Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 25, 2024

Συμβουλές επιβίωσης για τις γιορτές με την οικογένεια

 

Προτεινόμενες απαντήσεις στο «γιατί δεν έχεις ακόμα κάνει παιδί;» και ένας πλήρης οδηγός για να περάσεις καλά αυτές τις γιορτές -με ή χωρίς την οικογένεια.

Ήλθαν τα Χριστούγεννα, η κατ εξοχήν εποχή του χρόνου που θα καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με την ευρύτερη οικογένειά σας για να απολαύσετε τα εδέσματα, εκτελεσμένα από τα χεράκια των καλύτερων μαγείρων της φαμίλιας -που είναι στην κουζίνα τρεις ημέρες, προκειμένου να ικανοποιήσουν για μια ώρα το ‘κοινό’.


Υπάρχουν άνθρωποι που θες να δεις, γιατί τους αγαπάς, γιατί μεγαλώνουν και στην τελική, ποιος ξέρει τι ξημερώνει. Υπάρχουν κι άλλοι που θα κάνεις την καρδιά σου πέτρα -για μία ακόμη φορά-, ώστε να μην δώσεις πληρωμένες απαντήσεις στις αδιάκριτες ερωτήσεις τους.


Αν υπήρχε σχετικός διαγωνισμός, στο Νο1 θα ήταν «γιατί δεν έχεις κάνει παιδί ακόμα;» (και αν έχεις ένα, γιατί δεν έχεις κάνει δεύτερο) που απευθύνεται πια σε άνδρες και γυναίκες. Ακολουθούν όλες οι άλλες ερωτήσεις που είναι σχετικές με τις αναχρονιστικές προσδοκίες των μεγαλύτερων σε ηλικία συγγενών για εμάς, από την στιγμή που φτάνουμε σε μια ηλικία.

Η ερώτηση για το παιδί αφορά μεν, την προσωπική μας ζωή και τελικά, το ίδιο μας το σώμα, ωστόσο όλως περιέργως δεν είναι ταμπού -όπως ό,τι άλλο αφορά το σώμα μας.


Η Sula Melamed, επικεφαλής κόουτς συμπεριφορικής υγείας στο Headspace (εταιρεία φροντίδας υγείας στην Αμερική και την Αγγλία που εξειδικεύεται στη ψυχική υγεία) είπε στο Time ότι «υπάρχει κοινωνική πίεση για όσα ‘πρέπει’ να κάνουμε, ώστε να θεωρηθούμε επιτυχημένοι ενήλικες ή για το αν εκπληρώνουμε τη βιολογική μας μοίρα ή κάνουμε κάτι που είναι σημαντικό για αυτόν τον κόσμο».

Οπότε τι μπορούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση-κλειδί, που θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε τη συνέχεια της ημέρας -και να μην προκαλέσουμε εντάσεις στη μάζωξη;

Η δική μου αγαπημένη απάντηση, σε αυτήν την ερώτηση (από τις δεκάδες που έχω επιστρατεύσει για να μην γίνω απότομη και ασεβής) είναι το «για να μη χαλάσω τους κοιλιακούς μου». Παρεμπιπτόντως, υπήρχαν άνθρωποι που μου είχαν ‘εξηγήσει’ πως ξαναφτιάχνονται!

Η ειδικός πρότεινε τα εξής:

  • Είμαι περίεργος/περίεργη γιατί αυτό είναι σημαντικό για εσένα.
  • Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να έχεις οικογένεια.
  • Πώς θα ένιωθες αν σου έλεγα πως προσπαθώ εδώ και χρόνια να κάνω παιδί ή ότι είχα πολλές αποβολές;
  • Μήπως θες να μου πεις ποιο είναι το επόμενο βήμα της δικής σου ζωής;
  • Μην ανησυχείς. Θα είσαι ο πρώτος/η πρώτη που θα το μάθει όταν συμβεί.
  • Ω! Ευχαριστώ που μου το θύμησες! Είχα πολλές δουλειές και είχα ξεχαστεί.
  • Γιατί υποθέτεις πως όλοι θέλουν παιδιά;
  • Πώς είναι η δική σου σεξουαλική ζωή; Τα οικονομικά σου;
  • Η ερώτηση που μου κάνεις είναι πολύ προσωπική. Θα εκτιμούσα να μην ξανασυζητήσουμε το θέμα στο μέλλον.

9 συμβουλές επιβίωσης από έναν ψυχολόγο

O @TherapyJeff των 2.8 εκατομμυρίων followers στο TikTok (ο ψυχολόγος με ειδικότητα στις οικογένειες, Jeff Guenther) έδωσε τα SOS για να περάσουμε καλά στα φετινά γιορτινά τραπέζια. Συστήνει να ενημερώνουμε από πριν για τη ψυχολογική μας κατάσταση (πώς νιώθουμε), ώστε να ξέρουν οι δικοί μας άνθρωποι τι να περιμένουν άμα τη εμφανίσει μας -πόσα μπορούμε να αντέξουμε.

Δεν προτείνει να παρουσιάσουμε τη σχέση μας -για πρώτη φορά- σε ένα τέτοιο τραπέζι, καθώς η πίεση που θα υπήρχε ούτως ή άλλως, θα είναι εκτοξευμένη στα ύψη παρουσία όλων.

«Από την άλλη, αν θέλετε να το κάνετε και όλα τα μέρη έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, τότε καλά να περάσετε. Να θυμάστε ωστόσο, πως όταν πηγαίνετε σπίτι μπορεί κάποιος να ‘χτυπήσει’ τα ευαίσθητα σημεία σας και να ‘βγάλετε’ τον χειρότερο εαυτό σας. Είστε προετοιμασμένοι να δει αυτόν τον εαυτό η σχέση;».

1) Θα αποφύγουμε τα δράματα, αν θέσουμε όρια. Μην επιτρέψετε στην οικογένειά σας να σας κάνει να νιώσετε άσχημα.

2) Να έχετε στο μυαλό σας τι σας ενοχλεί περισσότερο και να είστε ευγενικοί και συγκαταβατικοί με τον εαυτό σας, όταν κάποιος πατήσει το κουμπί αυτό.

3) Αναρωτηθείτε ποιες είναι οι προσδοκίες σας και κάντε ρεαλιστικές προσαρμογές, ώστε να μην απογοητευτείτε.

4) Κάντε ένα πλάνο για το πώς θα συμπεριφερθείτε όταν κάποιος σας εκνευρίσει ή σας φορτίσει συναισθηματικά. Για παράδειγμα, απομακρυνθείτε και βρείτε κάποιον να μιλήσετε που σας κάνει να αισθάνεστε καλά.

5) Αν είναι δυνατό, βρείτε αυτόν τον άνθρωπο που μπορείτε να εμπιστευτείτε και μείνετε κοντά του. Ή αφοσιωθείτε στο κατοικίδιο -αν υπάρχει στο χώρο.

6) Είναι ΟΚ να αποφύγετε ανθρώπους.

7) Διαλέξτε τις μάχες σας, αφού αποφασίσετε πόση ενέργεια θέλετε να ξοδέψετε σε αυτές. Κάποιες φορές αξίζει να δώσουμε ενέργεια σε κάτι. Άλλες όχι.

8) Κάντε όσα περισσότερα διαλείμματα μπορείτε από τις κοινές δραστηριότητες. Ακόμα και αν νιώθετε πως δεν χρειάζεστε κάποιο.

9) Αν το να είστε με την οικογένειά σας δεν σας κάνει να αισθάνεστε καλά, φύγετε και κάντε κάτι που σας αρέσει.

Συμβουλές για τα Χριστούγεννα όταν δεν νιώθεις το εορταστικό κλίμα

Σε άλλο βίντεο, ο ειδικός ενημέρωσε πώς μπορούν να εξελιχθούν οι επόμενες ημέρες εάν δεν νιώθετε καλά -ή όπως οι περισσότεροι γύρω σας.

  • Όταν όλοι είναι σε εορταστική διάθεση, κάνει τα πάντα χειρότερα. Το να είμαστε περιτριγυρισμένοι από ενθουσιώδεις και ευδιάθετοι μεγεθύνει το πόσο αποσυνδεμένοι νιώθετε. Το να μη νιώθουμε ό,τι νιώθουν όλοι οι άλλοι μπορεί να είναι πολύ μοναχική εμπειρία.
  • Η πίεση που υπάρχει να είμαστε κοινωνικοί είναι στο αποκορύφωμα. Αν θέλετε να είστε μόνοι ή να μην περάσετε πολύ χρόνο με άλλους, σας κάνει να νιώθετε ότι έχετε μπει υπό το μικροσκόπιο και όλοι σας ρωτούν «μα τι έχεις; Τι έχει πάει λάθος με εσένα;». Δεν είναι ευχάριστο να πρέπει να δικαιολογηθείς που θες να κάνεις ό,τι θες να κάνεις.
  • Το να ανταλλάζεις δώρα γίνεται βάρος. Δεν θέλετε να αγοράσετε δώρα για άλλους, αλλά νιώθετε την πίεση να εμφανιστείτε με κάτι στα χέρια. Δεν θέλετε να λάβετε δώρα, αλλά ίσως και μέσα σας να θέλετε. Το να θέλετε να τελειώνετε με αυτήν τη διαδικασία δεν είναι ασυνήθιστο, αν δεν έχετε διάθεση.
  • Νιώθετε πως οι ημέρες αυτές είναι πολύ μεγάλες, αφού έχετε διαρκώς να κάνετε κάτι ενώ θα μπορούσατε να κοιμηθείτε όλη την ημέρα. Αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αποδράσετε από όλον αυτόν τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις δραστηριότητες στις οποίες σας έχουν προσκαλέσει. Είναι κάποιες από τις πιο δύσκολες ημέρες της χρονιάς, γιατί έχουν παρεισφρήσει σε κάθε εκατοστό της ζωής σας. Η χαρά των γιορτών είναι για εσάς καταπιεστική.

Πέντε συναισθήματα που νιώθουμε τα Χριστούγεννα και δεν έχουν όνομα

Ο Jeff Guenther αναφέρθηκε και στους -φαινομενικά- απροσδιόριστους λόγους που δεν νιώθουμε καλά, ενώ δεν βλέπουμε κάποιον προφανή λόγο. Έδωσε περιεχόμενο σε σε πέντε από αυτές τις περιπτώσεις.

«Το συναίσθημα του να παίρνουμε ένα δώρο από τον επί σειρά ετών, σύντροφό μας που είναι τελείως λάθος. Δεν έχει την παραμικρή σχέση με εμάς, με όσα μας αρέσουν να κάνουμε ή να φοράμε. Αυτή η απογοήτευση που αισθανόμαστε πως όταν τελειώσουν οι γιορτές πρέπει να χωρίσουμε, κάτι που ωστόσο, θα ξανασκεφτούμε μετά την Πρωτοχρονιά. Οπότε τώρα είναι η ώρα να ‘φορέσουμε’ το ψεύτικο χαμόγελό μας.

Το συναίσθημα της αισιόδοξης ψευδαίσθησης πως όλα θα πάνε καλά, ότι έχει περάσει πολύς χρόνος και δεδομένα η οικογένειά σου έχει εξελιχθεί. Ωστόσο, μόλις μπαίνει στο σπίτι και τους βλέπεις όλους βλέπεις ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τουναντίον, τα πράγματα είναι χειρότερα.

Το συναίσθημα του ότι θα ξοδέψετε μια περιουσία για να κλείσετε πτήση για τις 24 του μήνα, ώστε να παραβρεθείτε στην ζωντανή κόλαση της οικογενειακής συγκέντρωσης, καθώς γίνεστε η χειρότερη έκδοση του εαυτού σας.

Το απελευθερωτικό συναίσθημα ότι θα περάσετε τις γιορτές μακριά από την οικογένειά σας, ένεκα όλων των υγιών ορίων που έχετε βάλει, με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή σας, ενώ εύχεστε να μπορούσατε να νιώσετε πιο συνδεδεμένος με την οικογένειά σας.

Το συναίσθημα ότι δεν στέλνουμε μήνυμα στον/στην πρώην σύντροφός σας τα Χριστούγεννα, γιατί υποσχεθήκατε στον εαυτό σας πως δεν θα το κάνετε -αφού δεν θέλετε να φανείτε αξιολύπητοι και ούτως ή άλλως είστε μια χαρά τώρα. Στο τέλος της ημέρας, γιατί δεν στέλνει αυτός/αυτή μήνυμα;».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου