Μία ομάδα τουριστών, οι οποίοι περιηγούνταν ένα αρχαίο ρωμαϊκό
υδραγωγείο, ανακάλυψαν ένα απρόσμενο εύρημα: μια ταφόπλακα που πιστεύεται πως, ανάγεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το αρχαίο υδραγωγείο είναι μια κατασκευή της ρωμαϊκής εποχής, η οποία εκτείνεται σε μήκος 20 – 25 χιλιομέτρων.Το σημείο, γνωστό ως ένα πλούσιο μωσαϊκό πολιτισμών, βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η ανακάλυψη έγινε στην αρχαία Νίκαια της Προύσας, στην Τουρκία. Η πόλη, που σήμερα λέγεται Ιζνίκ, υπήρξε ένα χωνευτήρι τεσσάρων σημαντικών πολιτισμών ανά τους αιώνες.
Στρώματα ιστορίας κάτω από το έδαφος
Ο πρώην διευθυντής του μουσείου, Taylan Sevil, μιλώντας για το εύρημα, σημειώνει πως, η επιτύμβια στήλη, είναι παράδειγμα επαναχρησιμοποιημένου αρχιτεκτονικού υλικού (devsirme/sipolyen).

“O υδαταγωγός και η πόλη της Νίκαιας υποβλήθηκαν σε σημαντικές παρεμβάσεις κατά τον έκτο αιώνα μ.Χ. Η επιτύμβια στήλη, η οποία ανάγεται στην Οθωμανική περίοδο, μπορεί να ήταν ενσωματωμένη στην κατασκευή αυτή, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης το 1960”, εξηγεί ο Sevil.
Τότε, όπως λέει, δεν υπήρχαν ειδικοί συντήρησης ή εκπαιδευμένοι επαγγελματίες για την αποκατάσταση των αρχαίων ευρημάτων, που να επιτηρούν αυτές τις εργασίες. “Οι εργολάβοι, χρησιμοποιούσαν ό,τι υλικά είχαν στη διάθεσή τους. Η επαναχρησιμοποίηση παλαιότερων στοιχείων, όπως αυτού, αποτελούσε διαδεδομένη πρακτική από την αρχαιότητα”, συμπληρώνει.
Στην Προύσα, η Νίκαια είναι ένας θησαυρός της ιστορίας, ο οποίος προσελκύει επισκέπτες τόσο από την Τουρκία αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι θέλουν να αποκαλύψουν τα στρώματα της ιστορίας της.
Όσο οι προσπάθειες της πόλης για πλήρη αναγνώρισή της ως μνημείου της UNESCO συνεχίζονται, ευρήματα όπως η οθωμανική επιτύμβια στήλη, εξακολουθούν να τονίζουν την ιστορική της σημασία.ι
Η Νίκαια από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού ως την Οθωμανική Αυτοκρατορία
Η Νίκαια, η σημερινή Ιζνίκ, είναι μια αρχαία Ελληνική πόλη στη βορειοδυτική Ανατολία, με πλούσια ιστορία και γνωστή για τον σημαντικό της ρόλο κατά την πρώιμη περίοδο του Χριστιανισμού, όπως και για τη σχέση της με την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Στη Νίκαια συγκλήθηκαν η Πρώτη και Δεύτερη Οικουμενικές Σύνοδοι. Εκεί το 313, με το Διάταγμα των Μεδιολάνων, νομιμοποιήθηκε ο Χριστιανισμός.
Η πόλη αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας, μετά την Τέταρτη Σταυροφορία και, για μικρό χρονικό διάστημα, από το 1331 έως το 1335, ήταν πρωτεύουσα των Οθωμανών.
Η ιστορική σημασία της Νίκαιας άρχισε να περιορίζεται, μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Προύσα.
Η ιστορική σημασία της πόλης ωστόσο, είναι διαχρονική και αισθητή μέσα από τα μνημεία και την αρχιτεκτονική της κληρονομιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου