Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 04, 2025

Cheesecake, ένα γλυκό με ιστορία 4.000 χρόνων

Από το ρωμαϊκό libum στον ελληνικό πλακούντα, και από την Ευρώπη στην Αμερική, το ταξίδι του αγαπημένου γλυκού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποκαλύπτει μυστικά και εκπλήξεις.

Δεν θυμάμαι πότε έφαγα για πρώτη φορά cheesecake· σίγουρα όμως δεν ήταν ένα καλό cheesecake, γιατί για πολλά χρόνια το θεωρούσα ένα από τα πιο αδιάφορα γλυκά που έχω δοκιμάσει ποτέ. Και είναι αλήθεια ότι, αν δεν πετύχεις μια καλή εκδοχή του, το cheesecake είναι ένα γλυκό που μπορείς να το πεις –στην καλύτερη– βαρετό. Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι σπανίως άνθρωπος που φτιάχνει καλό cheesecake μοιράζεται με ακρίβεια τη συνταγή, και κανένας –μα κανένας– μαγαζάτορας που πουλάει πετυχημένο cheesecake δεν υπάρχει περίπτωση να αποκαλύψει εντελώς το μυστικό του μαγαζιού του. Και γιατί να το κάνει, άλλωστε
 


Η δική μου εκδοχή του βάσκικου cheesecake

(Δοκιμασμένη, και μετά από δεκάδες απόπειρες για να πετύχω την υφή και τη γεύση που έχει το αυθεντικό)

Υλικά
  • 900 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια (τρία μεγάλα πακέτα)
  • 400 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη (ΟΧΙ κρυσταλλική)
  • 2 κουταλιές σούπας φυσική βανίλια σε υγρή μορφή (εναλλακτικά μπορεί να προστεθεί το ξύσμα ενός λεμονιού, αλλά ποτέ βανιλίνη)
  • Δύο κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι

Εκτέλεση
Σε τσέρκι ή μια φόρμα για κέικ 22-23 εκατοστών (χωρίς τρύπα) που ανοίγει, στρώνουμε τρία κομμάτια χαρτί το ένα πάνω από το άλλο σε διαφορετικές θέσεις μέχρι να καλυφθεί όλη η περίμετρος της φόρμας, και κόβουμε ό,τι περισσεύει, αφήνοντας λίγο χαρτί σε ύψος (γιατί το κέικ θα φουσκώσει).

Ανάβουμε τον φούρνο με αέρα στο φουλ της θερμοκρασίας. Όταν το βάλουμε για ψήσιμο πρέπει να είναι καυτός ο φούρνος, είναι πολύ βασικό για να «καεί» το γλυκό εξωτερικά και να παραμείνει υγρό στο εσωτερικό.

Χτυπάμε καλά το τυρί μέχρι να γίνει λείο, χωρίς σβόλους, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε τη βανίλια, την άχνη και την κρέμα και χτυπάμε ξανά. Ρίχνουμε τις δύο κουταλιές αλεύρι, κοσκινισμένες, και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά στο μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, ψήνουμε στον προθερμασμένο, καλά ζεσταμένο φούρνο για 35 λεπτά ακριβώς και το βγάζουμε αμέσως από τον φούρνο. Πρέπει το εσωτερικό του κέικ να είναι σχεδόν σε υγρή μορφή, πριν προλάβει να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από το τσέρκι ή τη φόρμα. Το βάσκικο cheesecake ιδανικά δεν μπαίνει στο ψυγείο, τρώγεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και δεν πρέπει να μείνει παραπάνω από μία μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου