Οι LCS είναι τα πλοία που παραχωρούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα βάσει της λίστας Μπλίνκεν, όπως την παρέδωσε πέρυσι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στα Χανιά.
Τα 4 καράβια LCS (Littoral Combat Ship – Πλοία Παράκτιας Μάχης) παραχωρούνται στην Ελλάδα με την μέθοδο του “asis where is” με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει υποδείξει τα πλοία που το ενδιαφέρουν.
Στην Ελλάδα – λόγω του εξοπλισμού τους – θα θεωρούνταν ως ελαφριές φρεγάτες, εξ ου και ο χαρακτηρισμός της φρεγατο – κορβέτας. Το σχέδιο περιλάμβανε να εξοπλίζονταν με τους Harpoon που θα αφαιρεθούν από τις πενηντάχρονες“S”, που θα αποσυρθούν.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ωστόσο επενδύει πάνω σε αυτή την πλατφόρμα – την LCS – και μάλιστα στην έκδοση “Freedom”, στην οποία όπως λέει χαρακτηριστικά θα την εξοπλίσει προσδίδοντάς της επιχειρησιακές δυνατότητες “over the horizon”, δηλαδή πέρα από τον ορίζοντα.
Όπως έγινε γνωστό, οι νέες LCS θα εξοπλιστούν με τον αντιπλοϊκό πύραυλο NSM – με επιχειρησιακή εμβέλεια άνω των 185 χλμ, φέροντας 120 κιλά εκρηκτική κεφαλή. Ο πύραυλος αυτός κοστίζει άνω των 2 εκατ. ευρώ, κι ο ένας ο λόγος που είναι τόσο ακριβός είναι γιατί μπορεί να πλήξει στόχο στη θάλασσα ή παράκτιο ταξιδεύοντας ελάχιστα πάνω από τη θάλασσα, με υπερηχητικές ταχύτητες, κάτι που τον καθιστά δύσκολο στον εντοπισμό και αναχαίτιση.
Η τοποθέτηση τους προβλέπεται ανάμεσα από το πρωραίο πυροβόλο των 57mm και την υπερκατασκευή.
Επιπλέον, τα πλοία θα εξοπλίζονται με κάθετους εκτοξευτές πυραύλων Mk 70 Payload Delivery System (PDS), που είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει για την δημιουργία αεράμυνας περιοχής.
Η LCS 27 είναι η πρώτη που αποκτά αυτές τις δυνατότητες μαζί με τον πύραυλο ESSM. Προβλέπεται να επιχειρεί σε αποστολές στον Ινδικό και τον Ατλαντικό.
Οι ΗΠΑ πλέον επενδύουν στα πλοία αυτά και μάλιστα πολύ, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο και στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, δημιουργώντας προσδοκίες.
Οι ΗΠΑ προσφέρουν τα πλοία «Milwaukee», «Detroit», «Little Rock» και «Sioux City», με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να ζητά τα εν ενεργεία «Wichita», «Billings», «Indianapolis» και «St. Louis». Επιπλέον, στο Πολεμικό Ναυτικό έχει υπερισχύσει η άποψη εκείνων που υποστηρίζουν τη μέθοδο του «hot transfer», ότι δηλαδή πρέπει να παραληφθούν μόνο τα εν υπηρεσία πλοία. Ισχυρίζονται ότι τα προσφερόμενα πλοία έχουν προβλήματα κυρίως στον άξονα μετάδοσης και ότι απαιτούνται περίπου 600 εκατ. ευρώ για την επαναφορά τους σε πλήρη επιχειρησιακή δυνατότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της Realnews, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για τη συντήρηση και την αναβάθμισή τους παρέχεται από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της MDCA – της Αναβαθμισμένης Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας ενώ κανένα από τα πλοία που προσφέρονται δεν έχει πρόβλημα στον άξονα, αφού παραδίδονται επιδιορθωμένα.
Στις 20 Ιανουαρίου, σε 40 ημέρες από σήμερα δηλαδή, ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται ως ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και πλέον, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σημαντικά στις LCS, το ΠΝ θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα ώστε να κλειδώσει όσα πλοία είναι διαθέσιμα και να επιτύχει την αναβάθμισή τους με βάση τις προσδοκίες που γεννώνται από την κίνηση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Από την πλευρά των ΗΠΑ υπάρχει εκνευρισμός για την στάση που έχουν κρατήσει ορισμένοι από την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις κι αισθάνονται ότι πολλές φορές γίνονται βήματα προς τα πίσω κατά τη διάρκεια των συζητήσεων. Όμως, τα χρήματα που είναι διαθέσιμα από την Ελλάδα είναι ελάχιστα για να ναυπηγήσει καινούρια πλοία ενώ οι υπέργηρες φρεγάτες “S” πρέπει να αντικατασταθούν… χθες.
Ο χρόνος πιέζει αφού το προϋπολογισμένο πακέτο των 5,5 δις για το ΠΝ εξαντλείται με την πρόσκτηση της 4ης φρεγάτας FDI Belharra αλλά και την προγραμματισμένη αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ, που ήδη έχει καθυστερήσει πολύ.
Όπως υποστηρίζουν ναυτικές πηγές, το επόμενο τρίμηνο θα είναι περίοδος εξελίξεων για τα προγράμματα του ΠΝ, οπότε υπολογίζεται να κλείσει το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ και το πρώτο καράβι να μπει για εκσυγχρονισμό. Εκτός από το καινούριο ραντάρ, θεωρείται βέβαιο ότι τα πλοία θα εξοπλιστούν με το νέο – εγχώριας ανάπτυξης – antidrone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», για το οποίο υπάρχει σκέψη να παραχθεί σε μεγάλο αριθμό και να εξοπλίσει κι άλλες μονάδες επιφανείας.
Σε ότι αφορά την 4η φρεγάτα FDI Belharra, πηγές του ελληνικού πενταγώνου επισημαίνουν ότι το μόνο «αγκάθι» που εμφανίζεται στον φάκελο είναι η αυξημένη τιμή ναυπήγησης εν σχέσει με τις άλλες τρεις, κι αυτό έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους των υλικών ως απόρροιας της διεθνούς αυξημένη ζήτησης. Ωστόσο υπάρχει η διάθεση και από τις δύο πλευρές η συμφωνία να κλείσει κι ως εκ τούτου δεν αποκλείεται οι υπογραφές να πέσουν πολύ σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου