Μάθε πώς βγήκε η φράση «Μερίς του λέοντος»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «Μερίς του λέοντος». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε για το μεγαλύτερο μέρος ή το μεγαλύτερο κομμάτι από κάτι.
Η φράση προέρχεται από τον μύθο του Αισώπου «Λέων και αλώπηξ». Κάποτε το λιοντάρι, ο γάιδαρος και η αλεπού αποφάσισαν να πάνε για κυνήγι. Όταν τελείωσε το κυνήγι τους, το λιοντάρι ανέθεσε στον γάιδαρο να κάνει τη μοιρασιά. Δίκαιος ο γάιδαρος τα μοίρασε στα τρία μέρη και πρότεινε στο λιοντάρι να διαλέξει.
Εκείνο όμως θύμωσε πάρα πολύ και χύμηξε πάνω στον γάιδαρο και τον έφαγε, λέγοντας στην αλεπού να κάνει αυτή τη μοιρασιά. Εκείνη, παμπόνηρη όπως ήταν, τα έκανε όλα ένα μερίδιο και κράτησε μόνο δύο-τρία μικροπράγματα. Το λιοντάρι την ρώτησε τότε, ποιος την έμαθε να μοιράζει μ’ αυτόν τον τρόπο. «H συμφορά του γαϊδάρου», απάντησε η αλεπού. M’ αυτόν τον μύθο ο Αίσωπος θέλει να μας πει – σύμφωνα με τα όσα γράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» – ότι τα δυστυχήματα των άλλων σωφρονίζουν τους ανθρώπους και ο δυνατός παίρνει πάντα τη… μερίδα του λέοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου