Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 27, 2025

Τι θα πάθετε εάν ξεπαγώσετε το κρέας με ζεστό νερό

Η μέθοδος απόψυξης τροφίμων με ζεστό νερό είναι γρήγορη και εύκολη, αλλά είναι ασφαλής;

Πολλές είναι οι ημέρες, που έχουμε ξεχάσει να ξεπαγώσουμε το κρέας, παρά το γεγονός ότι είναι προγραμματισμένο και όλη η οικογένεια περιμένει ότι σε μία-δυο ώρες, θα φάει κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, η μοσχαράκι κοκκινιστό… Και κάνουμε το πιο απλό: το βάζουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό… Απλό ναι ασφαλές όχι! Αυτή η μέθοδος απόψυξης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ “δια ροπάλου” σύμφωνα με τους επιστήμονες ασφάλειας τροφίμων. Υπενθυμίζεται η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε σε κρεοπώλη στην Ισπανία, ο οποίος εκτός του ότι πουλούσε ληγμένα κρέατα, κατηγορήθηκε και ότι τα ξεπάγωνε με ζεστό νερό.
 

Ο λόγος είναι πως η απόψυξη σε ζεστό νερό -εύκολα- οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση. Το ωμό ή μαγειρεμένο κρέας και τα πουλερικά όπως όλα τα ευπαθή τρόφιμα, πρέπει να διατηρούνται σε ασφαλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της «μεγάλης απόψυξης». Και ενώ είναι ασφαλή “επ’ αόριστον” όσο είναι στην κατάψυξη, μόλις αρχίσουν να ξεπαγώνουν και γίνονται θερμότερα από 5°C, τα βακτήρια που μπορεί να υπήρχαν πριν από την κατάψυξη αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται σε επικίνδυνο βαθμό.

Τα ευπαθή τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να αποψύχονται στον πάγκο ή σε ζεστό νερό και δεν πρέπει να αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Παρόλο που το κέντρο του τροφίμου μπορεί να είναι ακόμα παγωμένο καθώς ξεπαγώνει, το εξωτερικό στρώμα του φαγητού θα μπορούσε να βρίσκεται στη «Ζώνη κινδύνου», μεταξύ 40 και 60°C – θερμοκρασίες όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Όταν ξεπαγώνετε κατεψυγμένα τρόφιμα, είναι καλύτερο να προγραμματίζετε εκ των προτέρων και να τα ξεπαγώνετε στο ψυγείο όπου θα παραμείνει σε ασφαλή, σταθερή θερμοκρασία — στους 5°C ή χαμηλότερη. Υπάρχουν τρεις ασφαλείς τρόποι για να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα: στο ψυγείο, στο κρύο νερό και στο φούρνο μικροκυμάτων. Είναι επίσης ασφαλές να μαγειρεύετε τα τρόφιμα κατευθείαν από την κατεψυγμένη κατάσταση.


Μαγείρεμα χωρίς απόψυξη: Όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ξεπαγώσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα ή απλά βιάζεστε, απλώς θυμηθείτε: είναι ασφαλές να μαγειρεύετε τρόφιμα από την κατεψυγμένη κατάσταση. Το μαγείρεμα θα διαρκέσει περίπου 50% περισσότερο από τον προτεινόμενο χρόνο για πλήρως αποψυγμένα ή φρέσκα κρέατα και πουλερικά.


Απόψυξη Ψυγείου: Ο προγραμματισμός εκ των προτέρων είναι το κλειδί για αυτήν τη μέθοδο λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται. Ένα μεγάλο κατεψυγμένο αντικείμενο όπως η γαλοπούλα απαιτεί τουλάχιστον μια μέρα (24 ώρες) για κάθε 5 κιλά βάρους. Ακόμη και μικρές ποσότητες κατεψυγμένων τροφίμων – όπως ένα κιλό κιμά ή στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα – απαιτούν μια ολόκληρη μέρα για να ξεπαγώσουν.


Μετά την απόψυξη στο ψυγείο, προϊόντα όπως κιμάς, στιφάδο, πουλερικά, θαλασσινά, παραμένουν ασφαλή και καλής ποιότητας για μία ή δύο επιπλέον ημέρες πριν το μαγείρεμα. Τα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί στο ψυγείο μπορούν να ξαναπαγωθούν χωρίς μαγείρεμα, αν και μπορεί να υπάρξει κάποια απώλεια ποιότητας. 


Απόψυξη με κρύο νερό: Αυτή η μέθοδος είναι ταχύτερη από την απόψυξη στο ψυγείο αλλά απαιτεί περισσότερη προσοχή. Τα τρόφιμα πρέπει να βρίσκονται σε στεγανή συσκευασία ή πλαστική σακούλα. Εάν η σακούλα είναι ταλαιπωρημένη ή σκισμένη, μπορεί να εισαχθούν βακτήρια από τον αέρα ή το περιβάλλον στο φαγητό. Επίσης, ο ιστός του κρέατος μπορεί να απορροφήσει νερό, με αποτέλεσμα ένα υδαρές προϊόν.


Η σακούλα πρέπει να βυθίζεται σε κρύο νερό βρύσης, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά ώστε να συνεχίσει να ξεπαγώνει. Μικρές συσκευασίες κρέατος, πουλερικών ή θαλασσινών – περίπου μισό κιλό – μπορεί να ξεπαγώσουν σε μια ώρα ή λιγότερο. Η απόψυξη για τρόφιμο από 1,5 έως δύο κιλά μπορεί να διαρκέσει 2 έως 3 ώρες. Εάν αποψυχθεί τελείως, το φαγητό πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως. Τα τρόφιμα που αποψύχονται με τη μέθοδο του κρύου νερού θα πρέπει να μαγειρεύονται πριν τα ξαναψύξετε. 

Απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων: Όταν ξεπαγώνετε τα τρόφιμα σε φούρνο μικροκυμάτων, σχεδιάστε να τα μαγειρέψετε αμέσως μετά την απόψυξη, επειδή ορισμένες περιοχές του φαγητού μπορεί να ζεσταθούν και να αρχίσουν να μαγειρεύονται κατά τη διαδικασία απόψυξης (φέρνοντας το φαγητό σε θερμοκρασίες “Επικίνδυνης Ζώνης”). Το να κρατάτε μερικώς μαγειρεμένο φαγητό δεν συνιστάται επειδή τυχόν βακτήρια που υπάρχουν δεν θα έχουν καταστραφεί και, πράγματι, το φαγητό μπορεί να έχει φτάσει σε βέλτιστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Μετά την απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων, μαγειρεύετε πάντα αμέσως μετά, είτε πρόκειται για μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων, είτε σε συμβατικό φούρνο, είτε στο γκριλ. Και τα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να μαγειρεύονται πριν τα ξαναψύξετε.


Επίσης, μην ξεπαγώνετε ποτέ τα τρόφιμα σε γκαράζ, υπόγειο, αυτοκίνητο, πλυντήριο πιάτων ή πλαστική σακούλα σκουπιδιών ,στον πάγκο της κουζίνας, σε εξωτερικούς χώρους ή στη βεράντα. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να καταστήσουν τα τρόφιμά σας μη ασφαλή για κατανάλωση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου