Ο Μαχμούντ Χαλίλ, που πρωτοστάτησε στις μαζικές
φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, μήνυσε χθες, Πέμπτη (10/7) την κυβέρνηση Τραμπ ζητώντας 20 εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψη και την κράτησή του από πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης.Ο Χαλίλ, νόμιμος μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα πολίτη και έχει έναν γιο γεννημένο στις ΗΠΑ, είχε τεθεί υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του τον Μάρτιο.
Ο 30χρονος απελευθερώθηκε από ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λουιζιάνα τον περασμένο μήνα, λίγες ώρες αφότου δικαστής διέταξε την απελευθέρωσή του με εγγύηση.
Η κυβέρνηση Τραμπ τον χαρακτήρισε απειλή για την εθνική ασφάλεια επειδ
«Τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις 104 ημέρες που μου έκλεψαν. Το τραύμα, ο χωρισμός από τη σύζυγό μου, η γέννηση του πρώτου μου παιδιού που αναγκάστηκα να χάσω», ανέφερε στη μήνυσή του.
«Πρέπει να υπάρξει λογοδοσία για τα πολιτικά αντίποινα και την κατάχρηση εξουσίας», προσέθεσε.
Ο Χαλίλ έχει ήδη μοιραστεί την «φρικτή» εμπειρία που έζησε όσο ήταν υπό κράτηση, όπου «μοιραζόταν έναν κοιτώνα με περισσότερους από 70 άνδρες, χωρίς καμία απολύτως ιδιωτική ζωή, με τα φώτα αναμμένα όλη την ώρα».
Η υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τρίσια ΜακΛάφλιν δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ ενήργησε στο πλαίσιο των νόμιμων και συνταγματικών της εξουσιών για την κράτηση του Χαλίλ, όπως κάνει με κάθε αλλοδαπό που υποστηρίζει τη βία, εξυμνεί και υποστηρίζει τρομοκράτες, παρενοχλεί Εβραίους και προξενεί ζημιές σε περιουσίες».
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε την πίεση για την απέλαση του Χαλίλ λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να επιφέρει «δυνητικά σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην εξωτερική πολιτική».
Η κράτηση του Χαλίλ ήρθε εν μέσω της εκστρατείας του Τραμπ κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων τους τελευταίους μήνες, με τον πρόεδρο να έρχεται αντιμέτωπος με το Κολούμπια, το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για τις εγγραφές αλλοδαπών φοιτητών, ενώ παράλληλα περικόπτει τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις.
Πέρα από τη νομική του υπόθεση, η ομάδα του Χαλίλ εξέφρασε τον φόβο ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απειλές πέραν της κράτησης.ύμπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου