Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 04, 2025

Κατεπείγουσα ανάκληση κοτόπουλου από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Το λάθος στην ετικέτα ενός τροφίμου δεν είναι απλώς μια αθώα τυπογραφική αστοχία — μπορεί να
έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.
Η μεγάλη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda προχώρησε σε άμεση ανάκληση φιλέτου κοτόπουλου «Hot and Spicy» της ετικέτας της, έπειτα από φόβους ότι το προϊόν ενδέχεται να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση λόγω λανθασμένης ημερομηνίας λήξης στη συσκευασία. 



Η ανάκληση αφορά συσκευασίες των 160 γραμμαρίων με αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης 30 Μαΐου 2025. Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) εξέδωσε προειδοποίηση, καλώντας τους καταναλωτές να επιστρέψουν το προϊόν για πλήρη επιστροφή χρημάτων. «Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση», ανέφερε η Asda σε ανακοίνωσή της.


Τι μπορεί να προκαλέσει ένα λάθος στην ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα

Το λάθος στην ετικέτα ενός τροφίμου, όπως η πρόσφατη περίπτωση με το κοτόπουλο της Asda, δεν είναι απλώς μια αθώα τυπογραφική αστοχία — μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.

Στην περίπτωση των προϊόντων κοτόπουλου, η ημερομηνία λήξης είναι κρίσιμη, καθώς πρόκειται για τρόφιμο υψηλού κινδύνου που μπορεί να φιλοξενεί επικίνδυνα βακτήρια, όπως το Campylobacter και η Salmonella. Αν οι καταναλωτές βασιστούν σε λανθασμένη ημερομηνία λήξης και καταναλώσουν το προϊόν όταν αυτό έχει ήδη αρχίσει να αλλοιώνεται, οι πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης εκτοξεύονται.

Τα λάθη στην ετικετογράφηση μπορεί να προκύψουν από:

  • Ανθρώπινα σφάλματα στη γραμμή παραγωγής ή συσκευασίας.
  • Μηχανικές δυσλειτουργίες στα συστήματα εκτύπωσης.
  • Ανεπαρκείς εσωτερικούς ελέγχους ποιότητας στις βιομηχανίες τροφίμων.
  • Πίεση χρόνου για μαζική παραγωγή, που αυξάνει το περιθώριο λαθών.
Οι αρμόδιοι οργανισμοί, όπως η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), αντιμετωπίζουν τα λάθη αυτά με ιδιαίτερη αυστηρότητα, καθώς οι συνέπειες δεν περιορίζονται στην αναστάτωση του καταναλωτή: μπορεί να οδηγήσουν σε μαζικά κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων, νοσηλείες, ακόμη και θανάτους στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων ελέγχου ποιότητας και η εκπαίδευση του προσωπικού στη βιομηχανία τροφίμων είναι το μόνο «φράγμα ασφαλείας» ανάμεσα στο λάθος και στην επικίνδυνη έκθεσή μας σε μικρόβια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου