Μια θύελλα ανησυχίας και διαμαρτυρίας έχει ξεσπάσει στην Αμφιλοχία, καθώς το τεράστιο
φωτοβολταϊκό έργο, το οποίο έχει πάρει βεβαίωση παραγωγού από τις 23 Ιανουαρίου 2024, έρχεται να αλλάξει δραστικά τη φυσιογνωμία της περιοχής. Πρόκειται για έναν φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 320 MW (300 MW μέγιστης παραγωγής) που προωθεί η εταιρεία Alliance Energy Ι.Κ.Ε., και ο οποίος προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις, όχι μόνο από την τοπική κοινωνία αλλά και από επιστημονικούς και πολιτικούς κύκλους.Αυτό το μεγαλεπήβολο έργο παρουσιάζεται ως ένας «πράσινος» θρίαμβος αλλά, κάτω από την επιφάνεια της ενεργειακής μετάβασης, κρύβεται μια σειρά από ερωτήματα:
Ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος για το φυσικό περιβάλλον της Αμφιλοχίας;
Πώς θα επηρεαστούν οι γεωργικές εκτάσεις, οι υδροβιότοποι και η άγρια ζωή της περιοχής;
Είναι αυτό το έργο όντως μια πράσινη λύση ή άλλη μια περίπτωση εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου προς όφελος λίγων;
Η τοπική κοινωνία, αν και πληροφορήθηκε πρόσφατα για τις λεπτομέρειες του έργου, φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν απόψεις από επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα που ζητούν επανεξέταση του έργου. Ερωτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή από τρία κόμματα, ενώ το e-maistros.gr πρωτοστατεί στην ανάδειξη του ζητήματος, δημοσιεύοντας τις πιθανές συνέπειες του έργου.
Οι τοπικοί κάτοικοι, ωστόσο, παραμένουν διχασμένοι. Από τη μία, υπάρχουν όσοι βλέπουν το έργο ως ευκαιρία για ανάπτυξη, δουλειές και ενίσχυση της οικονομίας. Από την άλλη, είναι εκείνοι που φοβούνται για την καταστροφή της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.
Το φωτοβολταϊκό της Αμφιλοχίας είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη για ενεργειακή αυτάρκεια και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Η λύση δεν βρίσκεται ούτε στον ακραίο περιβαλλοντισμό ούτε στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.
Η τοπική κοινωνία και οι φορείς πρέπει να απαιτήσουν μια ισορροπημένη προσέγγιση που να συνδυάζει την καινοτομία με τη βιωσιμότητα. Μια κοινωνία που αγνοεί το περιβάλλον της είναι καταδικασμένη να υπονομεύσει το μέλλον της.
Το μέλλον της Αμφιλοχίας κρέμεται σε μια κλωστή. Η επιλογή είναι στα χέρια όλων μας.
Το δημοσίευμα του NewMoney από τον Ιανουάριο του 2024
Ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά project στη χώρα έχει βάλει στα σκαριά η νεοσύστατη εταιρεία Alliance Energy Ι.Κ.Ε., η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει ισραηλινά συμφέροντα. Ειδικότερα, η εν λόγω εταιρεία εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 320 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 300 MW στη θέση Τσάκαλος, της Δημοτικής Ενότητας Αμφιλοχίας, του Δήμου Αμφιλοχίας, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή στις 9 Οκτωβρίου 2023 και η βεβαίωση παραγωγού χορηγήθηκε με απόφαση του Αντιπροέδρου του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημητρίου Φούρλαρη, η οποία φέρει ημερομηνία (23 Ιανουαρίου 2024), ενώ η διάρκειά της έχει ισχύ για 25 έτη (έως τις 23/01/2049) και μπορεί να ανανεωθεί μέχρι ίσο χρόνο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ποια είναι η Alliance Energy
Η Alliance Energy Ι.Κ.Ε. συστάθηκε στις 24 Ιουλίου 2023, με αρχικό κεφάλαιο 15.000 ευρώ, από Έλληνα ιδιώτη. Στη συνέχεια, στις 28 Αυγούστου 2023 αποφασίστηκε τροποποίηση του καταστατικού, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις 150.000 ευρώ που διαιρείται σε 15.000 εταιρικά μερίδια κεφαλαιακών εισφορών, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ το καθένα, ενώ εισήλθαν άλλοι επτά εταίροι, όλοι Ισραηλινοί, με τον Έλληνα εταίρο να διατηρεί ποσοστό 10%. Με απόφαση της ίδιας συνέλευσης ορίστηκε διαχειρίστρια της εταιρείας και για αόριστη διάρκεια η Limor Barzilay Gavrieli, υπηκοότητας και κάτοικος Ισραήλ, η οποία είναι μέτοχος της Alliance Energy με ποσοστό 15%.
Σε νέα συνέλευση των εταίρων που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023, αποφασίστηκε μια ακόμη τροποποίηση του καταστατικού, καθώς αποχώρησε ο Έλληνας ιδρυτής και μέτοχος μεταβιβάζοντας το ποσοστό του (10%) στους άλλους επτά Ισραηλινούς εταίρους, οι οποίοι πλέον κατέχουν ποσοστά από 8% έως 16% έκαστος.
Κύριος σκοπός της εταιρείας με βάση το καταστατικό της είναι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και δευτερεύων «οι εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών (ως αγαθού επένδυσης του αρθρ. 33 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους».
Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα με ποιες ενέργειες και ενδεχομένως με ποιες συνεργασίες η εν λόγω εταιρεία θα δρομολογήσει την ιδιαίτερα μεγάλη επένδυση η οποία απαιτείται για τη δημιουργία του φωτοβολταικού project των 320 MW.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου