Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 30, 2025

Ανακαλύφθηκε μεταλλική σφραγίδα που αμφισβητεί την προέλευση εμβληματικής περικεφαλαίας – Ο έφιππος πολεμιστής και η λεπτομέρεια με το χαλινάρι αλόγου

Ένα πρόσφατο εύρημα στο νησί της Δανίας, το Τούσινγκε, έχει πυροδοτήσει τη σοβαρή επαναξιολόγηση της προέλευσης της γνωστής περικεφαλαίας Σάτον Χου, έναν θησαυρό της Αγγλοσαξονικής ιστορίας, ο οποίος θεωρείται πως συνδέεται με την Σουηδία. Ανακαλύφθηκε από κάποιον χειριστή ανιχνευτή μετάλλων.
 Η μικρή μεταλλική σφραγίδα, που ανακαλύφθηκε (“patrice,”) μοιάζει εντυπωσιακά με μοτίβα στην περικεφαλαία Σάτον Χου, υποδηλώνοντας πως το εντυπωσιακό τεχνούργημα, τελικά μπορεί να φιλοτεχνήθηκε στην Δανία και όχι στην Σουηδία.

Η περικεφαλαία Σάτον Χου έχει χαρακτηριστεί ως “Βρετανικός Τουταγχαμών”. Ανακαλύφθηκε το 1939, κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής ανασκαφής στο Σάφολκ.


Πιστεύεται ότι ήταν θαμμένη από τις αρχές του 7ου αιώνα και ήταν τμήμα μιας ταφής σε βασιλικό πλοίο. Ενδεχομένως να ανήκε στον βασιλιά Ρίντβαλντ της Ανατολικής Αγγλίας.

Για δεκαετίες, οι ιστορικοί ανάγουν την προέλευση της περικεφαλαίας στην περιοχή Uppland της Σουηδίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί παρόμοια μοτίβα που απεικονίζουν έφιππους πολεμιστές.

Αναθεώρηση μιας μακρόχρονης αντίληψης

Η πρόσφατη ανακάλυψη στο Τούσινγκε όμως, κάνει τους ειδικούς να αναθεωρήσουν το αφήγημα αυτό. Το μοτίβο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μόλις 5 εκ. επί 4 εκ., απεικονίζει έναν έφιππο πολεμιστή που μοιάζει πολύ με την περικεφαλαία του Σάτον Χου.

Ο Peter Pentz, έφορος στο εθνικό μουσείο της Δανίας, σημειώνει πως οι λεπτομέρειες στη σφραγίδα που βρέθηκε στο Τούσινγκε, όπως η περιχειρίδα και το χαλινάρι του αλόγου, μοιάζουν πολύ με το σχέδιο της περικεφαλαίας του Σάτον Χου, παρά σε σουηδικά τεχνουργήματα.


Ο Peter Pentz με το εύρημα από το Τούσιγνκε. Φωτογραφία: John Fhær Engedal Nissen, The National Museum of Denmark
Ο Peter Pentz με το εύρημα από το Τούσιγνκε. Φωτογραφία: John Fhær Engedal Nissen, The National Museum of Denmark

Ο Pentz επισημαίνει τις συνέπειες της ανακάλυψης, δηλώνοντας:

Αν πράγματι αποδειχθεί πως η περικεφαλαία του Σάτον Χου έχει προέλευση από την Δανία, μπορεί να αλλάξει σημαντικά την κατανόηση των δυναμικών της εξουσίας στην Βόρεια Ευρώπη του 7ου αιώνα”. Ανατρέπει τη μακροχρόνια πεποίθηση σύμφωνα με την οποία η Δανία είχε μόνο περιφερειακό ρόλο την περίοδο αυτή, υποδηλώνοντας αντίθετα, πως ήταν μια κεντρική δύναμη με επιρροή σε περιοχές όπως ήταν η Αγγλία και η Σουηδία”.


Το εύρημα του Τούσινγκε, εκτός από το ότι εγείρει ερωτήματα για την προέλευση της περικεφαλαίας, προσφέρει στοιχεία για την παράδοση της μεταλλουργίας της Δανίας κατά τον 7ο αιώνα.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί και άλλα υπολείμματα μετάλλου, τα οποία μαρτυρούν πως εκεί μπορεί να υπήρχε κάποιο εργαστήριο με τη δυνατότητα δημιουργίας τόσο περίτεχνων σχεδίων.

Αναθεώρηση των αντιλήψεων για την πολιτική και πολιτιστική κατάσταση του Μεσαίωνα

Όσο οι ερευνητές εξακολουθούν να αναλύουν τις ομοιότητες ανάμεσα στη σφραγίδα του Τούσινγκε και της περικεφαλαίας του Σάτον Χου, με τη χρήση τρισδιάστατης σάρωσης, τα αποτελέσματα της νέας ανακάλυψης, μπορεί να ανακαθορίσουν την κατανόηση για το πολιτιστικό και πολιτικό τοπίο της Ευρώπης στον πρώιμο Μεσαίωνα.

Η σφραγίδα θα τεθεί προς έκθεση από την 1η Απριλίου στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας, οδηγώντας σε περαιτέρω εξερεύνηση αυτού του συναρπαστικού κεφαλαίου της ιστορίας.

Τέλος, η ανακάλυψη του Τούσινγκε, εκτός από το ότι αμφισβητεί προγενέστερες υποθέσεις για την προέλευση της περικεφαλαίας του Σάτον Χου, ανοίγει νέες διόδους για την κατανόηση και τη σύνδεση των πρώτων μεσαιωνικών κοινωνιών της Βόρειας Ευρώπης.

Όσο οι ειδικοί αναλύουν το εύρημα, θα εξελίσσεται και το αφήγημα της περικεφαλαίας του Σάτον Χου, αποκαλύπτοντας μια πιο περίπλοκη εικόνα της εξουσίας και της τεχνικής επιδεξιότητας του 7ου αιώνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου