Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι άνδρες έχουν σημαντικά λιγότερο ευαίσθητη ακοή από τις γυναίκες σε όλες τις συχνότητες και σε όλους τους πληθυσμούς.
Και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό γιατί δεν άκουσαν την παράκληση να πλύνουν τα πιάτα ή να βγάλουν τα σκουπίδια, λεει το Dailymail.
Η έρευνα επιβεβαιώνει
Όπως δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports ,διεθνής ομάδα επιστημόνων διεξήγαγε τεστ ακοής σε 450 άτομα σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων εκείνοι του Εκουαδόρ, της Αγγλίας, της Γκαμπόν, της Νότιας Αφρικής και του Ουζμπεκιστάν.
Διερεύνησαν την ευαισθησία του κοχλία μέσα στο αυτί, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδει τα εγκεφαλικά σήματα ως αντίδταση σε διαφορετικά πλάτη και συχνότητες ήχου.
Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι έχουν γενικά καλύτερη ακοή στο δεξί τους αυτί, σε σύγκριση με το αριστερό, και ότι η ακοή συνήθως μειώνεται με την ηλικία.
Ωστόσο, εξεπλάγησαν από τα ευρήματά τους σχετικά με τις επιδράσεις του φύλου.
Ζήτημα φύλου
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η ακοή επηρεάζεται περισσότερο από το φύλο παρά από την ηλικία, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν κατά μέσο όρο δύο ντεσιμπέλ πιο ευαίσθητη ακοή από τους άνδρες σε όλους τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.
Ενώ αυτό θεωρείται γενικά ότι είναι μια πολύ λεπτή διαφορά στην ένταση, οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι σημαντική.
Ο καθηγητής Turi King, συν-συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο του Bath, δήλωσε: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες είχαν δύο ντεσιμπέλ πιο ευαίσθητη ακοή σε όλους τους πληθυσμούς που μετρήσαμε, και αυτό εξηγούσε τις περισσότερες από τις διαφορές μεταξύ των ατόμων.
«Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη διαφορετική έκθεση σε ορμόνες κατά την ανάπτυξη στη μήτρα, λόγω του ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν μικρές δομικές διαφορές στην ανατομία του κοχλία».
Εκτός από την υψηλότερη ευαισθησία στην ακοή, οι γυναίκες έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις σε άλλα τεστ ακοής και αντίληψης της ομιλίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός τους είναι επίσης καλύτερος στην επεξεργασία των πληροφοριών.
«Δεν ξέρουμε πραγματικά γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά δεδομένης της επιβλαβούς επίδρασης του θορύβου στη συνολική υγεία, όπως η ποιότητα του ύπνου και η αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, το να έχεις πιο ευαίσθητη ακοή σε θορυβώδες περιβάλλον μπορεί να μην είναι πάντα καλό πράγμα».
Πως επηρεάζει το περιβάλλον
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το περιβάλλον ενός ατόμου ήταν η δεύτερη πιο σημαντική επιρροή στην ακοή του.
Οι άνθρωποι που ζούσαν σε δασικές περιοχές είχαν την υψηλότερη ευαισθησία στην ακοή και όσοι ζούσαν σε μεγάλα υψόμετρα είχαν τη χαμηλότερη, ανακάλυψε η ομάδα.
Υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι που ζουν σε δάση θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερη ευαισθησία επειδή έχουν προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον με πολλούς μη ανθρώπινους ήχους, όπου η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη για την επιβίωση.
Διαφορετικά, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης, είπαν.
Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα μπορεί να έχουν μειωμένη ευαισθησία για διάφορους λόγους, όπως η επίδραση της χαμηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης στις μετρήσεις, η πιθανή μείωση του ήχου σε περιβάλλοντα με μεγάλο υψόμετρο ή οι φυσιολογικές προσαρμογές σε χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης μια διαφορά μεταξύ αστικών και αγροτικών πληθυσμών, με εκείνους που ζουν στις πόλεις να έχουν μια στροφή προς τις υψηλότερες συχνότητες, πιθανώς λόγω του φιλτραρίσματος των χαμηλών συχνοτήτων του κυκλοφοριακού θορύβου.
Νέα στοιχεία
Η Δρ Patricia Balaresque, επικεφαλής της μελέτης στο Κέντρο Βιοποικιλότητας και Περιβαλλοντικής Έρευνας στην Τουλούζη της Γαλλίας, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αμφισβητούν τις υπάρχουσες υποθέσεις και υπογραμμίζουν την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη τόσο βιολογικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες κατά τη μελέτη της ακοής.
«Ο προσδιορισμός των παραγόντων που κρύβονται πίσω από τη φυσική διακύμανση της ακοής θα βελτιώσει την κατανόηση της απώλειας ακοής και των ατομικών διαφορών στην ανοχή στο θόρυβο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου