζει να χάνεται. Χρειάζεται επειγόντως ένας νέος διάλογος ανάμεσα σε πολιτεία, ειδικούς και τοπικές κοινωνίες, ώστε να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα σέβεται τόσο το περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό.
Η Αμφιλοχία δεν πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή αλλά πεδίο καινοτομίας και συνεργασίας, όπου η ανάπτυξη θα συμβαδίζει με τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πολλά τα μηνύματα και από το εξωτερικό στα οποία επιστήμονες καθηγητές πανεπιστημίου παίρνουν θέση για την καταστροφή που ετοιμάζεται στην περιοχή.
Ένα από αυτά του καθηγητή Κωνσταντίνου Π. Γαλακτίδη που αναφέρει χαρακτηριστικά:
Καλημέρα σε ΟΛΟΥΣ με αγάπη και απεριόριστη εκτίμηση.
Στην πανέμορφη ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ έζησα μερικά από τα αλησμόνητα καλοκαίρια της ζωής μου.
Με βαθιά θλίψη διάβασα την ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ” Αμφιλοχία: Ένα εφιαλτικό σενάριο ή μια ζοφερή πραγματικότητα”.
ΔΕΝ θα υπάρξουν ποτέ “κέρδη” για την Πατρίδα και για το Λαό, από την “πράσινη ανάπτυξη”.
Ήδη, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Δανία … κυριολεκτικά τραβάνε τα μαλλιά τους με τις δυσμενάστατες επιπτώσεις που προκάλεσαν οι ανεμογεννήτριες.
Και, πιστέψτε με, ΔΕΝ είναι μόνο περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές οι ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.
Ειναι και ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ. Ναι, ψυχολογικές. Άνθρωποι που κατοικούσαν επί αμέτρητα χρόνια σε ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον ΞΑΦΝΙΚΑ βρίσκονται σε “άλλο άγονο και εχθρικό περιβάλλον” ΚΑΙ τρελαίνονται. Χάνουν την ποιότητα της ζωής, την ελευθερία τους, τα λογικά τους, κάθε δυνατότητα προσωπικής ή κοινωνικής προόδου και ανάπτυξης με πραγματικούς όρους.
ΔΕΝ είναι δυνατόν να παραχωρείται ο πλούτος της Πατρίδας σε ΛΙΓΟΥΣ για προσωπικό κέρδος και όφελος, την ίδια ώρα που καταστρέφεται εντελώς το μέλλον των Ελλήνων που μόχθησαν και έδωσαν τις ζωές τους για να ανήκει ΑΥΤΗ η Πατρίδα στο Λαό της.
Με ρωτούν πολλοί: “Τί να κάνουμε κύριε καθηγητά;”
Να γίνετε ΕΝΑ τους απαντώ. Ξεχάστε τα κόμματα και τη διχόνοια των Ελλήνων. Δεν θα υπάρξει μέλλον για σας , τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Δεν θα έχετε ζωή στον τόπο σας. Γίνετε ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ και πάτε στους Βουλευτές (όλων των κομμάτων) της Περιφέρειάς σας. Πιάστε τους από το γιακά -καθώς λέμε στο χωριό μου- ΚΑΙ απαιτήστε την πλήρη και απόλυτη προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος της Πατρίδας σας. ΤΩΡΑ !!! Αύριο θα είναι πολύ αργά.
Υποκλίνομαι μπροστά σας, με σεβασμό και τιμή.
Κωνσταντίνος Π. Γαλακτίδης
Καθηγητής Περιβαλλοντικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου