Φωτιά στην ανατολική Μεσόγειο απειλούν να βάλουν τα σχέδια της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, τα οποία, αν γίνουν πραγματικότητα, θα παραβιαστούν βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή. Μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ και την επικράτηση ενός φιλικού προς την Τουρκία καθεστώτος στη Δαμασκό η Αγκυρα επιστρέφει στη στρατηγική των προκλήσεων μέσω Συρίας.
Το ενδεχόμενο ενός τουρκικού αιφνιδιασμού, όπως έγινε τον Νοέμβριο του 2019 με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, δεν εξαντλείται πλέον στα σενάρια του Τύπου ή επιφανών αποστράτων. Την Πέμπτη, μια παρόμοια πρόταση κατέθεσε και ο πρώην υπουργός Αμυνας και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Χουλουσί Ακάρ. Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας. Στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στη Σύνοδο Κορυφής για τα σενάρια και τις συζητήσεις περί τουρκοσυριακού συμφώνου, που «θα παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».
Ρευστή κατάσταση
Παρά την ανησυχία που εξέφρασαν οι δύο ηγέτες, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν ότι μια τέτοια συζήτηση είναι πολύ πρόωρη καθώς η πραγματικότητα στη Συρία παραμένει ρευστή, ενώ η χώρα δεν έχει ακόμα κάποιο σαφές σχήμα διακυβέρνησης, ούτε σε μεταβατική μορφή. Από την πλευρά τους, οι Κύπριοι πιστεύουν ότι είναι πρόωρη μια συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, όταν ακόμα εκκρεμεί η οριοθέτηση ανάμεσα στη Συρία και τον Λίβανο, λόγω διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτή η συζήτηση δείχνει τα όρια του ελληνοτουρκικού διαλόγου και το ανέφικτο μιας διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όταν η Άγκυρα όχι μόνο επιμένει για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο μάλιστα επικαλείται για να τεκμηριώσει αξιώσεις (όπως έκανε στην περίπτωση της Κάσου), αλλά ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε νέο παρόμοιο μνημόνιο, αν η νέα κυβέρνηση στη Συρία βρεθεί υπό την άμεση επιρροή της. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πως είναι πρόωρο το να ισχυριστεί κανείς ότι βρισκόμαστε ήδη σε αυτό το σημείο. Όπως όμως έδειξε με τις δηλώσεις του ο Αλ Γκολάνι, ο οποίος ανέτρεψε τον Άσαντ, θα βασιστεί κυρίως στη βοήθεια της Τουρκίας για να εδραιώσει την κυριαρχία του. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι προσπάθησε να κολακέψει τους Τούρκους, ενώ τους υποσχέθηκε και τη μερίδα του λέοντος στην ανοικοδόμηση της Συρίας.
Ηγεμονία
Αυτόν τον ασφυκτικό έλεγχο της Αγκυρας στο νέο συριακό καθεστώς θέλουν να αποτρέψουν η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν πως μια τέτοια κατάσταση θα εξυπηρετεί μόνο τα ηγεμονικά σχέδια του Ερντογάν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη Συρία. «Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για τη Συρία είναι να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η νέα κυβέρνηση να είναι πρώτα και πάνω από όλα μια συμπεριληπτική κυβέρνηση, η οποία θα υποστηρίξει και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Και προφανώς σε αυτή τη συζήτηση η Ευρώπη πρέπει να προσέλθει με μια ενιαία άποψη και η Ελλάδα να έχει έναν καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν τη Συρία», είπε ο πρωθυπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο και την Αυστρία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η πρωτοβουλία, στην οποία τον πρώτο ρόλο είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αποσκοπεί στην προώθηση ενεργού ρόλου της Ε.Ε. στη Συρία.
Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκονται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών και όλων των κοινοτήτων στη Συρία και ο σεβασμός στην ενότητα, στην ανεξαρτησία, στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ζητούν ομαλή, χωρίς αποκλεισμούς, υπό συριακή ηγεσία και με συριακή ιδιοκτησία πολιτική μετάβαση, απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις.
Ειδικός απεσταλμένος
Με την πρωτοβουλία αυτή η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του άμεσου διορισμού ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. για τη Συρία και υπέρ της ενεργούς παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών-μελών στη Δαμασκό. Στις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας στη Συρία συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με την πρωτοβουλία, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας και η στήριξη των εθελοντικών επιστροφών προσφύγων.
Η Ελλάδα, πάντως, δεν θα περιοριστεί μόνο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την ιδιότητά της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1η/1/2025, ώστε να συμβάλει και υπό τη νέα της ιδιότητα στη διαμόρφωση των αποφάσεων για το μέλλον της Συρίας. Για τη χώρα μας έχει απόλυτη προτεραιότητα ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών. Οπως αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, όλοι οι δρώντες θα κριθούν με βάση τη στάση τους ως προς το ζήτημα αυτό.
To «παιχνίδι» της Άγκυρας με τη Συρία
Το κουρδικό ζήτημα παραμένει ως προτεραιότητα για τον Ερντογάν, ο οποίος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή στην περιοχή
Σε μια διαρκή άσκηση «τετραγωνισμού του κύκλου» βρίσκεται η Αγκυρα, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει το μομέντουμ από τα ανοίγματα που έκανε στους Κούρδους της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι Κούρδοι της Συρίας να μην αναδειχθούν σε μια de facto αυτόνομη οντότητα στη χώρα.
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να στείλει στη Δαμασκό τον αρχηγό της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, ενώ βρίσκεται σε μόνιμη επικοινωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν ακόμα τους Κούρδους της Συρίας αποκλειστικά όμως στις θέσεις τους ανατολικά του Ευφράτη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, εκθείασε τον Ερντογάν και τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία, ενώ την ίδια στιγμή Ουάσιγκτον, Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέτουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές όσον αφορά τους Κούρδους της Συρίας.
Aναλύοντας τις δηλώσεις Τραμπ, ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν έγραψε ότι «ο Τραμπ είναι υπέρ της αποχώρησης από τη Συρία, αλλά ανησυχεί ότι ο αγώνας της Τουρκίας ενάντια στην παρουσία του PKK στη Συρία θα έχει κόστος στον αγώνα κατά του ISIS και στην υπεράσπιση του Ισραήλ».
Διαπραγμάτευση
«Πάντως», συνεχίζει ο Γετκίν, «τα λόγια του Τραμπ μπορούν να διαβαστούν και ως πρόταση στον Ερντογάν για ένα νέο πεδίο διαπραγμάτευσης. Όσοι επικεντρώνονται στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ μόνο στη Συρία και το PKK ξεχνούν ότι η πραγματική αναταραχή πρόκειται να ξεσπάσει στα βόρεια της Τουρκίας, στην περιοχή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Το μέλλον των Κούρδων της Συρίας είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, την ώρα που η Άγκυρα προσπαθεί ακόμα να βρει λύση στο δικό της κουρδικό ζήτημα. Όσο, όμως, η κυβέρνηση Ερντογάν πιέζει τους Κούρδους της Συρίας τόσο πιο δύσκολη αναμένεται να είναι η όποια διαπραγμάτευση με τους Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση Ερντογάν, μέσω του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ξεκίνησε μια σειρά πρωτοβουλιών προσέγγισης του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, καταθέτοντας την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε ο τουρκικός Τύπος, πρόταση να προσκληθεί ο φυλακισμένος ηγέτης του κουρδικού κινήματος Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για να αποκηρύξει την τρομοκρατία. Σύμφωνα με τους αναλυτές στην Αγκυρα, η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού, όπως είχε κάνει και κατά την περίοδο 2009-2015. Ο βασικός λόγος γι’ αυτή την πρωτοβουλία είναι η εσωτερική πολιτική, καθώς ο Ερντογάν έχει ανάγκη και τους Κούρδους για να προχωρήσει στη μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση που θα του επιτρέψει -πιθανόν- να συνεχίσει την πολιτική του ζωή.
Αναβάθμιση
Το κλίμα που κυριαρχεί σήμερα στην Άγκυρα είναι κλίμα θριάμβου και αίσθησης μεγάλης αναβάθμισης όσον αφορά το αφήγημα της τουρκικής κυβέρνησης για τον «ιστορικό» ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
«Χθες η γεωγραφία ήταν το πεπρωμένο μας. Σήμερα, η γεωγραφία είναι το όπλο. Αυτό το όπλο είναι δικό μας», έγραψε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» ο σχολιαστής Ιμπραήμ Καραγκιούλ, αποτυπώνοντας έτσι την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στους φιλοκυβερνητικούς κύκλους.
Ο Ερντογάν τόνισε πριν από λίγες ημέρες ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει τη διαίρεση της Συρίας» και ότι «οι αρχηγοί τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το ISIS, το PKK και το PYD (Κούρδοι της Συρίας) θα συντριβούν το συντομότερο δυνατό και έτσι θα ενισχυθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».
«Το τουρκικό κράτος λειτουργεί με μια εξαιρετικά ψυχρή, ρεαλιστική και ριψοκίνδυνη ευαισθησία. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, δεν παρουσιάζει τη νέα κατάσταση στη Συρία ως “νίκη της Αγκυρας” και δεν δίνει σημασία σε υπερβολικά σχόλια προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάζει τη Συρία μακροπρόθεσμα. Η οριστική εκκαθάριση των YPG/PYD παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά του», έγραψε στη φιλοκυβερνητική «Sabah» ο Οκάν Μουντερίσογλου, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Καλίν στη Δαμασκό.
Πάντως, έγκριτοι αντιπολιτευόμενοι αναλυτές συνεχίζουν να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο η σημερινή πολιτική της Άγκυρας θα αποδώσει. Ο Τούρκος πρέσβης ε.τ. Αϊντίν Σεζγκίν, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Τ24, εκτίμησε ότι, παρά την πτώση του Ασαντ, «απέχουμε πολύ από το όνειρο της Τουρκίας για μια σταθερή Συρία, που δεν δημιουργεί κινδύνους και απειλές». Και συνέχισε σημειώνοντας ότι «τα δυτικά του Ευφράτη θα εκκαθαριστούν από μια απειλή κινδύνου για την Τουρκία. Ομως είναι πολύ πιθανό μια οντότητα PYD-YPG (η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας), δηλαδή το PKK, να συνεχίσει να υπάρχει μόνιμα στα ανατολικά του Ευφράτη. Αυτή η πιθανότητα έχει αυξηθεί μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Η Τουρκία θα μπορούσε ίσως να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ζώνης ασφαλείας». Αλλωστε, διάχυτη παραμένει η αίσθηση στην Τουρκία ότι το μέλλον των Κούρδων της Συρίας εξαρτάται από τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως από το Ισραήλ, που δεν θέλει να δει μια Συρία εξ ολοκλήρου στα χέρια των ισλαμιστών, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με την Αγκυρα.
Οι Σύροι πρόσφυγες
Παράλληλα με το Κουρδικό, το άλλο φλέγον ζήτημα για την Τουρκία αλλά και για τις εσωτερικές πολιτικές δυναμικές ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αφορά τους Σύρους πρόσφυγες στη χώρα. Στο θέμα αυτό, ο Ερντογάν φαίνεται να είναι αδιαφιλονίκητος θριαμβευτής, καθώς θα μπορέσει να εμφανιστεί ως ο ηγέτης που έλυσε το προσφυγικό στην Τουρκία. Ήδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του BBC Turkish, το ΑΚΡ εκτιμά ότι το ποσοστό επιστροφής των Σύρων θα φτάσει το 50%-60%. Το CHP πάντως εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό, με μέλος του κόμματος να εκτιμά στο BBC Turkish ότι «θα το θεωρούσα επιτυχία αν επιστρέψουν 500.000 Σύροι».
Με την «ευχή» του Ντόναλντ Τραμπ
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ βλέπει την Τουρκία ως τη δύναμη που θα καθορίσει το μέλλον της Συρίας
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αναγνωρίζει ότι η Τουρκία κατέχει πλέον τα «κλειδιά» για το μέλλον της Συρίας και να εγκρίνει τον ρόλο της στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ μέσω της μακροχρόνιας υποστήριξής της στη σουνιτική αντιπολίτευση. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη για τους Κούρδους της Συρίας.
Ο Tούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίζεται ως ο περιφερειακός νικητής της αλλαγής καθεστώτος και η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να επιβάλει τις απόψεις της που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αλλά και για να εξασφαλίσει στη μελλοντική κυβέρνηση της Δαμασκού διπλωματική κάλυψη, αλλά και την ευθύνη για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Tραμπ εκτιμάται ότι μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με την οποία η Τουρκία θα δεσμευτεί να περιορίσει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία, προετοιμάζοντας έτσι την Αγκυρα για μια παραγωγική σχέση με την κυβέρνησή του στη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.
Στρατηγικός εφιάλτης
H συριακή σύγκρουση είχε μετατρέψει τις γεμάτες ένταση σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ σε στρατηγικό εφιάλτη. Η απόφαση των ΗΠΑ το 2014 να προμηθεύσουν με όπλα τις Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας (YPG) -μια οργάνωση την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική- ήταν σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην YPG έγινε στρατηγική επιταγή έπειτα από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών να πειστεί η Τουρκία ώστε να κάνει περισσότερα για να εξαλείψει το ΙSIS. Η Ουάσιγκτον, ολοένα και πιο απογοητευμένη από τη φαινομενική αδιαφορία της Τουρκίας για τις δραστηριότητες του ISIS, δεν έβλεπε καλύτερη επιλογή.
Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ προσφέρει στον Ερντογάν ακόμη ένα όφελος: την ευκαιρία για συμφιλίωση με την Ουάσιγκτον. Το 2019, ο Τραμπ έδωσε στην Τουρκία το «πράσινο φως» να εισβάλει σε μεγάλα τμήματα της ελεγχόμενης από τους Κούρδους ζώνης και είχε μάλιστα διατάξει περίπου 900 άνδρες ειδικών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκαν εκεί για να πολεμήσουν το ISIS να αποσυρθούν. Αναγκάστηκε, όμως, να ακυρώσει την εντολή εν μέσω κατακραυγής από το Κογκρέσο. Η Άγκυρα αποφάσισε να επιχειρήσει στρατιωτικά κατά των Σύρων Κούρδων. Ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία και δεσμεύτηκε να διατηρήσει έναν «μικρό αριθμό» στρατευμάτων σε περιοχές της Συρίας για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Η Άγκυρα ήθελε εδώ και καιρό την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και η εκλογή του Τραμπ για δεύτερη θητεία αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι θα επέστρεφαν επιτέλους τα εναπομείναντα στρατεύματα πίσω στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ επέμεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση» με τον αγώνα τους. Η Τουρκία πιέζει τώρα την Ουάσιγκτον να της επιτρέψει να αναπτύξει τρεις ταξιαρχίες κομάντο για να αντικαταστήσει τον SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) στην αποστολή κατά του ISIS και να αναλάβει την ευθύνη πολλών κέντρων κράτησης για δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους του ISIS και τις οικογένειές τους. Η τουρκική διπλωματία θεωρεί ότι η απειλή του ISIS ήταν σκόπιμα υπερβολική από τους YPG/SDF. Το Πεντάγωνο έχει διαφορετική άποψη, σημειώνοντας στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο στα τέλη Οκτωβρίου ότι το ISIS παραμένει «μια σημαντική απειλή».
Η Άγκυρα μπορεί να πιέσει μια νέα συριακή κυβέρνηση να εγγυηθεί τα δικαιώματα για τις γυναίκες και τις μειονοτικές ομάδες, εν μέρει για να τη βοηθήσει να εξασφαλίσει την εύνοια της Δύσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντάρτες θα συμφωνήσουν. Και η Τουρκία, μια χώρα που αρνείται να παραχωρήσει στον κουρδικό πληθυσμό της τα βασικά δικαιώματα, είναι απίθανο να εμφανιστεί γενναιόδωρη προς τους Κούρδους της Συρίας.
Σημαντικές εκτάσεις
Οι Κούρδοι μαχητές, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για τον ρόλο τους στον αγώνα κατά του ISIS και διαχειρίζονται μια τεράστια περιοχή στην ανατολική Συρία, φαίνεται να είναι οι χαμένοι της νέας κατάστασης. Οι επιθέσεις που δέχονται από τις τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως εναρμονισμένες με το σχέδιο που έχει εκπονήσει εδώ και χρόνια ο Eρντογάν, ο οποίος επιθυμεί να απομακρύνει τους Κούρδους όσο το δυνατόν περισσότερο από τη συνοριακή περιοχή, επεκτείνοντας προς τα ανατολικά τη «νεκρή ζώνη».
Η υποστήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στον SDF στην ανατολική Συρία παραμένει προς το παρόν ευσεβής πόθος. «Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην ανατολική Συρία», δήλωσε ο Ντάνιελ Σαπίρο, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας την ιδέα της «νεκρής ζώνης», υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθούν εκεί διεθνείς δυνάμεις και ότι η Τουρκία δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο σε αυτήν, διότι στόχος της είναι να επιτεθεί στους Κούρδους και να διαλύσει τη διοίκησή τους, όπως συνέβη στο Aφρίν και σε περισσότερα από 200 κουρδικά χωριά και πόλεις στην ύπαιθρο γύρω από το βόρειο Χαλέπι. Οι πολιτικές ισορροπίες στη Συρία για το εγγύς μέλλον θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τις προθέσεις και τις δυνατότητες της νέας κυβέρνησης, αλλά και από τις ενέργειες εξωτερικών δυνάμεων για τη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο Eρντογάν δεν θα υποχωρήσει και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο χωρίς ξεκάθαρη επιλογή πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου