Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 16, 2025

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Το παρασκήνιο της επιλογής Τασούλα από τον Μητσοτάκη, τα «μαθηματικά» της εκλογής και οι αντιδράσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσημα το πρωί της Τετάρτης (15/1)

την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η αξία των θεσμών προκύπτει από τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν, ανεξαρτήτως της πολιτικής τους προέλευσης.


Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή και ευθύνη για την υποψηφιότητά του, ενώ η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου, με το ενδιαφέρον να είναι ήδη έντονο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να κατέληξε στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και να του το ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός αμφιταλαντεύτηκε για το εάν θα κάνει μια επιλογή παραταξιακή, όπως ήταν ο κ. Τασούλας, ή αν θα κάνει μια υπερβατική επιλογή, όπως ήταν ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του τις δημοσκοπήσεις διαπιστώνοντας ότι δεν κινδυνεύει από το ΠΑΣΟΚ, καθώς η διαφορά τους στον μεσαίο χώρο είναι ακόμη πάρα πολύ μεγάλη, οπότε έτσι κατέληξε ότι έχει το περιθώριο να κινηθεί Κεντροδεξιά. Σημειώνεται ότι στην απόφαση του πρωθυπουργού φαίνεται να επέδρασε και η κατάσταση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.


Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου

Έκπληξη προκάλεσε η αναβολή της συνάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης. Αντ’ αυτού ανακοινώθηκε σχεδόν μισή ώρα πριν από τη συνάντηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί και ότι ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει ποιος θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Την Τρίτη (14/1) ενημερώθηκε τηλεφωνικά η κα Σακελλαροπούλου για την απόφαση του Πρωθυπουργού, δηλαδή ότι θα προτείνει τον κ. Τασούλα. Το ραντεβού δεν ακυρώθηκε την Τρίτη, διότι αυτό που εκτιμήθηκε είναι ότι θα συνέχιζε να φουντώνει η σεναριολογία, με τις σκέψεις να πηγαίνουν προς πάσα κατεύθυνση, με διλήμματα, με ονόματα. Επομένως, δεν θέλησαν να συνεχίσει να τροφοδοτείται όλο αυτό το κλίμα.

 Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρα από την είδηση του ονόματος της επιλογής του κ. Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμά του γνωστοποίησε ότι η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να προτείνει να είναι άπαξ η θητεία του/της ΠτΔ και εξαετής.

Τα «μαθηματικά» της εκλογής Τασούλα

Σύμφωνα με την Κάτια Μακρή, η επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα συσπειρώνει την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικές οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις αρκετών «γαλάζιων» υπουργών και βουλευτών και παράλληλα λειτουργεί ως «ανάχωμα» στις Δεξιές διαρροές, γεγονός που ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Ακόμη, ο κ. Τασούλας είναι ένα πρόσωπο που στήριξε την κυβέρνηση στα δύσκολα, όπως για παράδειγμα στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης στην κοινωνία.


Επιπλέον, είναι πιθανό να υπερψηφίσουν τον κ. Τασούλα οι «Σπαρτιάτες», καθώς και ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές, με ανοιχτό, έτσι, το ενδεχόμενο να λάβει ακόμη και πάνω από 160 – 162 ψήφους στην 4η ψηφοφορία από την οποία θα εκλεγεί.

Τα κριτήρια για την επιλογή Τασούλα

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι ο κ. Τασούλας είναι μία ενωτική επιλογή και ένας πολιτικός που εκλέγεται για 25 συναπτά έτη.

Σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγήθηκε σε μία πολιτική επιλογή, καθώς είναι άλλες οι επιταγές και οι διεθνείς και εσωτερικές προκλήσεις του 2020 και άλλες εκείνες του 2025.

«Έκρινα ότι κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Τασούλας είναι ένας πολιτικός με μεγάλη αποδοχή, που έχει αποδείξει ότι χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, σε μία πολυκομματική Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να στείλει με την επιλογή του ένα μήνυμα ενότητας, καθώς ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει εκλεγεί τρεις φορές πρόεδρος της Βουλής, απολαμβάνει της εκτίμησης βουλευτών από όλα τα κόμματα, ενώ διαθέτει και το πολιτικό εκτόπισμα για να σταθεί στο ύψος που επιβάλλει ο ρόλος του στο ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα της χώρας και εν μέσω των διεθνών προκλήσεων και των εξελίξεων στο εσωτερικό.

Η ανακοίνωση της επιλογής του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη Βουλή, όπου βουλευτές συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Κωνσταντίνο Τασούλα και συνομίλησαν μαζί του, εκφράζοντας τη στήριξή τους με χειροκροτήματα και χαμόγελα.

Θερμό χειροκρότημα στη Βουλή για τον Κώστα Τασούλα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ενημέρωσε την Τρίτη προσωπικά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την απόφασή του να προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η Πρόεδρος επιτέλεσε πλήρως τα καθήκοντά της και η προγραμματισμένη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε ερώτηση σχετικά με την απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου από την εξίσωση, κυβερνητικά στελέχη σημείωσαν ότι τα πρόσωπα από την Κεντροαριστερά δεν αποτελούν αποκλειστικά τη βάση της συναίνεσης και ότι η επιλογή Τασούλα αντανακλά την ανάγκη για έναν Πρόεδρο με ευρύτερη αποδοχή.

Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του, ανέφερε τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή, εμπειρία, γνώση και σεβασμό στους θεσμούς. Εξάλλου, όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο, καθώς και στο παρελθόν έχουν προταθεί πρόεδροι από την ίδια πολιτική «δεξαμενή» με το κυβερνών κόμμα, όπως συνέβη το 1985 με τον Χρήστο Σαρτζετάκη, το 1990 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το 2010 με τον Κάρολο Παπούλια.

Μαρινάκης στον ΑΝΤ1 για υποψηφιότητα Τασούλα: Προτρέπουμε την αντιπολίτευση να κοιτάξει πίσω από τις κομματικές ταμπέλες

Στην επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως το πρόσωπο που προτείνεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης (15/1) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Κληθείς να απαντήσει γιατί επελέγη τελικά ο κ. Τασούλας αντί του κ. Βενιζέλου, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Γιατί με βάση τη συγκυρία, τη διεθνή συγκυρία, αλλά και την κατάσταση η οποία υπάρχει στην χώρα μας το 2025, εκρίθη από τον πρωθυπουργό χρειάζεται για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ένα πολιτικό πρόσωπο που εκλέγεται από τους πολίτες για 25 προς 26 συναπτά έτη, με κύρος και ενωτικά χαρακτηριστικά».

«Ενωτικά πρόσωπα – το υποστηρίζω όλες αυτές τις μέρες, χωρίς να γνωρίζω κάτι – έχουν όλοι οι πολιτικοί χώροι. Δεν ανήκουν οι έννοιες αυτές της ενότητας, του κύρους μονοπωλιακά σε κάποιον πολιτικό χώρο. Και έχει και η Κεντροαριστερά και το Κέντρο και η Κεντροδεξιά», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το αν με την πρόταση του κ. Τασούλα «δυναμιτίστηκε» το ενδεχόμενο συναίνεσης με το ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε: «Θα έλεγα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και δεν θα σας παραπέμψω μόνο στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις της ιστορίας, που πρόεδροι κομμάτων και πρωθυπουργοί – ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990 και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 με την επανεκλογή του κ. Παπούλια – πρότειναν πρόσωπο από τον δικό τους πολιτικό χώρο. Εγώ θα σας πω ότι οι επιλογές πρέπει να κρίνονται με βάση τα γνωρίσματα των προσώπων. Ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία το 2019 και πολύ σημαντικότερο για μένα είναι η επανεκλογή του το 2023 σε δύο διαδικασίες, του Μαϊου και του Ιουνίου, επί τη βάσει της οποίας έκριναν οι βουλευτές, 270 και 249 τη δεύτερη φορά, τη θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής. Είναι ένα πρόσωπο, το οποίο δεν έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα να αμφισβητηθεί το κύρος του, η αξιοπιστία του, η ευρύτητα της γνώσης του, τα ενωτικά του χαρακτηριστικά».

«Δεν υπάρχει κανόνας. Υπάρχουν πρόσωπα. Και οι επιλογές κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης σχετικά με την παράδοση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την αντίπαλη πολιτική παράταξη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Είδα το ΠΑΣΟΚ να βγάζει μια ανακοίνωση – ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγες ώρες, δεν είναι προσωπικό το θέμα – η οποία θεωρώ ότι είναι μια “μικρή” ανακοίνωση. Είναι μια ανακοίνωση ενός μικρού κόμματος, όχι ενός κόμματος που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για κάτι περισσότερο, ενός κόμματος διαμαρτυρίας. Τι σχέση έχει ο κ. Τασούλας, η πορεία του, η διαδρομή του, η παρουσία του ως πρόεδρος της Βουλής, η όλη του εικόνα, ο σεβασμός του στους πολιτικούς αντιπάλους με την άκρα Δεξιά, την μέρα μάλιστα που ψηφίστηκε μια τροπολογία για την χρηματοδότηση των “Σπαρτιατών”;».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων: «Κατ’ αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παίζουμε με τους θεσμούς, ενώ χρησιμοποίησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ρίξει μια κυβέρνηση μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και κατηγορούν το κόμμα, την κυβέρνηση που ψήφισε μια σειρά από τροπολογίες, των οποίων έκανε χρήση η Δικαιοσύνη, γιατί η Δικαιοσύνη αποφάσισε να μην είναι στην Βουλή ακροδεξιά μορφώματα ως εγκληματικές οργανώσεις. Γιατί αυτό είναι το κρίσιμο. Η δράση η ποινική κάποιων. Αυτό έγινε με πρωτοβουλίες, μια σειρά από πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Νομίζω ότι το να βάζουμε την ταμπέλα της άκρας Δεξιάς σε πρόσωπα που έχουν μια μακρά διαδρομή, μόνο και μόνο για να ρίξουμε τοξικά στοιχεία στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν δίνει κάτι. Αν ψάχνουν να βρουν απαντήσεις για το πώς γίνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ τώρα, ενώ είναι στην αντιπολίτευση – έστω και όπως ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση, με έναν ιδιαίτερο τρόπο – πώς γίνεται το κόμμα της αντιπολίτευσης να πέφτει δημοσκοπικά, η απάντηση είναι στο “όχι σε όλα”, σε ανακοινώσεις που δεν ταιριάζουν ούτε στα πρόσωπα, ούτε στις συγκυρίες».

«Καλώ το ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, να εξετάσει τη στάση του. Μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, εξέδωσε μία “μικρή” ανακοίνωση, που παραπέμπει σε μικρό κόμμα. Σημαντικότερη είναι η συναινετική θητεία, από την ευρύτερη πλειοψηφία, την οποία επιδιώκουμε. Προτρέπουμε τα κόμματα να κοιτάξουν πίσω από τις κομματικές ταμπέλες», σημείωσε.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα, για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τη δήλωση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, από το βήμα της Ολομέλειας, ότι η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποτελεί κορυφαία τιμή αλλά και ευθύνη, τόσο η πρόεδρος της Πλεύσης ΕλευθερίαςΖωή Κωνσταντοπούλου όσο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν και πήραν τον λόγο για να τοποθετηθούν.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία πήρε πρώτη τον λόγο χαρακτήρισε «αδιανόητο να ανεβαίνει στο βήμα ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι και πρόεδρος της Βουλής και να ορίζει ημερομηνία πρώτης εκλογής χωρίς να καλέσει τα όργανα της Βουλής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚΠαναγιώτης Δουδωνής, επιτέθηκε στον κ. Τασούλα σημειώνοντας ότι «παρουσία περιοδευόντων κλακαδόρων βουλευτών απευθύνθηκε στο κοινό του καταστρατηγώντας οποιαδήποτε έννοια σεβασμού των θεσμών», ενώ έκανε λόγο για μικροπολιτική επιλογή με πλήρη απουσία θεσμικών αντιβάρων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Δουδωνής, ο κ. Τασούλας «διεξήγαγε πραξικόπημα μαζί με τους “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ” στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να διοριστούν το ΕΣΡ και η ΑΔΑΕ». «Δεν είναι ένας απλώς ένας κομματικός Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι ένας μικροκομματικός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τασούλα «πολιτικό με ήθος, με μεγάλη πολιτική διαδρομή».

«Ακριβώς το ήθος του αποδεικνύει ότι επέλεξε η δήλωση να γίνει από το βήμα της Βουλής και αντί να τύχει σεβασμού και αναγνώρισης, έτυχε της πιο έντονης κριτικής. Ακούγοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, νόμιζα ότι άκουγα την κ. Κωνσταντοπούλου», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΓιώργος Γαβρήλος, αφού ευχήθηκε «ο κάθε υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να μπορέσει να εκφράσει την εθνική ενότητα και ομοψυχία και την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με ευθύνη της δεν λαμβάνονται θεσμικές πρωτοβουλίες και δεν θωρακίζεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα απέναντι στα φασιστικά μορφώματα». 

Τσουκαλάς: Ο κ. Μητσοτάκης κονταίνει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον φέρνει στα κομματικά και προσωπικά του μέτρα

«Ο Πρωθυπουργός απέδειξε σήμερα ότι δεν έχει συναίσθηση τι σημαίνει συναίνεση ακόμη και σε ύψιστα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτή είχε κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς και συνέχισε λέγοντας:

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια στενά κομματική επιλογή, επιλέγοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός της Νέας Δημοκρατίας για το ύπατο αξίωμα. Λειτούργησε μονοκομματικά σπάζοντας τις πολιτικές παραδόσεις και αποκαλύπτοντας τη βαθιά πολιτική του ανασφάλεια.

Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο απόλυτα με την κυβερνητική παράταξη. Η πρόσφατη συνταγματική αλλαγή είχε στόχο να μη γίνεται «παιχνίδι εκλογών» ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας και είναι λυπηρό ότι ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί αυτή την αλλαγή για κομματικό του όφελος και για να φέρει τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό στα προσωπικά και κομματικά του μέτρα.

Το ΠΑΣΟΚ κράτησε όλο αυτό το διάστημα μια βαθιά θεσμική στάση σεβόμενο τη διαδικασία αλλά και το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου.

Με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος. Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς, στον δρόμο που επέλεξε».

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε να πορευτεί αγκαλιά με την Ακροδεξιά»

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε να πορευτεί αγκαλιά με την Ακροδεξιά. Οι αιτίες ανοχής της κυβέρνησης στο μόρφωμα των “Σπαρτιατών” σήμερα αποκαλύφθηκαν», σχολίασε αργότερα σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Τσουκαλάς.

Προσθέτει ότι «δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, όπου επισημαίναμε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε ως συνοδοιπόρους του την Ακροδεξιά και ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών”, Βασίλης Στίγκας, έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήρια του».

ΠΑΣΟΚ: Αποφασίζει την Πέμπτη το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Τα σενάρια για τα ονόματα

Σημειώνεται ότι συνεδριάζει το πρωί της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου στην Αίθουσα 111 στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι η πρόταση του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει να ανακοινώσει τον δικό του υποψήφιο για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα, με το βλέμμα στραμμένο στην επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή του Κώστα Τασούλα, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού ως μια κίνηση που εξυπηρετεί εσωκομματικές σκοπιμότητες.

Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει δικό του πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τόνισε ο Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο ΕΡΤNews, έπειτα από την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 1, είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος. Όταν θέλουμε να είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να μπορεί να συμπυκνώσει την εθνική ενότητα, να εγγυηθεί την θεσμική ομαλότητα και να αναδεικνύει και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος. Αλλά εδώ μοιάζει με μια πολύ στενή κομματική επιλογή. Eμείς έχουμε από την αρχή πει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μια στενή κομματική επιλογή», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την επιλογή του Πρωθυπουργού για την Προεδρία, απ’ ό,τι φαίνεται, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε πάρει ήδη την απόφασή της, να προτείνει το δικό της όνομα για το αξίωμα. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη 15 Ιανουαρίου, η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8, είπε: «Θα κατεβάσουμε δική μας πρόταση».

Μέχρι στιγμής ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με μια σειρά από στελέχη της Κεντροαριστεράς, επιχειρώντας παράλληλα να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αποφύγει τις φήμες γύρω από το πρόσωπο.

Παρ’ ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες ψηλά στην ατζέντα του κ. Ανδρουλάκη βρίσκονται τα ονόματα των κ.κ. Τάσου Γιαννίτση, ακαδημαϊκού και πρώην υπουργού στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη, του Νίκου Αλιβιζάτου, που είχε προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015 από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, καθώς και του Σταύρου Μπένου, πρώην υπουργού και νυν προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προταθεί και κάποιο πρόσωπο – έκπληξη.

«Πυρά» Νίκου Ρωμανού κατά ΠΑΣΟΚ: «Θλιβερή και κατάπτυστη η δήλωση του κ. Τσουκαλά»

«Την ημέρα που η Βουλή αποφάσισε την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος των “Σπαρτιατών”, σε εφαρμογή διάταξης του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε ψηφιστεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τον δρόμο του πολιτικού κατήφορου και του βούρκου», δήλωσε ο Νίκος Ρωμανός.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ πρόσθεσε:

«Η θλιβερή και κατάπτυστη δήλωση του κ. Τσουκαλά δεν μπορεί να καλύψει την πολιτική απόγνωση του ΠΑΣΟΚ, που αντί να λασπολογεί, θα όφειλε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί δεν προτίθεται να ψηφίσει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έναν πολιτικό, τον οποίο υπερψήφισε τρεις φορές ως Πρόεδρο της Βουλής».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ: Στενά κομματική επιλογή η πρόταση Τασούλα

Για μία «απολύτως στενά κομματική επιλογή» κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, σύμφωνα με το ΕΡΤΝews, στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι πρόκειται για μια επιλογή που εκθέτει κατ’ αρχάς την Πρόεδρο, την οποία ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης είχε επιλέξει και δεν δείχνει παράλληλα τον δέοντα σεβασμό προς εκείνη.

Θεωρούν όμως ότι με την επιλογή που κάνει αυτή τη στιγμή Κυριάκος Μητσοτάκης, εκθέτει ταυτόχρονα και τον Νίκο Ανδρουλάκη για την στρατηγική αναμονής που εκείνος είχε επιλέξει, αναμένοντας την πρόταση από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συγκεκριμένη όμως επιλογή ο κ. Μητσοτάκης προσβάλει επί της ουσίας και τη δημοκρατική παράδοση δεκαετιών, που θέλει την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να προτείνει πρόεδρο από το αντίπαλο πολιτικό δέος, προκειμένου να υπάρξουν οι συνθήκες της ευρύτερης συναίνεσης, επιλέγοντας να υποτάξει την επιλογή Προέδρου Δημοκρατίας σε μία λογική εσωκομματικών διευθετήσεων, σε μία λογική που αφορά δηλαδή στην διευθέτηση των εσωκομματικών μετώπων, όπως λένε, που υπάρχουν μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

«Διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό ο πρωθυπουργός»

«Διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό ο πρωθυπουργός» τόνισαν λίγο αργότερα ξανά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζουν μία δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με την οποία έλεγε: «Είναι σημαντικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά… Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

Οι πηγές επισημαίνουν ότι «αυτά ακριβώς κατά λέξη είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του πριν από τρεις μήνες και τώρα, διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό, προκρίνει μια στενά κομματική υποψηφιότητα».

Κουτσούμπας: Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας – Το κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο

«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για την επιλογή του Κώστα Τασούλα.

«Γι’ αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Κυριάκος Βελόπουλος: Απελπισμένη η επιλογή του πρωθυπουργού να προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για την επιλογή του πρωθυπουργού να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Στην πολιτική δεν είναι μόνο θέμα προσώπων αλλά είναι και θέμα πολιτικών. Άλλο ο πρόεδρος της Βουλής και άλλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο θεσμικός ρόλος της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέπει να έχει εξωστρέφεια, να έχει διεθνές κύρος, να τον γνωρίζουν στον πλανήτη» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και προσέθεσε:

«Ως πρόεδρος της Βουλής ήταν βαθιά κομματικός και αντικανονιστικός. Είναι εκείνος που δέχθηκε να μιλήσουν οι ναζιστές των Αζώφ εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι εκείνος που δεν απάντησε ποτέ στην πρόταση της Ελληνικής Λύσης για πρόσκληση στον Έλον Μασκ και μάλιστα ειρωνευόταν. Είναι εκείνος που υπερασπίστηκε την woke ατζέντα. Στο θέμα βέβαια των Τεμπών τον εκθέτουν οι δικογραφίες στο συρτάρι του.

Απελπισμένη επιλογή του πρωθυπουργού, διότι πολύ απλά δεν μπορούσε να βρει κανέναν άλλον. Και μάλιστα επέλεξε έναν δήθεν δεξιό, ο οποίος ψήφισε όλα τα αντιλαϊκά και τα αντιδεξιά μέτρα αυτής της κυβέρνησης. Εξάλλου δεν είμαστε όλοι για όλα».

 

Νατσιός: «Η πρόταση της ΝΔ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί ομολογία αποτυχίας της θητείας της Κ. Σακελλαρoπούλου»

Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) τον Κωνσταντίνο Τασούλα σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός.

Ο ίδιος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», σχολίασε την εν λόγω ενέργεια ως εξής:

«Η σημερινή πρόταση της ΝΔ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί πρωτίστως ομολογία αποτυχίας της θητείας της κας Σακελλαροπούλου. Ως ΝΙΚΗ δικαιωνόμαστε για την επικριτική μας στάση προς αυτήν. Κατά τα λοιπά για την πρόταση Τασούλα έχουμε πολλά να πούμε για τα δείγματα γραφής του και πρώτα πρώτα για την υποστηρικτική του ομιλία στον γάμο των ομοφυλοφίλων».

Νέα Αριστερά: Η Δεξιά δεν αλλάζει – Η έγνοια του κ. Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία

«Η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η έγνοια του κυρίου Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία και τους ακροδεξιούς ενοίκους της. Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη. Ο κύριος Τασούλας σε όλα τα κρίσιμα θέματα για το κράτος δικαίου -σκάνδαλο υποκλοπών και έγκλημα Τεμπών- έκανε τα πάντα για να στηρίξει τον κύριο Μητσοτάκη και όχι τη διερεύνηση της αλήθειας. Με αυτήν την προϋπηρεσία είναι ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει η Νέα Αριστερά και καταλήγει:

«Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ξέρουν πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα σήμερα αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να υπεκφεύγουν είχαν κάνει το αυτονόητο στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κυρίου Ράμμου για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Οι μικροκομματικές τους επιλογές αποδυνάμωσαν τη δυνατότητα αμφισβήτησής του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη για την υπαγωγή των θεσμών της χώρας στη Νέα Δημοκρατία».

Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία – Πώς γίνεται η εκλογή και τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διαδικασία

Από το βήμα της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε ότι η πρώτη ψηφοφορία στην Βουλή για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 1 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος και εκλέγεται από τη Βουλή. Έχει το δικαίωμα της επανεκλογής μία μόνο φορά.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει, ενώπιον της Βουλής όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα.

Τασούλας

Βάσει του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό της Βουλής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη σ’ αυτήν ημερομηνία ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος.

Της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση.

H Boυλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπoρoύν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. H oνoμαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με oνoμαστική κλήση. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όπoιoς συγκεντρώσει την κατά το άρθρο 32 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος πλειοψηφία.

Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Συντάγματος η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση πολέμου, έως τη λήξη του.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.

Τα προσόντα εκλογιμότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το άρθρο 31 του Συντάγματος ορίζει ότι τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος είναι τέσσερα:

  • Η ελληνική ιθαγένεια, η οποία πρέπει να έχει αποκτηθεί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από την εκλογή.
  • Η ελληνική καταγωγή, από τον πατέρα ή τη μητέρα.
  • Η συμπλήρωση του τεσσαρακοστού έτους της ηλικίας κατά την ημέρα της εκλογής.
  • Η νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα).
  • Το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, θέση ή έργο.

Προεδρία της Δημοκρατίας: Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την επιλογή Τασούλα – «Χωρίς ρίσκο, συντηρητική κίνηση της κυβέρνησης»

Η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία αναλύουν την κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Reuters χαρακτηρίζει την επιλογή ως «χωρίς ρίσκο, συντηρητική κίνηση», ενώ το Bloomberg σημειώνει ότι ο κ. Τασούλας είναι «στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού». Στο ίδιο μήκος κύματος, το Associated Press αναφέρεται στην υποψηφιότητα συνδέοντάς την με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Reuters: «Χωρίς ρίσκο, συντηρητική κίνηση» η επιλογή του Τασούλα

Το Reuters αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε την Τετάρτη τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα από το κεντροδεξιό κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία.

Η πενταετής θητεία της προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου λήγει τον Μάρτιο και η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την εν πολλοίς εθιμοτυπική θέση αναμένεται στις 25 Ιανουαρίου. Για να τη διαδεχθεί, ένας υποψήφιος χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 151 βουλευτών στο κοινοβούλιο των 300 εδρών.

Η Νέα Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, έχει 156 έδρες, αλλά η πρόσφατη αποπομπή ενός πρώην πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική της ομάδα έχει αφήσει κάποιες αμφιβολίες για τη συνοχή της.

Το κόμμα έχει επίσης σημειώσει πτώση στα ποσοστά δημοτικότητας λόγω της κρίσης του κόστους ζωής και των μεταρρυθμίσεων που έχουν απομακρύνει ορισμένους από τους βασικούς συντηρητικούς ψηφοφόρους του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι επέλεξε τον 66χρονο, ο οποίος είναι δικηγόρος και νομοθέτης από το 2000 και διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, λόγω της πολιτικής του εμπειρίας, της ευρείας αποδοχής και του «ενωτικού του πνεύματος». Ο Τασούλας δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η πρόταση αποτελεί ύψιστη τιμή.

Η υποψηφιότητά του θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως μια χωρίς ρίσκο, συντηρητική κίνηση της κυβέρνησης που θέλει να εξασφαλίσει τη στήριξη όλων των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας και να διατηρήσει την πλειοψηφία της.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του. Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει για τη θέση τη Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργό Οικονομίας που διετέλεσε διευθύντρια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Μητσοτάκης τους κάλεσε να εξετάσουν [σ.σ στήριξη της υποψηφιότητας]. «Θα είναι μια επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα», δήλωσε ο Μητσοτάκης, ευχαριστώντας τη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας.

«Προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα», ανέφερε σε δήλωσή της η Σακελλαροπούλου, ευχόμενη στον επόμενο Έλληνα πρόεδρο καλή επιτυχία».

Bloomberg: «Στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού»

Το Bloomberg αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ονόμασε τον Κωνσταντίνο Τασούλα, πρόεδρο της Βουλής, ως την επιλογή του για τη θέση του νέου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Τασούλας, στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού, θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση των βουλευτών προτού διοριστεί αρχηγός του κράτους, μια κυρίως συμβολική θέση».

Από την πλευρά του, το Associated Press τονίζει τα παρακάτω: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής να είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, είναι πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου από το 2019. Δικηγόρος στο επάγγελμα, κατείχε στο παρελθόν θέσεις υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας.

Ο σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός πρόεδρος της Ελλάδας εκλέγεται για πενταετή θητεία από τους 300 νομοθέτες της χώρας, σε μια διαδικασία που μπορεί να επεκταθεί έως και σε πέντε γύρους.

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο, χρειάζεται 200 ψήφους, με τον αριθμό αυτό να πέφτει στις 180 στον τρίτο γύρο και την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 ψήφων στον τέταρτο γύρο. Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατέχει σήμερα 156 έδρες, ακολουθούμενο από το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ με 31 έδρες και τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ με 26 έδρες. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας έχει οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου».

Associated Press: Ο πρόεδρος της Βουλής, υπέρμαχος της επιστροφής των γλυπτών από τη Βρετανία, προορίζεται για Πρόεδρος της Ελλάδας

«Η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας πρότεινε την Τετάρτη τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, κορυφαίο υποστηρικτή της επιστροφής των αμφισβητούμενων γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της χώρας», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Associated Press.

Ο Τασούλας, ένας 65χρονος δικηγόρος και μέλος του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού πριν από μια δεκαετία και συνέβαλε στην αναζωογόνηση της εκστρατείας της Ελλάδας για την ανάκτηση των μαρμάρων του Παρθενώνα ηλικίας 2.500 ετών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του φιλοξένησε στην Αθήνα τη δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία προσέφερε την υποστήριξή της στην προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή των γλυπτών. Η Κλούνεϊ, σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, βοήθησε στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την εκστρατεία.

Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από την Ακρόπολη στην Αθήνα από τον Βρετανό διπλωμάτη λόρδο Έλγιν στις αρχές του 1800 και έκτοτε φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αφαίρεσή τους ήταν παράνομη και επιδιώκει να τα επανενώσει με άλλα αντικείμενα του Παρθενώνα που εκτίθενται σε μουσείο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επιστροφή των γλυπτών είναι πιο πιθανή τώρα, λόγω του ότι η κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να είναι ανοιχτή σε δανειακές συμβάσεις. Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για μια πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνουν πιθανότατα μια προσφορά για τη διευκόλυνση εκ περιτροπής εκθέσεων αρχαίων ελληνικών αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ελληνική προεδρία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική, με τον πρόεδρο να εκλέγεται για πενταετή θητεία από τους 300 νομοθέτες της χώρας μέσω μιας διαδικασίας που μπορεί να απαιτήσει έως και πέντε γύρους ψηφοφορίας. Για τη νίκη στον πρώτο ή δεύτερο γύρο απαιτούνται 200 ψήφοι, που μειώνονται σε 180 στον τρίτο γύρο και σε απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 στον τέταρτο γύρο.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατέχει επί του παρόντος 156 έδρες, με το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ να ελέγχει 31 και τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ 26 έδρες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την υποψηφιότητα ενός πολιτικά συντηρητικού, θεωρώντας την ως χαμένη ευκαιρία για την οικοδόμηση συναίνεσης.

Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε την υποψηφιότητα ως «ύψιστη τιμή και ευθύνη», προσθέτοντας: «Έχουμε εισέλθει σε όλο και πιο ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς στην περιοχή μας και παγκοσμίως. Η διατήρηση της εθνικής ενότητας και η διασφάλιση της αρμονικής λειτουργίας των κρατικών θεσμών έχουν γίνει ακόμη πιο κρίσιμες για τη σταθερότητα και την ευημερία της χώρας μας».

Η νυν πρόεδρος της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρετεί ως επικεφαλής του ελληνικού κράτους, δεν προτάθηκε για δεύτερη θητεία.

Το παρασκήνιο γύρω από τον διάδοχο του Κωνσταντίνου Τασούλα, στην Προεδρία της Βουλής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου, φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει άμεσα και το ζήτημα της διαδοχής του Κωνσταντίνου Τασούλα στην προεδρία της Βουλής.

Μια μόλις ώρα έπειτα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τασούλα, ο Νικήτας Κακλαμάνης πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οριστικοποιήθηκε ότι ο κ. Κακλαμάνης θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανώς την ερχόμενη Δευτέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου