Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 20, 2025

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Μετά την αρχική προειδοποίηση προς τους καταναλωτές από το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών Στουτγάρδης στη Γερμανία, για παρουσία επικίνδυνων και καρκινογόνων συστατικών στις σοκολάτες Dubai, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τώρα οι ειδικοί επεκτείνουν τις αναλύσεις σε μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα:

Όταν προσφέρεται σε μεγάλες ποσότητες κάποιο τρόφιμο που παρασκευάζεται από υλικά υψηλής ποιότητας με υψηλές τιμές, όπως σοκολάτα και φιστίκια, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχει εξαπάτηση και κίνδυνος ασφάλειας τροφίμων.


 Οι αρχικές έρευνες αποκάλυψαν ότι οκτώ εισαγόμενα δείγματα «σοκολάτας Ντουμπάι» περιείχαν εμφανή επίπεδα μολυσματικών ουσιών, μυκοτοξινών και μη δηλωμένων χρωστικών, πέντε από αυτά τα οκτώ δείγματα δεν είχαν καν πραγματική σοκολάτα και ορισμένα από τα προϊόντα, περιείχαν μη δηλωμένα αλλεργιογόνα συστατικά (όπως το σουσάμι). 

Τώρα έγινε εργαστηριακή ανάλυση σε άλλα 30 προϊόντα σοκολάτας dubai και οι ερευνητές έδωσαν μία συνολική εικόνα για τα ευρήματα της εργαστηριακής ανάλυσης και για τα 38 δείγματα. Οι αναλύσεις έδειξαν και πάλι χρήση κακής ποιότητας πρώτων υλών και παρουσία  καρκινογόνων ουσιών όπως γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων, 3-MCPD, Αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων, αφλατοξίνες. Επίσης βρήκαν απομίμηση σοκολάτας και όχι πραγματική σοκολάτα, επικίνδυνες συνθετικές πράσινες χρωστικές για να θεωρεί ο καταναλωτής ότι περιέχουν περισσότερα φιστίκια, παραπλανητικά υψηλά επίπεδα φιστικιού και αδήλωτα αλλεργιογόνα.

Τα αρχικά αποτελέσματα των δοκιμών επιβεβαιώθηκαν από το ειδικό πρόγραμμα δειγματοληψίας. Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών οι ερευνητές λένε ότι στη “σοκολάτα Ντουμπάι” από άποψη σύνθεσης και ρύπων, οι πολύ υψηλές τιμές δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση και τα άτομα που είναι αλλεργικά στο σουσάμι θα πρέπει να αποφεύγουν να την καταναλώνουν εντελώς ως προληπτικό μέτρο. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων πιο αναλυτικά:





Καρκινογόνοι γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων

Από τα 32 δείγματα που αναλύθηκαν για την παρουσία 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων που έχουν ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνοι» για τον άνθρωπο, σχεδόν τα μισά (14) βρέθηκαν θετικά. Εννέα από αυτά τα δείγματα υπερέβησαν σημαντικά το νομικά καθορισμένο ανώτατο όριο για τους εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων. Επίσης, κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση και ως εκ τούτου «μη ασφαλή», επειδή περιείχαν απαράδεκτα υψηλό επίπεδο μόλυνσης. Και τα εννέα δείγματα ήταν προϊόντα από τον ίδιο κατασκευαστή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία πιθανότατα εισήλθαν στη «σοκολάτα του Ντουμπάι» μέσω μολυσμένου φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο σχηματισμό εστέρων 3-MCPD και γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων. Ωστόσο, μέσω ορισμένων τεχνολογικών μέτρων, μπορούν επίσης να παραχθούν φοινικέλαια με χαμηλά επίπεδα αυτών των τοξικολογικά επιβλαβών ουσιών. Επομένως, τα υψηλά επίπεδα υποδηλώνουν ότι στην παραγωγή αυτών των προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν συστατικά κατώτερης ποιότητας.



Το γεγονός ότι είναι δυνατή η παραγωγή προϊόντων με χαμηλά επίπεδα εστέρων 3-MCPD και γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων αποδεικνύεται από 18 προϊόντα από την Τουρκία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία, τα οποία δεν περιείχαν καθόλου ή μόνο χαμηλά επίπεδα κάτω από τη νομικά καθορισμένη μέγιστη τιμή.
Καρκινογόνοι Αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων

Η CVUA Stuttgart εξέτασε επίσης 25 δείγματα για την παρουσία υπολειμμάτων ορυκτελαίων (MOSH και MOAH). Οι υδρογονάνθρακες των ορυκτελαίων είναι χημικές ενώσεις που παράγονται κυρίως από αργό πετρέλαιο, αλλά και συνθετικά από άνθρακα, φυσικό αέριο ή βιομάζα. Η EFSA ταξινομεί το MOAH ως αιτία ανησυχίας λόγω της παρουσίας γονιδιοτοξικών ενώσεων. Η γονοτοξικότητα είναι η ικανότητα μιας χημικής ουσίας να βλάπτει το γενετικό υλικό των κυττάρων. Αλλαγές ή μεταλλάξεις στις γενετικές πληροφορίες μέσα σε ένα κύτταρο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως ο καρκίνος και οι κληρονομικές ασθένειες.



Για λόγους προληπτικής προστασίας των καταναλωτών, σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία των κρατών μελών, τα ανιχνεύσιμα υπολείμματα MOAH στα τρόφιμα είναι ανεπιθύμητα. Τα υπολείμματα MOSH προσδιορίστηκαν σε όλα τα δείγματα (όριο ποσοτικού προσδιορισμού 1 mg/kg). Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων ήταν κάτω από την τιμή αναφοράς για τα είδη ζαχαροπλαστικής, σοκολάτας και ζαχαροπλαστικής με βάση το κακάο. Δύο από τα 25 δείγματα (8%) βρέθηκαν να είναι μολυσμένα με MOSH και MOAH. Αυτά τα δύο δείγματα (ένα από την Τουρκία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έδειξαν επίπεδα MOSH μεγαλύτερα από την τιμή αναφοράς των 9 mg/kg.
Επικίνδυνες χρωστικές

Η χρήση συνθετικών βαφών έχει ως αποτέλεσμα πιο έντονο χρωματισμό της γέμισης στις σοκολάτες Dubai. Είναι προφανές ότι αυτό αποσκοπεί στην προσομοίωση υψηλότερης περιεκτικότητας σε φιστίκι. Σε 22 δείγματα οι ερευνητές βρήκαν βαφές στη γέμιση και στην διακόσμηση, και μόνο σε δύο από αυτές υπήρχε ένδειξη ως συστατικό. Στις υπόλοιπες 20, η δήλωση έλειπε ή καταγράφηκαν άλλες χρωστικές. Δεκαπέντε εισαγόμενα δείγματα και ένα δείγμα από βιοτεχνική παραγωγή περιείχαν συνθετικές αζωχρωστικές. Η έρευνα προτείνει μια πιθανή σχέση μεταξύ των αζωχρωστικών και των διαταραχών ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά. Έλειπε επίσης η προειδοποίηση «Μπορεί να βλάψει τη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά» που απαιτείται από το νόμο.


«Ψεύτικη» σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι προϊόν υψηλής ποιότητας και, σύμφωνα με τον κανονισμό, μπορεί να περιέχει μόνο βούτυρο κακάο και λίπος γάλακτος ως λιπαρά συστατικά. Επιπλέον, μερικά άλλα φυτικά λίπη ή έλαια επιτρέπονται σε μικρές αναλογίες (το πολύ 5%) ως συμπλήρωμα στο βούτυρο κακάο, υπό την προϋπόθεση ότι φέρουν την ανάλογη επισήμανση. Το αν πρόκειται για πραγματική σοκολάτα ή για απομίμηση σοκολάτας ελέγχεται μεσω μιας κατανομής λιπαρών οξέων της περιεκτικότητας σε λίπος.

Η CVUA Stuttgart δοκίμασε την επίστρωση σε 32 «σοκολάτες του Ντουμπάι» για τα τυπικά λιπαρά οξέα της σοκολάτας. 12 δείγματα (το 37,5%) – τα 7 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , 4 από την Τουρκία και μία Γερμανική- δεν ήταν φτιαγμένα από σοκολάτα, αν και η λίστα των συστατικών ανέφερε σοκολάτα γάλακτος ή συστατικά σοκολάτας γάλακτος (βούτυρο κακάο, κακάο μάζα, γάλα σε σκόνη).


ΔΕΝ περιέχουν φιστίκια

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συχνά δηλώνονταν παραπλανητικά υψηλά επίπεδα φιστικιού. Για παράδειγμα, 44% για ένα προϊόν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, μετά από προσεκτικότερη εξέταση της λίστας των συστατικών, συχνά γίνεται σαφές ότι: οι γεμίσεις δεν περιέχουν 44% φιστίκι, αλλά το σύνθετο συστατικό κρέμα φιστικιού. Ωστόσο, το φιστίκι συχνά αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της γέμισης, με τη ζάχαρη και το λίπος να κυριαρχούν.

Αυτό επιβεβαιώθηκε αναλυτικά στο CVUA Freiburg χρησιμοποιώντας μια μοριακή βιολογική δοκιμή: 18 από τις 26 σοκολάτες που δοκιμάστηκαν για την περιεκτικότητά τους σε φιστίκια ήταν εντάξει. Ωστόσο, σε οκτώ προϊόντα, το φιστίκι εντοπίστηκε μόνο σε μικρές ποσότητες – σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά μικρότερες από 1%. Σε δύο δείγματα (ένα από την Τουρκία, ένα από αλυσίδα ντόνατς) περιείχαν ελάχιστη ποσότητα φιστικιού.



Σε πολλά δείγματα έλειπε και η αναγραφή της ποσότητας του συστατικού φιστίκι η οποία είναι επιβεβλημένη λόγω της έμφασης στα φιστίκια στη συσκευασία και συχνά λόγω της αναφοράς του φιστικιού στην ονομασία. Λόγω αυτής της έλλειψης πληροφοριών, οι καταναλωτές δεν μπορούν να δουν πόση ποσότητα φιστικιού περιέχει το προϊόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν διαθέσιμες μόνο οι πληροφορίες ποσότητας για το σύνθετο συστατικό κρέμα φιστικιού. Δηλαδή το άθροισμα ζάχαρης, φυτικών λιπαρών και φιστικιών. Συνεπώς υπάρχει προσπάθεια εξαπάτησης ώστε οι καταναλωτές να νομίζουν ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φιστίκια.
Αδήλωτα αλλεργιογόνα

Τα δυνητικά αλλεργιογόνα συστατικά πρέπει να επισημαίνονται με σαφήνεια στη λίστα των συστατικών. Συνολικά, η CVUA Freiburg εξέτασε 28 δείγματα για αλλεργιογόνα. Η εστίαση ήταν ιδιαίτερα στα αλλεργιογόνα που δεν δηλώθηκαν ούτε ως συστατικό ούτε σε εθελοντική προειδοποίηση για πιθανή μόλυνση (η λεγόμενη προειδοποίηση ίχνους).



Υψηλά επίπεδα σουσαμιού εντοπίστηκαν σε τέσσερα δείγματα «σοκολάτας Ντουμπάι» τουρκικής προέλευσης και ένα δείγμα ολλανδικής προέλευσης. Το σουσάμι δεν αναφέρθηκε στον κατάλογο των συστατικών ή στις εθελοντικές πληροφορίες για αυτά τα δείγματα. Στις επισημασμένες «προειδοποιήσεις αλλεργιογόνων» για αυτά τα προϊόντα, έγινε επίσης αναφορά σε ορισμένα πραγματικά και πιθανά αλλεργιογόνα, αλλά όχι στο σουσάμι. Αυτό το εύρημα αποδεικνύεται και από τις απανωτές ανακλήσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.

Τα άτομα με αλλεργία στο σουσάμι μπορούν επομένως να αναμένουν ότι το σουσάμι δεν περιλαμβάνεται ως συστατικό ή ως μολυσματικός παράγοντας. Λόγω των υψηλών επιπέδων σε ορισμένα από αυτά τα πέντε δείγματα, είναι πολύ πιθανό οι πάσχοντες από αλλεργία στο σουσάμι να βιώσουν επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση του προϊόντος. Αυτά τα δείγματα λοιπόν θεωρήθηκαν επιβλαβή για την υγεία. Η υψηλή αναλογία σουσαμιού χωρίς αντίστοιχη δήλωση ως συστατικό δημιουργεί επίσης την υποψία ότι η προσθήκη σουσαμιού (πάστας) αποκρύπτεται εσκεμμένα. Επειδή τα συστατικά που περιέχουν σουσάμι είναι φθηνότερα από τα συστατικά που περιέχουν φιστίκια. Ωστόσο, οι αναλογίες φιστικιού στα εν λόγω δείγματα δεν ήταν αισθητά χαμηλότερα. Σε κανένα από τα δείγματα δεν εντοπίστηκαν οριακές τιμές για κάδμιο ή νικέλιο στο κέλυφος που μοιάζει με σοκολάτα.
Καρκινογόνες αφλατοξίνες

Λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας γύρω από τη «σοκολάτα του Ντουμπάι» και άλλα προϊόντα φιστικιού, η ζήτηση για φιστίκια αυξήθηκε σημαντικά. Δεδομένων των αναμενόμενων ελλείψεων, υπάρχει η υποψία ότι θα μπορούσαν να υποστούν επεξεργασία και κατώτερης ποιότητας φιστίκια, τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα με τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες), για παράδειγμα. Για την προστασία της υγείας, η ΕΕ έχει θέσει νόμιμα μέγιστα επίπεδα – για τις αφλατοξίνες και την ωχρατοξίνη Α στα κελυφωτά φιστίκια έχουν υψηλό δυναμικό καρκινογένεσης. Η ωχρατοξίνη Α ταξινομείται ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο λόγω των καρκινογόνων επιδράσεών της σε πειραματόζωα. Δυστυχώς, οι μυκοτοξίνες δεν μπορούν να φανούν ή να γευτούν στα τελικά προϊόντα.

Η CVUA Sigmaringen εξέτασε συνολικά επτά δείγματα κρεμών/παρασκευασμάτων φιστικιού με περιεκτικότητα σε φιστίκι που κυμαίνεται από 15% έως 70%. Μόνο σε ένα από τα επτά δείγματα η περιεκτικότητα σε αφλατοξίνη Β1 και ωχρατοξίνη Α υπερέβη τα όρια προσδιορισμού της μεθόδου, αλλά κάτω από τα νόμιμα καθορισμένα μέγιστα επίπεδα. Ωστόσο υψηλότερα επίπεδα και σε περισσότερα δείγματα εντόπισε το CVUA Stuttgart. Από τις 32 σοκολάτες που ανέλυσε η καρκινογόνος τοξίνη μούχλας αφλατοξίνη Β1 εντοπίστηκε σε εννέα εισαγόμενα δείγματα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η CVUA Stuttgart βρήκε επίσης αρκετές ενδείξεις μη δηλωμένων πρόσθετων, ασυνέπειες στην ονομασία γεύσης (αιθυλική βανιλίνη/βανίλια) και επίπεδα ρύπων όπως πλαστικοποιητές ή βιοκτόνα.

https://www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp?subid=1&Thema_ID=2&ID=4134&lang=DE&Pdf=No

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου