Το HMF μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς επιπτώσεις, θεωρείται καρκινογόνο και ταυτόχρονα η παρουσία (ή απουσία) του HMF στο μέλι είναι δείκτης ποιότητας, και όταν βρεθεί ότι υπερβαίνει το όριο, το προϊόν ανακαλείται από την αγορά. Συνέπεια αυτών των μελετών είναι η σύσταση να μην καταναλώνεται μέλι μαζί με ζεστά ροφήματα. Είναι όμως σωστή αυτή η σύσταση; Δύο Ελληνίδες Τεχνολόγοι Τροφίμων της ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ, η Ναταλία Γρηγοριάδου και η Ειρήνη Βελίαϊ, διεξήγαγαν πειράματα για να διαπιστώσουν εάν και πόσο αυξάνεται η παρουσία της HMF, όταν το μέλι προστίθεται σε ζεστό τσάι.
Μαρτίου 26, 2025
Μέλι σε ζεστό τσάι: Ευρήματα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων για την απελευθέρωση τοξικής ουσίας
Επιστήμονες τροφίμων έχουν υποστηρίξει ότι η προσθήκη μελιού σε ζεστό τσάι, γάλα ή άλλα ροφήματα ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Η θέρμανση του μελιού απελευθερώνει μία χημική ουσία που ονομάζεται 5-υδροξυμεθυλοφουρφουράαλη ( HMF) η οποία απορροφάται εύκολα από την τροφή μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα αλλά έχει μεταλλαξιογόνες και γονοτοξικές επιδράσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου