Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 29, 2025

Ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιερές εστίες 6.000 ετών – Τι «μαρτυρούν» τα ευρήματα από τα τείχη και τα κεραμικά θραύσματα

Αρχαιολογικές ανασκαφές στο κάστρο και το ύψωμα του Tadım (Tadım Höyük), στα όρια του χωριού

Tadim στην Έλαζιγ, εξακολουθούν να αποκαλύπτουν σημαντικά ευρήματα που αναδεικνύουν την ιστορία της περιοχής.


Οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται από το Αρχαιολογικό και Εθνολογικό μουσείο της Έλαζιγ, έχουν φέρει στο φως πολλά τεχνουργήματα που χρονολογούνται στην ύστερη Χαλκολιθική και την πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

 Τις ανακαλύψεις ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Έλαζιγ, Numan Hatipoğlu στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας τη σημασία των ευρημάτων για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής

Το ύψωμα Tadim στην επαρχία Έλαζιγ, στην Τουρκία, είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που ανάγεται στη Νεολιθική περίοδο και κατοικείτο αδιάλειπτα για εκατοντάδες χρόνια.

Το ύψωμα ήταν τμήμα του ευρύτερου πολιτισμού που περιλαμβάνει την πλούσια ιστορία και τους ετερόκλητους πληθυσμούς της περιοχής, στην οποία έζησαν και πολιτισμοί της Ύστερης Χαλκολιθικής και της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.


Το χωριό με την ονομασία Dadíma, από τα γραπτά του Έλληνα πεζογράφου και γεωγράφου, Γεώργιου Κύπριου από το 610 και, με την ονομασία Tadem σε αρμένικες πηγές του 1628, ήταν κέντρο διοίκησης του τέταρτου Βασιλείου της Αρμενίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στην επαρχία Έλαζιγ, στην αρχαία αρμενική επαρχία Σωφινή, το Tadim θεωρείται πως ήταν πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας του τέταρτου Βασιλείου της Αρμενίας.

Αρχαιολογικά ευρήματα

Ανάμεσα στις ανακαλύψεις, υπάρχουν δώδεκα κομμάτια κεραμικής Karaz, τα οποία χρονολογούνται στο 4.000 – 3.000 π.Χ., ένα ζωγραφισμένο αγγείο διακοσμημένο με μοτίβα αγριοκάτσικου από το 3.200 π.Χ. και δύο μοναδικές, ιερές εστίες στις οποίες απεικονίζονται διακοσμήσεις με ταύρο, επίσης του 4.000 – 3.000 π.Χ.

Οι ιερές εστίες υπολογίζεται πως είναι 6.000 ετών και προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική ζωή της περιοχής.

Θεωρείται πως, την εποχή αυτή, όταν η φωτιά θεωρούταν ιερή, άναβαν τις  εστίες σε θρησκευτικά τελετουργικά που αναπαριστούσαν την οικογένεια.

Στο σημείο των ανασκαφών, έχουν αποκαλυφθεί έξι διαφορετικά πολιτισμικά επίπεδα, από τις περιόδους των Οθωμανών, των Σελτζούκων, της πρώιμης και ύστερης Εποχής του Χαλκού, της Ύστερης Χαλκολιθικής και της Νεολιθικής.

Τα ευρήματα από τα τείχη και τα κεραμικά θραύσματα που αποκαλύφθηκαν κατά στρώματα, μαρτυρούν πως, η περιοχή κατοικείτο συνεχόμενα για εκατοντάδες χρόνια.

Φωτογραφία: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της Έλαζιγ, Numan Hatipoğlu.
Φωτογραφία: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της Έλαζιγ, Numan Hatipoğlu.

Προστατεύοντας τις ιερές εστίες των 6.000 χρόνων

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ανακαλύφθηκαν τριανταένα τεχνουργήματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο αποκατάστασης και συντήρησης του Ντιγιάρμπακιρ, για τις διεργασίες της αποκατάστασης και της συντήρησης.

Μεταξύ των τεχνουργημάτων ξεχωρίζουν οι δύο ιερές εστίες των 6.000 ετών.

Με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, τα τεχνουργήματα θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό και Εθνολογικό μουσείο της Έλαζιγ, για να τα θαυμάζει και το κοινό.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται

Οι ανασκαφές στο κάστρο και τον τύμβο στην Tadım, από την Περιφερειακή Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού, θα ξαναρχίσουν τις επόμενες ημέρες, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες της εποχής.

Οι αρχαιολόγοι, συνεχίζοντας τις προσπάθειές τους, συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής και θα αποκαλύψουν νέα ευρήματα.


Οι ανακαλύψεις, εκτός από το ότι προσφέρουν στοιχεία για την αρχαία ιστορία της Ανατολίας, τονίζουν τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Έλαζιγ.

Επίσης, θεωρείται πως, οι προσπάθειες αυτές, θα ενισχύουν τη δυναμική του τουρισμού της περιοχής.

Η προσήλωση στη διατήρηση και την αποκάλυψη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της επαρχίας, παραμένει ακλόνητη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου