Η ποσότητα που εντοπίστηκε μέσα στο τσάι είναι 134,5µg/kg αλκαλοειδή τροπανίου, 9,2 µg/kg Σκοπολαμίνη και 125,3 µg/kg Ατροπίνη. Σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για την ατροπίνη και τη σκοπολαμίνη, η οξεία δόση αναφοράς είναι 0,016 μg ανά κιλό σωματικού βάρους. Για ένα άτομο που ζυγίζει 65 κιλά, αυτό υπολογίζεται σε συνολική ασφαλή πρόσληψη 1,04 μg ατροπίνης και σκοπολαμίνης. Για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που ζυγίζει 20 κιλά, υπολογίζεται μια συνολική ασφαλής πρόσληψη 0,32 μg ατροπίνης και σκοπολαμίνης. Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/915 ορίζει ανώτατα επίπεδα παρουσίας αλκαλοειδών τροπανίου για ορισμένα δημητριακά, προϊόντα που προέρχονται από αυτά και αφεψήματα από βότανα.

Το αφέψημα είναι προέλευσης Γερμανίας, έχει γεύση μέντας, οι κίνδυνοι που παρατηρήθηκαν είναι «Υπέρβαση μέγιστων επιπέδων τοξινών» και πωλείται σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ισπανία. Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί στη Γερμανία όπου πωλείται με την ονομασία, Keo Teachamp Μέντα – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ της εταιρείας Heimbs Kaffee GmbH and Co. Σε χάρτινη συσκευασία με 5Χ15 φακελάκια των 4 gr το κάθε σακουλάκι, με αριθμούς παρτίδας: 182775, 183369, 184759. «Σας παρακαλούμε να μην χρησιμοποιήσετε τα επηρεαζόμενα πακέτα και να τα καταστρέψετε αμέσως» αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης.
Τα τρόφιμα που συνήθως περιέχουν αλκαλοειδή τροπανίου είναι τα φυτικά τσάγια, τα φυτικά παρασκευάσματα, τα μπλε ή μαύρα μούρα και τα βρώσιμα άνθη. Μόλυνση έχει επίσης βρεθεί σε φασόλια, φαγόπυρο, σόγια και λιναρόσπορο. Τα αλκαλοειδή τροπανίου, σε τρόφιμα έχουν προκαλέσει πολλές φορές μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις: Ένα σχετικά πρόσφατο περιστατικό δηλητηρίασης από αλκαλοειδή τροπανίου, συνέβη στη Γαλλία, όπου μια τετραμελής οικογένεια παρουσίασε σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα όπως διέγερση και παραισθήσεις μετά την κατανάλωση σπανακιού που αγοράστηκε από την αγορά, το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένο με ατροπίνη και σκοπολαμίνη. Οι τέσσερις γυναίκες κατέληξαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στην ανατολική Γαλλία αφού έφαγαν φύλλα datura, όπως δήλωσε η γαλλική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Anses. Τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Πορτογαλία, σημειώθηκαν 209 τροφικές δηλητηριάσεις από ψωμί καλαμποκάλευρου λόγω τροπανικών αλκαλοειδών, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση έως και δύο ώρες αργότερα. Στη Σλοβενία το 2003 αρρώστησαν 73 άνθρωποι από μολυσμένα προϊόντα φαγόπυρου, ενώ στην Αυστρία το 2006, επτά άτομα εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης αφού κατανάλωσαν ένα πιάτο με κεχρί που ήταν μολυσμένο. Στην Κίνα, εργάτες αρρώστησαν και ένας πέθανε μόλις 30 λεπτά μετά το δείπνο, το οποίο περιελάμβανε τρόφιμο που ήταν μολυσμένο με αλκαλοειδή τροπανίου. Στην Ουγκάντα το 2019, η ανθρωπιστική επισιτιστική βοήθεια μοίρασε τρόφιμο μολυσμένο με ΤΑ του D. stramonium που προκάλεσε περισσότερες από 300 νοσηλείες και 5 θανάτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου