Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 13, 2025

Η πιο νόστιμη καρμπονάρα της Αθήνας φτιάχνεται με noodles και μετσοβίτικο τυρί

Ξέρουμε ότι αυτός ο τίτλος μπορεί να εξοργίσει έναν Ιταλό, αλλά η καρμπονάρα του Αλέξανδρου Ζαλαβρά στο Jaam Street Dining αξίζει σίγουρα μια δοκιμή – και μας έδωσε και τη συνταγή.

Υλικά για 4 άτομα

4 συσκευασίες udon noodles

350 γρ. μπέικον καπνιστό

8 κρόκοι αυγών

300 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

4 κουταλιές σούπας σόγια

100 ml ζωμός κότας από κόκαλα ή ½ κύβος που διαλύουμε σε 500 γρ. ζεστό νερό

Τηγανητό κρεμμύδι - υπάρχει σε συσκευασία στο μάρκετ

Σχοινόπρασο

100γρ. βούτυρο (προαιρετικά)

Πιπέρι λευκό και ελάχιστο αλάτι (αν βάλουμε βούτυρο)


Εκτέλεση

Ξεκροκιάζουμε τα αυγά και τα βάζουμε σε μπολ με τη σόγια να τους κάνουμε ένα ψήσιμο.


Σοτάρουμε το μπέικον και βοηθάμε με 5 σταγόνες λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να καραμελώσει, με προσοχή, να μην έχει ζουμιά και «σκάει» στο τηγάνι, ή το ψήνουμε στον φούρνο στους 175°C για κάνα 15λεπτο.


Ζεσταίνουμε τον ζωμό και πριν βράσει τον χτυπάμε με τους κρόκους, τη σόγια και τα 200 γρ. από την παρμεζάνα (την υπόλοιπη την αφήνουμε για το τέλος) μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Γίνεται και σε μπλέντερ, αν έχουμε, ή με αυγοδάρτη.


Βάζουμε νερό για να βράσουν τα udon noodles και αν χωράει το σουρωτήρι μέσα στην κατσαρόλα, τα βράζουμε με αυτό για ενάμιση λεπτό, ώστε να τα βγάλουμε σουρωμένα.


Σε ένα μεγάλο μπολ, ή κατσαρόλα ή και ταψί αναμειγνύουμε τα udon με την κρέμα καρμπονάρας, τo μπέικον και λίγο βούτυρο, αν έχουμε, και ρίχνουμε και λευκό πιπέρι ή ό,τι πιπέρια έχουμε.


Αν τραβήξουν πολλή κρέμα τα ζυμαρικά και στεγνώσουν, αραιώνουμε με λίγο ζωμό. Σερβίρουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα, τηγανητό κρεμμύδι και σχοινόπρασο.


Απολαμβάνουμε με chopsticks, αφού βάλουμε μπαντάνα αλά Μιγιάγκι και ενώ παίζει το «Blues for Okinawa» του John Scofield στα ηχεία, για πιο έντονη απόλαυση.


Αν, πάλι, δεν θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε την καρμπονάρα σπίτι –εξάλλου δεν θα βγει ακριβώς ίδια, μια και δεν έχουμε τον δικό του ζωμό ράμεν–, μπορείτε πάντα να τη δοκιμάσετε από εκείνον. Ο Αλέξανδρος πήρε τις κασέτες και τα βινύλιά του από τo πρώτο Jaam και το λειτουργεί αυτήν τη στιγμή ως pop-up στον πρώτο όροφο του Bios, σε έναν χώρο που του πάει πολύ. Βάζει τις δικές του μουσικές, ’70s και ’80s ροκ και μέταλ ήχους και έχει συνδυάσει το σύντομο fusion μενού του με φυσικά ντόπια κρασιά διαλεγμένα από την ομάδα της Eklektikon. Θα τον βρείτε εκεί τα Σαββατοκύριακα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου