Τα ερεθίσματα που προκαλούν συναισθήματα τείνουν να αιχμαλωτίζουν την προσοχή και να προκαλούν ταχύτερες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ο σχηματισμός της πρώτης εντύπωσης για κάποιον μπορεί να διαρκέσει αρκετά δευτερόλεπτα, αλλά ο προσδιορισμός του κατά πόσον ένα άτομο αποτελεί απειλή διαρκεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Οι άνθρωποι γενικά αντιδρούν πιο γρήγορα σε απειλητικές εικόνες από ό,τι σε μη απειλητικές. Ομοίως, οι εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου μπορούν επίσης να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις και να μεταβάλουν την προσοχή και τους χρόνους αντίδρασης με τρόπο ανάλογο με τα απειλητικά ερεθίσματα. Ορισμένες μελέτες έχουν εντοπίσει αυτό που ονομάζεται «καθυστέρηση που προκαλείται από το σεξουαλικό περιεχόμενο».
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sexes με τίτλο «Αυτόματος περισπασμός από σεξουαλικές εικόνες: Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων», οι συγγραφείς Ρόμπερτ Τζ. Σνόουντεν, Ποπι Μίντγκλεϊ και Νικόλα Σ. Γκρέυ, είχαν ως στόχο να εξετάσουν το πώς η παρουσία σεξουαλικών εικόνων επηρεάζει την απόδοση σε μια απλή δοκιμασία αντίληψης. Οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν αν το μέγεθος αυτού του αποτελέσματος διέφερε μεταξύ ανδρών και γυναικών και αν άλλαζε ανάλογα με το αν η σεξουαλική εικόνα αντιστοιχούσε στο προτιμώμενο φύλο του συμμετέχοντα.
Γυμνούς ή μερικώς ντυμένους
Στο πρώτο πείραμα συμμετείχαν μεταξύ άλλων 43 νεαροί ενήλικες που προσελήφθησαν μέσω διαφημίσεων γύρω από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 22 έτη και οι 22 συμμετέχοντες ήταν γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ολοκλήρωσαν μια αποστολή ενώ μπροστά τους εμφανίζονταν διάφορες εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου τις οποίες όφειλαν να αγνοήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δόθηκαν. Δέκα από τις εικόνες απεικόνιζαν ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που συμμετείχαν σε σεξουαλική δραστηριότητα, δέκα έδειχναν γυμνές ή μερικώς ντυμένες γυναίκες, δέκα έδειχναν γυμνούς ή μερικώς ντυμένους άνδρες που επίσης δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί ή διεγερμένοι, δέκα περιείχαν ανθρώπους σε ουδέτερα περιβάλλοντα (ανθρώπους που ψώνιζαν ή δούλευαν) και δέκα απεικόνιζαν αντικείμενα. Κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε 150 δοκιμές, με κάθε εικόνα να εμφανίζεται τρεις φορές.
Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 131 νεαροί ενήλικες -58 εκ των οποίων ήταν γυναίκες-, όλοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. Η συνολική διάταξη ήταν παρόμοια με το πρώτο πείραμα. Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πέντε εικόνες γυμνών ή μερικώς ντυμένων ανδρών, πέντε γυμνών ή μερικώς ντυμένων γυναικών και είκοσι ουδέτερες εικόνες. Σε αντίθεση με το πρώτο πείραμα, όπου η εικόνα και η εργασία παρέμειναν στην οθόνη μέχρι να απαντήσει ο συμμετέχων, ο χρόνος παρουσίασης στο δεύτερο πείραμα περιορίστηκε στα 150 κλάσματα του δευτερολέπτου- αρκετά σύντομος ώστε να αποτρέψει τους συμμετέχοντες από το να μετατοπίσουν το βλέμμα τους.
Ερεθίσματα και εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου
Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων ήταν πιο αργές όταν εμφανίζονταν σεξουαλικές εικόνες. Στο πρώτο πείραμα, αυτό το φαινόμενο επιβράδυνσης ήταν πιο έντονο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Η καθυστέρηση ήταν μεγαλύτερη όταν η εικόνα απεικόνιζε ένα ζευγάρι σε σεξουαλική δραστηριότητα.
Στο δεύτερο πείραμα, το μέγεθος του φαινομένου επιβράδυνσης στους άνδρες εξαρτιόταν από το αν τα σεξουαλικά ερεθίσματα αντιστοιχούσαν στην προτίμησή τους ως προς το φύλο. Οι αντιδράσεις των ανδρών έτειναν να είναι πιο αργές όταν η εικόνα απεικόνιζε μια γυναίκα, πιο γρήγορες όταν απεικόνιζε έναν άνδρα και ακόμη ταχύτερες όταν η εικόνα ήταν ουδέτερη. Μεταξύ των γυναικών, το φαινόμενο της επιβράδυνσης ήταν παρόμοιο ανεξάρτητα από το αν η εικόνα απεικόνιζε άνδρα ή γυναίκα, αν και οι αντιδράσεις τους στις ουδέτερες εικόνες παρέμεναν ταχύτερες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν νέοι φοιτητές πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν σε άλλες ηλικιακές ή δημογραφικές ομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου