Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 11, 2025

Τέλος στην ατιμωρησία στο Δημόσιο επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με την μεταρρύθμιση στην πειθαρχική δικαιοσύνη – Όλες οι αλλαγές

Τέλος στην ατιμωρησία στο Δημόσιο επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με

νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή (10/1) στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Στη σκιά των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την αναδιάρθρωση του συστήματος πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε, οι αποφάσεις για τους επίορκους υπαλλήλους δεν θα λαμβάνονται πλέον από τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία συσσωρεύουν χιλιάδες ανοιχτές υποθέσεις, αλλά θα μεταφέρονται στα χέρια δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να αποδοθεί ταχύτερη δικαιοσύνη. Ωστόσο, οι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι για το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικά των καθυστερήσεων που καταγράφονται σήμερα είναι ότι τα πειθαρχικά για τους εφοριακούς και για τον ΕΦΚΑ χρειάζονται 7 χρόνια. Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους στην τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζονται 6 χρόνια, ενώ για τη δημόσια εκπαίδευση 4,5 χρόνια.

Η ατιμωρησία δεν αφήνει μόνο τους «κακούς» υπαλλήλους στις θέσεις τους, που δημιουργούν γραφειοκρατία, αλλά γίνονται και «λίπασμα» για κυκλώματα, τα οποία έναντι κάποιων χρημάτων κάνουν εξυπηρετήσεις.


«Προφανώς τα προβλήματα δεν λείπουν και γι’ αυτό και ξεκινάμε και σήμερα τη χρονιά με μια πρωτοβουλία η οποία ουσιαστικά αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Μια μεταρρύθμιση η οποία έχει ως σκοπό η πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο να απονέμεται πολύ πιο γρήγορα[…] και προφανώς οι επίορκοι υπάλληλοι να μη μένουν ατιμώρητοι και ταυτόχρονα οι αστοχίες να γίνονται σημεία προς αποφυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

 «Θέλω να θυμίσω ότι το θέμα αυτό με είχε απασχολήσει και πριν από μία δεκαετία και κάτι. Όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τότε για πρώτη φορά είχαμε καταγράψει όλα τα εκκρεμή πειθαρχικά περιστατικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι παρά την πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί, σήμερα έχουμε παραπάνω από 2.500 υποθέσεις οι οποίες εξακολουθούν να λιμνάζουν σε 92 πειθαρχικά συμβούλια. Στις μισές, μάλιστα, ακόμα δεν έχει εκκινήσει η διαδικασία, η ανακριτική διαδικασία, δεν έχει οριστεί εισηγητής και πολλές φορές ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών μπορεί να ξεπερνάει και τα πέντε χρόνια. Προφανώς, αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή, γι’ αυτό και θα ακούσουμε τον υπουργό Εσωτερικών να εισηγείται ένα καινούργιο σχήμα, το οποίο θα εμπλέκει πολύ περισσότερο λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου που θα έχουν αυτό ως αποκλειστικό καθήκον και όχι πια συμβούλια των ιδίων των υπαλλήλων, διάσπαρτοι δικαστές, εισαγγελείς με παράλληλη απασχόληση, ενώ θέτουμε και καταληκτικά όρια για την έκδοση των τελεσίδικων αποφάσεων. Πιστεύω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία συνιστά μια βαθιά πολιτική επιλογή που δηλώνει την άποψή μας για ταχύτητα, διαφάνεια, για πλήρη λογοδοσία στο Δημόσιο» συμπλήρωσε.

Τι αλλάζει

Το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη προβλέπει την αντικατάσταση των υφιστάμενων πειθαρχικών συμβουλίων με ένα νέο πειθαρχικό όργανο, που θα απαρτίζεται αποκλειστικά από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που θα έχουν αυτό ως αποκλειστικό καθήκον.


Από τη νέα σύνθεση θα αποκλείονται συνδικαλιστές και συνάδελφοι των ελεγχόμενων υπαλλήλων που μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση μαζί τους και να μεροληπτούν.


Το νέο όργανο, μετά την αποστολή του φακέλου με τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς της Διοίκησης, λειτουργώντας, είτε σε τριμελή είτε σε πενταμελή σύνθεση, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης, θα αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό και οι αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνο στα αρμόδια δικαστήρια.


Δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση της προόδου των υποθέσεων, που θα διαλειτουργεί με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», και χρησιμοποιούνται εφαρμογές τηλεματικής, ώστε η πειθαρχική διαδικασία και οι συνεδριάσεις να διεξάγονται και εξ αποστάσεως για εξοικονόμηση χρόνου.


Επέρχονται επίσης τροποποιήσεις στη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται κατά την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, ούτως ώστε να συντμηθούν χρονοβόρα βήματα και να τεθούν αυστηρές προθεσμίες σε κάθε στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται και μηχανισμός ελέγχου της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, ενώ θεσπίζονται και μέτρα για την απόδοση ευθυνών σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.


Παράλληλα, διατηρείται και ενισχύεται ο ρόλος και η εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην πειθαρχική διαδικασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου