Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 14, 2025

Σούπα με κεφτεδάκια και κριθαράκι, της παρηγοριάς και της νοσταλγίας

Μια ζεστή, θρεπτική και χορταστική σούπα για τις κρύες μέρες και νύχτες

του χειμώνα, με υπέροχη γεύση, που μας γυρνάει στην παιδική μας ηλικία. 




Υλικά για τη Συνταγή

½ φλιτζάνι του τσαγιού κριθαράκι


1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ


4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


2 μεσαίου μεγέθους ντομάτες, τριμμένες (ή 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας)


4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό


1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Για τα κεφτεδάκια


150 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο


½ κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στην ψιλή μεριά του τρίφτη (προαιρετικά)


1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι


Για το σερβίρισμα


Λίγο λεμόνι, αν επιθυμείτε μια ξινούτσικη γεύση


Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο



Εκτέλεση

1. Αρχικά ετοιμάστε τα κεφτεδάκια. Βάλτε τον κιμά σε ένα μπολ, προσθέστε το τριμμένο κρεμμύδι (αν χρησιμοποιήσετε), το αλατοπίπερο και ζυμώστε καλά το μίγμα με τα χέρια σας.


2. Σχηματίστε μικρά κεφτεδάκια, στο μέγεθος μπουκιάς, πλάθοντάς τα με τα χέρια σας.


3. Βάλτε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε για λίγα μόνο λεπτά τα κεφτεδάκια, ανακινώντας τακτικά το σκεύος, αποσύρετέ τα και αφήστε στην άκρη.


4. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίξτε και τον πελτέ ντομάτας. Σοτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μυρίσει λίγο και συμπληρώστε με την σάλτσα ντομάτας ή τις τριμμένες ντομάτες. Συνεχίστε το τσιγάρισμα για λίγο ακόμα.


5. Βάλτε το νερό ή ζωμό και αφήστε το μίγμα να βράσει.


6. Μόλις πάρει μια βράση, προσθέστε το κριθαράκι και ανακατέψτε το.


7. Μετά από λίγο ρίξτε και τα κεφτεδάκια. Αναδεύετε το φαγητό κατά διαστήματα, μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μαγειρευτούν τα κεφτεδάκια. Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε ανάλογα, φέρτε για ακόμα μια φορά σε δυνατό βρασμό και αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού, αν σας αρέσει η πιο ξινή γεύση, και πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.


Μετρήσεις


Φλιτζάνι του τσαγιού = 100 ml

Φλιτζάνι κανονικό = 200 ml

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου