“Αν τα πράγματα ήταν αλλιώς”
Η παραπάνω φράση, δεν είναι απλώς νοσταλγική. Σημαίνει πως, το άτομο νιώθει την ανάγκη να ξαναγράψει κάποια σημεία από το παρελθόν του.
Μέσα από την κατανόηση, θα καταφέρετε να συμμεριστείτε το άτομο που κουβαλά αισθήματα μεταμέλειας.
“Δεν έχει σημασία πλέον”
Σας έτυχε ποτέ να ακούσετε τη συγκεκριμένη φράση: “Έκανα λάθος, αλλά πλέον δεν έχει σημασία”. Είναι μια φράση που δείχνει μηχανισμό άμυνας, ώστε το άτομο να προστατευτεί από τον ψυχικό πόνο. Αντί να έρθει αντιμέτωπο με το συναίσθημα της μεταμέλειας, απωθεί συνολικά τη σημασία του συμβάντος, ώστε να μην χρειαστεί να βιώσει τη δυσφορία των συναισθημάτων του.
Πάντα έχει σημασία. Πίσω από κάθε ενέργεια, κάθε λάθος και κάθε μεταμέλεια, βρίσκεται μια ευκαιρία για εξέλιξη και προσωπική ανάπτυξη. Η απώθηση δεν μπορεί να τα εξαφανίσει. Να βλέπετε πέρα από την επιφάνεια. Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος ώστε οι άνθρωποι να κρύψουν τα ευάλωτα σημεία τους. Η κατανόηση και η ευαισθησία, μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να διαχειριστεί το συναίσθημα της μεταμέλειας και να προχωρήσει μπροστά.
“Θα έπρεπε να είχα…”
Πρόκειται για μια χαρακτηριστική έκφραση. “Θα έπρεπε να είχα μιλήσει”, “έπρεπε να προσπαθήσω περισσότερο”, “έπρεπε να είχα δεχτεί τη δουλειά”. Πόσο οικείες είναι αυτές οι ευχές. Το “θα έπρεπε να”, δείχνει μεταμέλεια και την ανάγκη για μια διαφορετική έκβαση.
Ακόμη περισσότερο, μαρτυρά πως, το άτομο δυσκολεύεται να συγχωρέσει τον εαυτό του. Η πεποίθηση αυτή, δείχνει ότι κάτι δεν έκαναν καλά και δυσκολεύονται να προχωρήσουν παρακάτω. Η φράση αυτή, σηματοδοτεί πως, το άτομο έχει ανάγκη να τον ακούσει κάποιος, να του δώσει λίγο θάρρος. Άλλωστε, πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.
“Τότε ήταν διαφορετικά”
Η φράση αυτή, επιφανειακά μαρτυρά πως, τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Ουσιαστικά, δείχνει πως το άτομο θέλει να δημιουργήσει απόσταση από το παρελθόν και τις ενέργειές του τότε.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, όταν οι άνθρωποι βιώνουν μεταμέλεια, θεωρούν πως ο εαυτός τους στο παρελθόν ήταν διαφορετικός από τον σημερινό. Είναι ένα ψυχολογικό τρικ ώστε να μετριάσουν τον πόνο της μεταμέλειας.
Όταν κάποιος λέει πως, “τότε ήταν αλλιώς τα πράγματα”, δεν περιγράφει μόνο τις συνθήκες αλλά αναφέρεται και στον ίδιο του τον εαυτό.
Πρέπει να θυμόμαστε πως, η αποδοχή δεν πρέπει να συνεπάγεται κριτική ή επίκριση. Αντίθετα, σημαίνει κατανόηση και αναγνώριση της περίπλοκης φύσης του αισθήματος της μεταμέλειας και το πώς αυτό επηρεάζει τις σχέσεις και τις συζητήσεις μας.
“Δεν θέλω να το συζητήσω”
Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση αυτή. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι που μαρτυρά πως κάποιος αισθάνεται άβολα ή ευάλωτος. Έχετε σκεφτεί πως, η φράση αυτή μπορεί να σημαίνει πως, το άτομο κουβαλά μεταμέλεια για το παρελθόν; Η ανοιχτή συζήτηση και η ανάλυσή τους, μπορεί να τους ανοίξει παλιές πληγές.
Έτσι, προτιμούν να ορθώνουν τείχη και να μην συζητούν καθόλου το θέμα. Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη και όλοι έχουμε κάνει πράγματα για τα οποία δεν είμαστε περήφανοι σήμερα.
Όλα αυτά, είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και αναγκαία κεφάλαιο στο ταξίδι της αυτό βελτίωσης. Να σέβεστε τα όρια των άλλων, ωστόσο διακριτικά να τους δείχνετε τη στήριξή σας.
Καμιά φορά, το σημαντικότερο που μπορούμε να προσφέρουμε σε κάποιον, είναι το περιθώριο να εκφραστούν και να αποδεχτούν τα επώδυνα κομμάτια του παρελθόντος τους.
“Το έχω ξεπεράσει”
Η φράση αυτή, δεν σημαίνει πάντα αυτό που εκφράζει. Αντίθετα, μπορεί να είναι ένας μηχανισμός άμυνας ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει ανεπίλυτα συναισθήματα και μεταμέλειες. Είναι αναγκαίο ο άνθρωπος να προχωρά και, για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και να αποδέχεται το παρελθόν του.
Η μεταμέλεια, είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα. Μπορεί να εκφράζεται πολύ διακριτικά στις συζητήσεις, μέσα από τις παραπάνω εκφράσεις.
Η κατανόηση του νοήματος των φράσεων αυτών, αποσκοπεί στην αποδοχή του περίπλοκου ψυχολογικού τοπίου του ανθρώπου. Μας θυμίζει την ανάγκη της στήριξης, της ευαισθησίας και της καθοδήγησης των άλλων στο ταξίδι της αποδοχής και της υπέρβασης.
Tips
Όλες οι παραπάνω εκφράσεις που μαρτυρούν μεταμέλεια, είναι σημάδια που δείχνουν την ανάγκη και τη χρησιμότητα της ενσυναίσθησης. Η αναγνώριση του νοήματος αυτών των εκφράσεων, βοηθά στην καλλιέργεια βαθύτερης κατανόησης των ανθρώπινων συναισθημάτων, στην παροχή στήριξης και δύναμης.
Η μεταμέλεια είναι ένα βαθιά ανθρώπινο συναίσθημα και έχει σημασία να μπορούμε να μαθαίνουμε μέσα από το παρελθόν και τα λάθη του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου